Χρ. Μεγάλου: Οι επενδυτές μας βλέπουν και πάλι – Στα προ κρίσης επίπεδα το ενδιαφέρον -Δύσκολο να γίνουν νέες συγχωνεύσεις

Η έκδοση ομολόγου μειωμένης εξασφάλισης από την Τράπεζα Πειραιώς για πρώτη φορά ύστερα από 11 χρόνια και το ισχυρό ενδιαφέρον των θεσμικών επενδυτών καταδεικνύουν ότι το κλίμα για την Ελλάδα βελτιώνεται και θυμίζει την προ κρίσης  περίοδο σημειώνει ο επικεφαλής του ομίλου Πειραιώς Χρήστος Μεγάλου μιλώντας στην Καθημερινή της Κυριακής

και την δημοσιογράφο Ευγενία Τζώρτζη.

Τονίζει ωστόσο πως οι επενδυτές προσδοκούν περαιτέρω ιδιωτικοποιήσεις και μεταρρυθμίσεις που θα ενισχύσουν την αναπτυξιακή προοπτική της χώρας.

Με τη συμφωνία με την Intrum και την έκδοση του ομολόγου η Πειραιως βελτιώνει σημαντικά τα εποπτικά της κεφάλαια.  Σύμφωνα με tous σχεδιασμούς φέτος οι χορηγήσεις δανείων θα ανέλθουν σε 4 δισ ευρώ.

Στη συνέντευξή του στην «Κ» ο κ. Μεγάλου επισημαίνει τη σπουδαιότητα αυτής της κίνησης  τόσο για την ίδια την Πειραιώς  όσο και για το τραπεζικό σύστημα, και εξηγεί κάτω από ποιες προϋποθέσεις το ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον που διαπιστώνεται το τελευταίο διάστημα, μπορεί να μετουσιωθεί σε πραγματικά επενδύσεις για τη χώρα. Ο επικεφαλής του ομίλου Πειραιώς αναλύει τis πρωτοβουλίες για την κεφαλαιακή θωράκιση tos τράπεζας και τα οφέλη tos συμφωνίας με τον σουηδικό όμιλο Intrum για τη διαχείριση των κόκκινων δανείων, που θα επιτρέψουν στην Πειραιως να απελευθερώσει δυνάμει ς και να επικεντρώσει την προσπάθεια tos στη χρηματοδότηση της οικονομίας και την κάλυψη των αναγκών των 5,3 εκατομμυρίων πελατών που διαθέτει..

– Η Τράπεζα Πειραιως  ολοκλήρωσε με επιτυχία την έκδοση ομολόγου Tier 2, 400 εκατ. ευρώ, για την κεφαλαιακή tos ενίσχυση. Τι σημαίνει αυτό για την τράπεζα;

– Τα αποτελέσματα tos έκδοσα ομολόγου Tier 2 και η συνολική ανταπόκριση της αγοράς κρίνονται άκρα ικανοποιητικά. Ηταν η πρώτη δημόσια έκδοση ομολόγου μειωμένης εξασφάλισης Tier 2 που πραγματοποίησε ελληνική τράπεζα από το 2008, με όλες τις ιδιαιτερότητες και τις δυσκολίες  που περιελάμβανε το εγχείρημα, και η οποία τελικά προσείλκυσε προσφορές ύψους 850 εκατ. ευρώ από 135 θεσμικούς επενδυτές. Το υψηλό αυτό επίπεδο ζήτησης αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης των επενδυτών για την πρόοδο που έχουμε σημειώσει στην Τράπεζα Πειραιως. Και αυτό είναι αποτέλεσμα μιας διοικητικής ομάδας, η οποία εργάζεται συστηματικά, εφαρμόζοντας σχέδιο με συγκεκριμένουες στόχους τους  onoious με τη συνδρομή των εργαζομένων υλοποιεί, ενισχύοντας την αξιοπιστία της Πειραιώς Η έκδοση του Tier 2 ενδυναμώνει τα εποπτικά κεφάλαια και ισχυροποιεί τον ισολογισμό της τράπεζας. Επιπλέον, λειτουργεί ως βασικός καταλύτης  για την υλοποίηση του στρατηγικού μας πλάνου «Agenda 2023», npos όφελος των επενδυτών, των πελατών και των εργαζομένων μας.

Πως κρίνετε το ενδιαφέρον των επενδυτών που συναντήσατε κατά τη διάρκεια του roadshow; Διαπιστώσατε διαφορές στη στάση τους σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν;

;- Το ενδιαφέρον και η ανταπόκριση που εισπράξαμε κατά τη διάρκεια του 4ήμερου roadshow στο Λονδίνο, θύμισαν την εποχή προ κρίσης και ήταν ενδεικτικά της μεταστροφής  του κλίματος για τα ελληνικά assets, που παρατηρείται ενόψει των επικείμενων εκλογών και της προοπτικής που διανοίγεται από αυτές. Ενδεικτικό είναι ότι καταλήξαμε να παρατείνουμε το roadshow κατά μία ημέρα, καθώς τελικά εκδήλωσαν ενδιαφέρον να μας συναντήσουν πάνω από 100 επενδυτές. Παραπάνω δε από τους μισούς από όσους συναντήσαμε, τοποθετήθηκαν στο βιβλίο. Οι επενδυτές προσδοκούν επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων και περισσότερες επενδύσεις, στοιχεία που αναμένεται να συντελέσουν σε έναν δυναμικό και διατηρήσιμο ρυθμό ανάπτυξης της  ελληνικής οικονομίας και στην ενίσχυση της απασχόλησης. Η αλλαγή αυτή στη στάση τους για τη χώρα καταγράφεται τόσο στην υποχώρηση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων σε προ κρίσης επίπεδα, όσο και στην άνοδο των χρηματιστηριακών αξιών.

