ΧΡΥΣΟΣ: Κατρακυλά καθώς τον εγκαταλείπουν τα hedge funds

Για την χειρότερη χρονιά των τελευταίων 32 ετών έχει βάλει …πλώρη ο χρυσός καθώς τα hedge funds έχουν επιδοθεί σε μία πρωτοφανή μείωση των θέσεων τους.

Οι διαχειριστές κεφαλαίων μείωσαν κατά 2,8% τις καθαρές τους θέσεις, στα 32.524 συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης και δικαιωμάτων προαίρεσης κατά την εβδομάδα που έληξε στις 17 Δεκεμβρίου, σύμφωνα με τα στοιχεία της Επιτροπής Commodity Futures Trading.

Οι short θέσεις αυξήθηκαν κατά 1,2% στα 75.199 συμβόλαια, μετά το -6% που υπήρξε τον Ιούλιο.

Οι

επενδυτές απέσυραν 38.8 δισ. δολάρια από το χρυσό το τρέχον έτος, σύμφωνα με την EPFR Global, τροφοδοτώντας την πτώση των τιμών κατά 37% από το ρεκόρ τον Σεπτέμβριο του 2011.

“Έχει πέσει σε δυσμένεια επειδή οι άνθρωποι αισθάνθηκαν μεγαλύτερη ασφάλεια σε άλλα assets. Ο χρυσός έπεσε θύμα της διάθεσης των επενδυτών να αναλάβουν περισσότερο κίνδυνο το τρέχον έτος”, εξηγεί ο Uri Landesman, πρόεδρος της Platinum Partners.

“Δεν θα αγόραζα χρυσό ούτε με τα χρήματα του…εχθρού μου”

H απόφαση της Fed να μειώσει το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων κατά 10 δισ. δολ. οδήγησε τις τιμές του χρυσού κοντά στα χαμηλότερα επίπεδα του 2013, στα 1.180,71 δολ/ουγγιά.

Σήμερα, ο χρυσός ανακάμπτει ελαφρώς στα 1.203,35 δολ στις συναλλαγές της Ασίας.

Παρά τη μικρή ανάκαμψη στις τιμές, ο Scott Nations, πρόεδρος και CIO της NationsShares, δήλωσε στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο, ότι η πραγματική αξία του πολύτιμου μετάλλου, διαμορφώνεται στα 1.000 δολ/ουγγιά, λόγω των αποφάσεων της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ.

«Δεν θα αγόραζα χρυσό ούτε με τα χρήματα του εχθρού μου», δηλώνει χαρακτηριστικά.

Και προσθέτει:

«Ο χρυσός δεν θα έπρεπε να διαπραγματεύεται στα επίπεδα των 1.200 δολ, αλλά πρέπει να υποχωρήσει κάτω από τα 1.000 δολ. το 2014», δηλαδή κατά 17% χαμηλότερα από τις τρέχουσες τιμές.

Original article: ΧΡΥΣΟΣ: Κατρακυλά καθώς τον εγκαταλείπουν τα hedge funds.

Keywords
Τυχαία Θέματα