Χρηματιστήριο Αθήνας: Σενάριο υποβάθμισης σε αναδυόμενη αγορά στις 10 Ιουνίου – Εκτίναξη τιμών

Σύμφωνα πληροφορίες η MSCI Inc. εξετάζει την υποβάθμιση του Χ.Α. από «ανεπτυγμένη» σε «αναδυόμενη» αγορά, και παρά την αντίδραση της ελληνικής πλευράς οι πιθανότητες υλοποίησης της παραπάνω «απειλής» στην αναθεώρηση της 10ης Ιουνίου παραμένουν σημαντικές.

Το βασικό επιχείρημα της MSCI Inc. για την υποβάθμιση του Χρηματιστηρίου εδράζεται στην άποψη ότι το μέγεθος της αγοράς, δηλαδή η κεφαλαιοποίησή της και ο τζίρος,

προσομοιάζει στις αναδυόμενες αγορές. Η παραπάνω εικόνα δημιουργεί δυσκολία συμμετοχής ελληνικών μετοχών στους δείκτες των ανεπτυγμένων αγορών και κυρίως στον MSCI Global Standard.

Εφόσον το Χ.Α. υποβαθμισθεί από αναπτυγμένη σε αναδυόμενη αγορά οι μετοχές του Χ.Α. θα βγουν από τους δείκτες MSCI στους οποίους συμμετέχουν σήμερα και θα δημιουργηθεί ένας διευρυμένος δείκτης για εισηγμένες στο Χ.Α. μετοχές. Ο νέος MSCI Greece θα περιέχει υψηλότερο αριθμό μετοχών απ αυτόν που σήμερα συμμετέχει στους δείκτες MSCI.

Η μεγαλύτερη αλλαγή, όμως, έγκειται στο γεγονός ότι ο νέος MSCI Greece θα έχει σημαντικά μεγαλύτερη βαρύτητα για τα Αμοιβαία Κεφάλαια που επενδύουν στις αναδυόμενες αγορές και ακολουθούν τους δείκτες MSCI. Στελέχη της αγοράς εκτιμούν ότι η σταθμισμένη κεφαλαιοποίηση θα εκτιναχθεί στα 7 δισ. ευρώ από 1,8 δισ. ευρώ σήμερα.

Ο σχεδόν τετραπλασιασμός της βαρύτητας του ΧΑ εξηγεί, σε μεγάλο βαθμό, το αγοραστικό «ντελίριο» για τράπεζες και άλλα blue chips που έλαβε χώρα κατά τη διάρκεια του Μαΐου.

«Οι ξένοι αγόρασαν και γιατί ποντάρουν, μεταξύ άλλων, ότι η υποβάθμιση θα φέρει σε βάθος εξαμήνου σημαντικά υψηλότερες εισροές κεφαλαίων σε σύγκριση με τις εκροές από παθητικής διαχείρισης Αμοιβαία Κεφάλαια αναδυόμενων αγορών», σημειώνει στέλεχος ξένης επενδυτικής τράπεζας.

Σε αντίθεση, άλλωστε, με την κρατούσα άποψη ότι ο μεγάλος όγκος των αγορών του Μαΐου εκδηλώθηκε από hedge funds, με μικρό υπό διαχείριση ενεργητικό, που κυνηγούν υψηλές αποδόσεις, αναλαμβάνοντας αντίστοιχο κίνδυνο, από το ρεπορτάζ προκύπτει ότι υπήρξαν αξιοσημείωτες τοποθετήσεις σε blue chips από hedge funds με ενεργητικό δισεκατομμυρίων αλλά και emerging funds.

Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι αρκετά emerging funds συμμετάσχουν στην αύξηση κεφαλαίου της Alpha Bank

Εκπρόσωποι ξένων funds, εκτιμούν ότι μια ενδεχόμενη υποβάθμιση του Χ.Α. θα έπληττε, μεν, σε επικοινωνιακό επίπεδο τη χώρα, σε μια περίοδο που κυνηγά κάθε είδους «αναβαθμίσεις» και «επαίνους», θα λειτουργούσε, όμως, θετικά για την αγορά καθώς θα ενίσχυε το τζίρο- κάτι που εν πολλοίς έχει ήδη συμβεί- και την εμπορευσιμότητα των τίτλων.

ΠΗΓΗ: EURO2DAY – Χ.Κίτσιος

Keywords
Τυχαία Θέματα