Χαράς ευαγγέλια για όσους χρωστάνε σε πιστωτικές κάρτες

Τον χορό της πώλησης «κόκκινων» δανείων σε ξένα funds άνοιξε χθες η Eurobank, με «πακέτο» ύψους 1,5 δισ. ευρώ. Έως τα τέλη του 2017 οι ελληνικές τράπεζες αναμένεται να πουλήσουν «κόκκινα» καταναλωτικά δάνεια ύψους 6 δισ. ευρώ.

Τα εν λόγω δάνεια αφορούν κυρίως μικρά καταναλωτικά, χρέη από πιστωτικές κάρτες,

υπεραναλήψεις μετρητών κτλ. και το επόμενο διάστημα Εθνική, Πειραιώς και Alpha Bank θα προχωρήσουν στην πώληση των δικών τους «πακέτων».

Η απόφαση των τραπεζών να πουλήσουν τα καταγγελμένα δάνεια στα ξένα funds, προτού καλέσουν τους δανειολήπτες για επαναδιαπραγμάτευση και ρύθμιση, έχει προκαλέσει αντιδράσεις.

Πρέπει ωστόσο να σημειωθεί ότι η έλλειψη του θεσμικού πλαισίου είναι που οδηγεί τις τράπεζες στην πώληση των δανείων στα funds και όχι στην επαναδιαπραγμάτευση με τους δανειολήπτες, καθώς δεν έχουν την πολυτέλεια του χρόνου και πρέπει να «ελαφρύνουν» τους ισολογισμούς τους.

Παρά την κριτική που ασκείται στις τράπεζες, ο δανειολήπτης θα βγει ωφελημένος από τη διαδικασία, καθώς θα τους δοθεί η δυνατότητα για μεγάλο «κούρεμα» των οφειλών. Να σημειωθεί ότι σε αντίστοιχες περιπτώσεις στην Ισπανία, το «κούρεμα» έφτασε ακόμη και το 90%.

Βασ Βαλ

Keywords
Τυχαία Θέματα