– Δεδομένου ότι είναι η πρώτη παρόμοια έκδοση ελληνικής τράπεζας ύστερα από 1 1 χρόνια, τι σημαίνει αυτό για τις άλλες τράπεζες;

Η έκδοση αυτή σηματοδοτεί την επιστροφή των ελληνικών τραπεζών στις διεθνεις  αγορές κεφαλαίων, εξέλιξη που διευρύνει το είδος  και το πλήθος των επενδυτών, που θα επενδύουν εφεξής σε ελληνικές αξίες, και δημιουργεί σημείο αναφοράς για την αποτίμηση ομολόγων χωρίς  εξασφαλίσεις των ελληνικών τραπεζών. Επιπλέον, ο μεγάλος αριθμός επενδυτών που συμμετείχαν στις συναντήσει της Τράπεζας Πειραιώς ενημερώθηκε εκτενώς από τις  παρουσιάσεις και την επαγγελματική δουλειά της ομάδας των στελεχών της τράπεζας που συμμετείχε στο roadshow, για τις θετικές εξελίξεις και τις προοπτικές της  ελληνικής οικονομίας  και του τραπεζικού συστήματος. Σημαντικός παράγοντας για την έκδοση ήταν πως  ποσοστό κοντά στο 25% καλύφθηκε από μετόχους  μας που έχουν διαχρονικά επιδείξει εμπιστοσύνη στην Τράπεζα Πειραιώς.

– Εντούτοις, το υψηλό επιτόκιο της έκδοσης έχει δημιουργήσει προβληματισμό για το κατά πόσον η κερδοφορία του 2019 μπορεί να υποστηρίξει την ανάληψη αυτού του κόστους σε συνδυασμό με την υποχρέωση αποπληρωμή» των Cocos.

– Η έκδοση είχε προϋπολογισθεί στο επιχειρηματικό πλάνο της  τράπεζας, το οποίο για το 2019 περιελάμβανε την έκδοση ομολόγου Tier 2 με κόστος  10%, στα μέσα της τρέχουσας χρονιάς. Τελικά», αξιοποιήσαμε τις  συνθήκες στην αγορά και πετύχαμε χαμηλότερο επιτόκιο. Σε κάθε περίπτωση, το ετήσιο κόστος της έκδοσης είναι 39 εκατ. ευρώ, το οποίο απορροφάται πλήρως από τα έσοδα από τόκους της  τράπεζας, που υπερβαίνουν το 1,8 δισ. ευρώ το 2019. Αξίζει να σημειωθεί ότι το πρώτο τρίμηνο του έτους τα έντοκα έσοδα της τράπεζας κατέγραψαν άνοδο 2% ετησίως, με τη θετική τάση να συνεχίζεται και στο δεύτερο τρίμηνο.

– Η Τράπεζα Πειραιώς  προχώρησε πρόσφατα σε στρατηγική συμφωνία με τον σουηδικό όμιλο Intrum για τη διαχείριση του χαρτοφυλακίου των μη εξυπηρετούμενων δανείων ύψους 27 δισ. ευρώ. Ποια είναι τα οφέλη της συμφωνίας σε σε όρους μείωσης του κόστους μέσα από τη μεταβίβαση της μονάδας RBU και ποιο είναι το έξοδο που επιβαρύνει την τράπεζα για τη διαχείριση αυτού του χαρτοφυλακίου.

– Η συμφωνία με την Intrum θα βοηθήσει την τράπεζα να μειώσει τα κόστη της. Αναμένουμε το όφελος σε επίπεδο κερδών προ φόρων και προβλέψεων να κυμανθεί στα 50 εκατ. ευρώ ανα έτος εως το 2021. Εκτός από τη μείωση του κόστους, η Intrum με το know-how και την εμπειρία της μας δίνει τη δυνατότητα να διαχειριστούμε ακόμη πιο αποτελεσματικά τα προβληματικά δάνεια και να προχωρήσουμε πιο γρήγορα στη μείωση τους

– Η συμφωνία επηρεάζει την κεφαλαιακή ενίσχυση τα τράπεζα, και με ποιον τρόπο;

– Η αποτίμηση τα μονάδας διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων στα 410 εκατ. ευρώ αναμένουμε να ενισχύσει τον δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας της τράπεζας κατά 0,8 ποσοστιαία μονάδα, ενώ έχουμε υπολογίσει ότι σε περίπτωση που με την Intrum ξεπεράσουμε κατά 10% τον στόχο για μείωση των NPEs, τότε το όφελος στα κεφάλαια μας θα φτάσει τη μία ποσοστιαία μονάδα στο τέλος του 2021.

– Κατά πόσον η παραχώρηση αποκλειστικής διαχείρισης για 10 χρόνια θα λειτουργήσει αποτρεπτικά για την τράπεζα σε πιθανές πρωτοβουλίες μεταφοράς μέρους των κόκκινων δανείων σε σχήματα όπως αυτό που προτείνει το ΤΧΣ ή η ΤτΕ. Σας αφήνει περιθώρια να συμμετάσχετε σε παρόμοιες κινήσεις εφόσον λάβουν την έγκριση των αρμοδίων αρχών;

– Δεν λειτουργεί αποτρεπτικά. Το αντίθετο. Και οι δύο συστημικές  λύσεις  προϋποθέτουν την ύπαρξη ανεξάρτητων και μεγάλων διαχειριστών. Η στρατηγική συμφωνία με την Intrum εξυπηρετεί αυτή ακριβώς την ανάγκη. Η Τράπεζα Πειραιώς κινήθηκε γρήγορα και συμφώνησε για τη δημιουργία της πρώτης  μεγάλης ανεξάρτητης εταιρείας διαχείρισης κόκκινων δανείων, η οποία θα διεκδικήσει να παίξει ρόλο και στις δύο συστημικές λύσεις.

 – Τι θα πρέπει να αναμένουν οι πελάτες – οφειλέτες τηςα Τράπεζας Πειραιώς από την ανάθεση της διαχείρισης στην Intrum. Ποια πολιτική θα ακολουθηθεί στο επιχειρηματικό χαρτοφυλάκιο;

– Η Intrum θα εξακολουθήσει να εφαρμόζει τις πολιτικές της Τράπεζας Πειραιώς, ενώ τα εσωτερικά όργανα και οι επιτροπές της θα ασχολούνται ενεργά με το χαρτοφυλάκιο. Τα δάνεια παραμένουν στον ισολογισμό τα Τράπεζας Πειραιώς. Παρ’ όλα αυτά θεωρούμε ότι η Intrum θα μπορέσει να κινηθεί με μεγαλύτερη ευελιξία στις λύσεις που θα προτείνει στους δανειολήπτες. Είναι γεγονός ότι οι τράπεζες βρίσκονται υπό ασφυκτικό κλοιό όσον αφορά το ρυθμιστικό περιβάλλον, κάτι που δεν ισχύει για τις εταιρείες διαχείρισης.  Σε γενικές γραμμές, θεωρούμε ότι η νέα αυτή πλατφόρμα διαχείρισης θα είναι προς όφελος των δανειοληπτών, όπως συμβαίνει σε όλες τις 24 χώρες στις οποίες δραστηριοποιείται η Intrum πανευρωπαϊκά.

Εκτιμάτε ότι το ελληνικό τραπεζικό σύστημα χρειάζεται περαιτέρω συγκέντρωση; Βλέπετε συγχωνεύσεις τραπεζών;

– Κατά τη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας, λόγω της διεθνούς χρηματοπιστωτικής κρίσης, αλλά κυρίως λόγω της ελληνικής κρίσης, σημειώθηκε μία εις βάθος αναδιάρθρωση του εγχώριου τραπεζικού συστήματος, με τη συνεπακόλουθη δραστική μείωση του αριθμού των τραπεζών που ασκούν δραστηριότητα στην Ελλάδα. Οι εν λειτουργία τράπεζες, μέσω συγχωνεύσεων, εξαγορών και εξυγιάνσεων, μειώθηκαν, από 64 που ήταν το 2007, σε περίπου 20 στο τέλος του 2018, ενώ αποχώρησε σχεδόν το σύνολο των ξένων τραπεζών με δίκτυα εξυπηρέτησης καταστημάτων. Σήμερα, οι τέσσερις συστημικές τράπεζες ξεπερνούν πλέον αθροιστικά το 95% του ελληνικού τραπεζικού συστήματος (σε όρους ενεργητικού), από 68% στο τέλος του 2007, συνιστώντας ένα από τους πλέον συγκεντρωμένους τραπεζικούς κλάδους στην Ευρώπη. Εχοντας ολοκληρώσει την αναδιάρθρωσή του, το ελληνικό τραπεζικό σύστημα δύσκολα μπορεί να φιλοξενήσει περαιτέρω συγχωνεύσεις τραπεζών με βάση τα σημερινά δεδομένα. Αξίζει να σημειωθεί ότι όλες οι τράπεζες βρίσκονται σε διαδικασία λειτουργικού μετασχηματισμού που οδηγεί σε ενίσχυση των ψηφιακών δικτύων διανομής τραπεζικών προϊόντων και υπηρεσιών, ενώ ταυτόχρονα αλλάζει σταδιακά και ουσιαστικά η εικόνα των τραπεζικών καταστημάτων αλλά και της εξυπηρέτησης που γνωρίζαμε μέχρι σήμερα.

Πηγη: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ

Keywords
Τυχαία Θέματα