Χωρίς τον ΣΕΒ η συμφωνία για την Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας

Ο ΣΕΒ δεν υπέγραψε την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας και πρότεινε αντ’ αυτής ένα «Πρωτόκολλο Συμφωνίας επί βασικών θεμάτων και αρχών». Τελικώς, υπογράφηκε Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, διάρκειας έξι μηνών, από τη ΓΣΕΕ, τους ξενοδόχους (ΣΕΤΕ), τους επαγγελματοβιοτέχνες (ΓΣΕΒΕΕ) και τους εμπόρους (ΕΣΕΕ).

Βασική θέση του ΣΕΒ είναι

ότι «εκ του μνημονίου έχει περιοριστεί δραματικά ο ρόλος των κοινωνικών εταίρων και η υπογραφή Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, αποτελεί παρωδία».

Σε αυτό το «Πρωτόκολλο» θα υπήρχε ενσωματωμένο και το επίδομα γάμου. Ωστόσο, πρέπει να σημειωθεί ότι νωρίτερα οι διαβουλεύσεις των κοινωνικών εταίρων είχαν διακοπεί προσωρινά, καθώς ο ΣΕΒ θέλει να μην υπάρχει γραπτώς στην ΕΓΣΣΕ το επίδομα 10%.

ΕΠΙΔΟΜΑ ΓΑΜΟΥ: Κανονικά θα το καταβάλουν οι επιχειρήσεις του ΣΕΒ

Οι επιχειρήσεις – μέλη του ΣΕΒ θα συνεχίσουν να καταβάλουν το επίδομα γάμου μη λαμβάνοντας υπόψη την λήξη ισχύος της ΕΓΣΣΕ.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα Τρίτη ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών αναφέρεται πως μετά από πρόταση του προέδρου του ΣΕΒ κ. Δημήτρη Δασκαλόπουλου, η χθεσινή Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου ενέκρινε με πολύ μεγάλη πλειοψηφία ψήφισμα σύμφωνα με το οποίο «οι επιχειρήσεις – μέλη του ΣΕΒ θα συνεχίσουν να καταβάλουν το επίδομα γάμου, που προβλέπει η σήμερα ισχύουσα ΕΓΣΣΕ, στους εργαζόμενους που το λαμβάνουν και δεν θα κάνουν χρήση του δικαιώματος μονομερούς περικοπής του, που παρέχει ο νόμος».

Όπως τονίζεται στην ίδια ανακοίνωση, η εν λόγω απόφαση είναι συνεπής προς την εργασιακή πραγματικότητα που επικρατεί στις επιχειρήσεις – μέλη του ΣΕΒ και δείχνουν τις αρχές και πρακτικές με τις οποίες οι επιχειρήσεις – μέλη του ΣΕΒ θα αντιμετωπίσουν τις όποιες επιπτώσεις από την λήξη ισχύος της ΕΓΣΣΕ, και την έναρξη της μετενέργειας.

«Οι επιχειρήσεις μας δίνουν τις υψηλότερες αμοιβές, τηρούν διαδικασίες ουσιαστικής συνεννόησης με τους εργαζομένους τους και είναι οι πλέον συνεπείς στην εφαρμογή της εργατικής και ασφαλιστικής νομοθεσίας σε όλη την οικονομία. Γι’ αυτό άλλωστε, περιπτώσεις μονομερούς μείωσης κατώτατου μισθού από 751 ευρώ σε 586 όπως προβλέπει ο νόμος, πρακτικά δεν έχουν υπάρξει», τονίζεται στην ανακοίνωση.

Keywords
Τυχαία Θέματα