Δ. Τζανακόπουλος: Η επιχειρησιακή αντίδραση της Πυροσβεστικής ήταν ταχύτατη

Απέρριψε κάθε είδους κριτική περί καθυστερήσεων στην αντίδραση του κρατικού μηχανισμού, απουσίας της κυβέρνησης και ελλιπούς επιχειρησιακού σχεδίου στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών ο Δημήτρης Τζανακόπουλος. Παράλληλα, ισχυρίστηκε ότι τόσο ο προϋπολογισμός της Πυροσβεστικής όσο και η ταχύτητα αντίδρασης βελτιώνονται διαρκώς τα τελευταία χρόνια.

«Η επιχειρησιακή αντίδραση ήταν ταχύτατη, οι κατευθύνσεις της πολιτικής ηγεσίας ήταν οι ορθές και η κάθε

αντίδραση έγινε στη βάση ενός συγκροτημένου σχεδίου και δεν πρέπει να δημιουργείται ούτε πανικός, αλλά ούτε και ψευδείς εντυπώσεις, στη βάση μιας υπερβολικής δημοσιογραφικής σπουδής να παρουσιαστούν τα πράγματα χειρότερα από ό,τι είναι στην πραγματικότητα», επισήμανε ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Real fm.

Όσον αφορά στις επικρίσεις της Νέας Δημοκρατίας σε βάρος της κυβέρνησης, ο κ. Τζανακόπουλος απάντησε ότι θα έρθει και η ώρα της πολιτικής αποτίμησης και σημείωσε: «Εγώ θέλω να κρατήσω χαμηλούς τόνους. Δεν πρόκειται να επιτεθώ στην αξιωματική αντιπολίτευση για τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίστηκε την κατάσταση, ωστόσο, νομίζω ότι θα έρθει και η ώρα όταν οι πυρκαγιές μπουν σε πλήρη έλεγχο να γίνει και μια πολιτική αποτίμηση του τρόπου με τον οποίο κάθε πολιτική δύναμη διαχειρίστηκε το συγκεκριμένο ζήτημα».

Σε ερώτηση αν η κυβέρνηση θα κάνει επίσημη ενημέρωση στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κυριάκο Μητσοτάκη, απάντησε ότι αν την ζητήσει επισήμως ασφαλώς και θα γίνει.

Σε σχέση με τις καταγγελίες -και από κυβερνητικά στελέχη- περί ύπαρξης οργανωμένου σχεδίου με στόχο την αποσταθεροποίηση, ο κ. Τζανακόπουλος απάντησε ως εξής: «Ποιες είναι οι αιτίες της κάθε πυρκαγιάς θα διερευνηθεί από το Ανακριτικό Τμήμα της Πυροσβεστικής και από εκεί και πέρα θα μπορέσουμε να κάνουμε και τις πολιτικές εκτιμήσεις οι οποίες είναι απαραίτητες. Θα έλεγα ότι όταν κανείς βρίσκεται στο ‘μάτι του κυκλώνα’ ή στο κέντρο μιας δύσκολης κατάστασης, που προκαλούν οι πυρκαγιές, μπορεί να κάνει εκτιμήσεις, ωστόσο η τελική πολιτική αποτίμηση σε σχέση με το τι συνέβη αυτές τις τελευταίες μέρες θα γίνει όταν έχουμε και σχετικά αποτελέσματα και τα σχετικά πορίσματα από το Ανακριτικό Τμήμα της Πυροσβεστικής».

Ο ίδιος κάλυψε πλήρως τον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Νίκο Τόσκα, του οποίου την παραίτηση ζήτησαν στελέχη της αντιπολίτευσης: «Ο κ. Τόσκας έδωσε μια πολύ μεγάλη μάχη, μαζί με το επιτελείο της Πυροσβεστικής και με τους συνεργάτες του, και νομίζω ότι ήταν οι αντιδράσεις του και οι αποφάσεις του στις κρίσιμες και δύσκολες ώρες οι ορθές και οι ενδεδειγμένες».

Απάντησε, επίσης, και στις επικρίσεις της αντιπολίτευσης για τον χρόνο επιστροφής του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα από τις διακοπές, λέγοντας: «Ο κ. Τόσκας και ο κ. Τσίπρας βρισκόταν σε διαρκή επαφή και ενημέρωση. Ο τρόπος διαχείρισης και αντίδρασης ήταν ο ενδεδειγμένος και δεν υπάρχει κανένα θέμα».

Επίσης, αναφορικά με τον προϋπολογισμό της Πυροσβεστικής τα τελευταία χρόνια, ισχυρίστηκε ότι βαίνει διαρκώς αυξανόμενος, ενώ ο αριθμός των πυρκαγιών και η ταχύτητα αντίδρασης της Πυροσβεστικής εμφανίζουν σαφέστατη βελτίωση σε σχέση με όλα τα προηγούμενα χρόνια.

«Το 2013 o προϋπολογισμός της Πυροσβεστικής ήταν 305 εκατομμύρια περίπου, το 2014 ήταν 346 εκατομμύρια και αυτή τη στιγμή, το 2017, βρισκόμαστε στα 380 εκατομμύρια και προσανατολιζόμαστε το 2018 να φτάσει τα 395 εκατομμύρια», ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Εχει δοθεί βάρος στην οικονομική στήριξη του Πυροσβεστικού Σώματος τόσο με επίγειες δυνάμεις όσο και με εναέρια μέσα και θα υπάρξει συγκροτημένο, όπως και υπάρχει, σχέδιο έτσι ώστε να μπορέσουμε και τα υπάρχοντα μέσα να συντηρηθούν όπως πρέπει και να έχουμε μεγαλύτερη διαθεσιμότητα, αλλά και να έχουμε νέα στη βάση ενός προγραμματισμένου σχεδίου».

Παράλληλα, επισήμανε ότι τα στοιχεία δείχνουν πως το διάστημα μέχρι τις 15 Αυγούστου του 2007 (σ.σ. χρονιά με μεγάλες πυρκαγιές) είχαν καεί στη χώρα εκτάσεις περίπου 550.000 στρεμμάτων, ενώ τις επόμενες δύο χρονιές (2008 και 2009) κάηκαν 270.000 στρέμματα το αντίστοιχο διάστημα. Φέτος δε, οι ζημιές είναι περίπου 81.000 στρέμματα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα