ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ – ΜΙΖΕΣ: Στη φυλακή ο Δ. Παπαχρήστος – Ελεύθερος με εγγύηση 500.000 ευρώ ο Π. Ευσταθίου

23:30 2/1/2014 - Πηγή: BankWars

[UPD]Προφυλακιστέος κρίθηκε μετά την απολογία του στον ανακριτή, ο Δημήτρης Παπαχρήστος, εκπρόσωπος γερμανικής εταιρίας, που κατηγορείται για την υπόθεση προμήθειας αυτοκινούμενων πυροβόλων όπλων από το υπουργείο Άμυνας.

Ο κ. Παπαχρήστος κατονομάστηκε από τον προσωρινά κρατούμενο πρώην γενικό διευθυντή εξοπλισμών, Α. Κάντα ως ένα από τα πρόσωπα που «μοίρασε» χρηματικά ποσά για «ωφέλιμες πληρωμές».

Ο κατηγορούμενος εκπρόσωπος της γερμανικής εταιρίας Wegmann, φέρεται να έδωσε στον κ. Κάντα συνολικό ποσό 750.000 ευρώ ως δώρο για την προμήθεια 24 αυτοκινούμενων πυροβόλων PZH2000

και λοιπού περιφερειακού υλικού. Η σύμβαση υπεγράφη στις 5/7/2001 επί θητείας του Άκη Τσοχατζόπουλου στο ΥΕΘΑ, μεταξύ δημοσίου και της εταιρίας Krauss-Maffei Wegmann έναντι τιμήματος ύψους 195.709.774 εκατ. ευρώ.

Οι κατηγορίες για την υπόθεση αφορούν ενεργητική δωροδοκία κατά του Δημοσίου, παθητική δωροδοκία κατά του Δημοσίου και νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα.

Νωρίτερα, ελεύθερος με περιοριστικούς όρους αφέθηκε ο 83χρονος Πάνος Ευσταθίου κατηγορούμενος στην υπόθεση των εξοπλιστικών προγραμμάτων με απόφαση του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών.

Το δικαστικό συμβούλιο που συνεδρίασε σήμερα, κλήθηκε να αποφανθεί για τη διαφωνία ως προς την ποινική μεταχείριση του κατηγορουμένου, εκπροσώπου γερμανικής εταιρείας, που προέκυψε χθες το βράδυ ανάμεσα σε ανακριτή και εισαγγελεά.

Το συμβούλιο Πλημμελειοδικών τάχθηκε υπέρ της άποψης του εισαγγελέα που είχε γνωμοδοτήσει να αφεθεί ελεύθερος ο κατηγορούμενος με την επιβολή περιοριστικών όρων.

Με το βούλευμά του το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών επιβάλλει στον Π. Ευσταθίου χρηματική εγγύηση 500 χιλιάδων ευρώ, απαγόρευση εξόδου από τη χώρα και υποχρεωτική εμφάνιση τρεις φορές τον μήνα σε αστυνομικό τμήμα.

Νωρίτερα μεταδίδαμε:

Στον ανακριτή ο Δ. Παπαχρήστος – Κρίνεται σήμερα η τύχη του Π. Ευσταθίου

Στον ανακριτή διαφθοράς οδηγείται σήμερα προκειμένου να απολογηθεί, ο 78χρονος Δημήτρης Παπαχρήστος, ο οποίος συνελήφθη την περασμένη Δευτέρα για την υπόθεση με τις μίζες των εξοπλιστικών.

Σύμφωνα με τις καταγγελίες, ο Δ.Παπαχρήστος, εκπρόσωπος γερμανικής εταιρίας, είχε δώσει 750.000 ευρώ στο πλαίσιο της σύμβασης για προμήθεια 24 αυτοκινούμενων πυροβόλων PZH 2000 και άλλου περιφερειακού υλικού.

Εν τω μεταξύ, το δικαστικό συμβούλιο θα αποφασίσει σήμερα για την τύχη του Παναγιώτη Ευσταθίου, μετά τη διαφωνία που προέκυψε μετά την απολογία του, ανάμεσα σε ανακριτή και εισαγγελέα σχετικά με το ζήτημα της προφυλάκισης του ή μη.

ΤΟ ΧΘΕΣΙΝΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ:

Στο νοσοκομείο Ερυθρός Σταυρός διακομίστηκε με ασθενοφόρο που τον παρέλαβε από τα δικαστήρια της Ευελπίδων ο κατηγορούμενος στην υπόθεση των εξοπλιστικών προγραμμάτων, Παναγιώτης Ευσταθίου.

Ο 83χρονος που απολογήθηκε σήμερα για παράνομες αμοιβές που κατέβαλε ως εκπρόσωπος γερμανικής εταιρείας ένιωσε αδιαθεσία όταν ενημερώθηκε ότι ο ανακριτής Γ. Μαλλής έκρινε ότι πρέπει να οδηγηθεί στην φυλακή.

Η γνώμη του εισαγγελέα ήταν να αφεθεί ελεύθερος με όρους ο 83χρονος, ο οποίος ωστόσο θα παραμείνει κρατούμενος έως αύριο ώστε να αποφανθεί για το θέμα της προσωρινής κράτησης το αρμόδιο Συμβούλιο.

Ο συνήγορος του κατηγορουμένου, Μιχάλης Δημητρακόπουλος αμέσως μετά την αποχώρηση του ασθενοφόρου με τον εντολέα του δήλωσε:

«Υπήρξε διαφωνία ανάμεσα σε ανακριτή και εισαγγελέα. Ο ανακριτής ήταν της άποψης ότι πρέπει να κρατηθεί. Ο εισαγγελέας εκτίμησε ότι είναι 83 χρόνων, με καρκίνο και πρόβλημα στον εγκέφαλο. Ελπίζω η Δικαιοσύνη να δει το θέμα με ψυχραιμία και να επικρατήσει η φράση του Αριστοτέλη ότι πρέπει να αντιμετωπίζεται με σύνεση ένας άνθρωπος ο οποίος βρίσκεται ένα βήμα πριν το θάνατο».

Μετά την απολογία του 83χρονου Π. Ευσταθίου ο ανακριτής διαφθοράς Γ. Μαλλής είχε την γνώμη ότι ο κατηγορούμενος πρέπει να κρατηθεί προσωρινά ενώ ο εισαγγελέας ζήτησε να αφεθεί ελεύθερος με περιοριστικούς όρους.

Ο κ. Ευσταθίου θα παραμείνει κρατούμενος έως αύριο οπότε θα συνεδριάσει το αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο για να λύσει τη διαφωνία και να αποφανθεί για την περαιτέρω ποινική μεταχείρισή του.

ΟΙ ΔΙΑΛΟΓΟΙ
Οι τόνοι ανέβηκαν και στα δικαστήρια ακούγονταν οι φωνές του ανακριτή Γαβριήλ Μαλλή και του συνηγόρου του Ευσταθίου, Μιχάλη Δημητρακόπουλου:

Δημητρακόπουλος:Άμα πεθάνει ο άνθρωπος απόψε θα έχετε τύψεις για το υπόλοιπο της ζωής σας.
Μαλλής:Μη με απειλείτε
Δημητρακόπουλος:Δεν σας απειλώ

Οι υψηλοί τόνοι συνεχίστηκαν με τον παρακάτω διάλογο:

Δημητρακόπουλος:Να σέβεστε τη Δικαιοσύνη.
Μαλλής :Εγω τη σέβομαι περισσότερο από εσάς.
Δημητρακόπουλος:Μόνο κακία έχετε
Μαλλής:Να τα γράψετε στην προσφυγή σας
Δημητρακόπουλος :83 ετών και τον θεωρείτε ύποπτο φυγής; Τέσσερείς μήνες γιατί δεν έφυγε;
Μαλλής: αφήστε κύριε, δεν θα κάνετε εσείς ανάκριση.

Λίγη ώρα αργότερα ο Μιχάλης Δημητρακόπουλος επιτέθηκε και δημόσια στον κ. Μαλλή αναφέροντας σε δήλωσή του ότι «δεν έλαβε υπόψη του ούτε την ηλικία του κατηγορούμενου (είναι 83 ετών) ούτε και το χρόνιο νόσημα από το οποίο πάσχει».

ΝΩΡΙΤΕΡΑ ΜΕΤΑΔΙΔΑΜΕ:

ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ – ΜΙΖΕΣ- ΠΟΙΟΥΣ “ΕΔΩΣ”Ε Ο Π. ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ – “ΕΔΩΣΑ ΜΙΖΕΣ ΣΕ 10 ΠΡΟΣΩΠΑ”

Μίζες με … ονοματεπώνυμο όλων όσων δωροδοκήθηκαν στο πλαίσιο υλοποίησης συγκεκριμένων προγραμμάτων εξοπλιστικών προγραμμάτων ζητά, σύμφωνα με πληροφορίες, από τον κατηγορούμενο Παναγιώτη Ευσταθίου, αντιπρόσωπο της γερμανικής εταιρείας ΑΤΛΑΣ, ο οποίος απολογείται από το πρωί της Πέμπτης, ο ανακριτής κατά της Διαφθοράς Γαβριήλ Μαλλής.

Ο Π. Ευσταθίου, παρουσία του δικηγόρου του Μιχάλη Δημητρακόπουλου απολογείται από το πρωί της Πέμπτης ενώπιον των ανακριτών Γαβριήλ Μαλλή και Γιάννη Σταυρόπουλου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μέχρι τώρα, έχει ομολογήσει ότι έδωσε μίζες περίπου 3 εκατομμυρίων ευρώ σε τουλάχιστον 10 πρόσωπα για δύο εξοπλιστικά προγράμματα (υποβρύχια και πρόγραμμα Ασραντ) .

Σύμφωνα με Τα Νεα, ο κατηγορούμενος μάλιστα, φέρεται να έχει κατονομάσει δύο πρώην αρχηγούς των ενόπλων δυνάμεων, ο ένας εκ των οποίων έχει πλέον αποβιώσει, αλλά και μέλη επιτροπών, ενώ έχει αναφερθεί στον ρόλο που είχαν 3-4 μεγαλοστελέχη της γερμανικής εταιρείας.

Με βάση τις ίδιες πληροφορίες, ο Π. Ευσταθίου φέρεται να έχει κατονομάσει ακόμα, πρώην επικεφαλής της ΕΒΟ ότι έλαβε χρήματα προκειμένου να τα δώσει σε επίσης στέλεχος της Βιομηχανίας Όπλων (αντιπρόεδρος και μετέπειτα διευθύνων σύμβουλος), ο οποίος ήταν και κουμπάρος του πρώην υπουργού Εθνικής Αμυνας Ακη Τσοχατζόπουλου.

Στις επίμονες ερωτήσεις του ανακριτή, αν δόθηκαν μίζες στους ήδη καταδικασμένους για τις χρυσές μίζες Άκη Τσοχατζόπουλο και Γιάννη Σμπώκο, ο κατηγορούμενος απάντησε αρνητικά. Αντίθετα, καταγγέλλει τον συγκατηγορούμενό του και ήδη προφυλακισμένο Α. Κάντα ως εκβιαστή υποστηρίζοντας ότι αυτός του ζήτησε χρήματα, προκειμένου να μην μπλοκάρει τη διαδικασία προμήθειας των επίμαχων οπλικών συστημάτων.

Ο κατηγορούμενος φέρεται να είπε ότι οι ύποπτες πληρωμές γίνονταν μέσω της off shore IRON ιδιοκτησίας του. Είπε επίσης, στον ανακριτή, ότι είναι ιδιοκτήτης άλλων δυο off shore εταιριών. Έχει ήδη συναινέσει στο άνοιγμα των τραπεζικών του λογαριασμών προκειμένου να αποκαλυφθούν οι διαδρομές του μαύρου χρήματος.

Original article: ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ – ΜΙΖΕΣ: Στη φυλακή ο Δ. Παπαχρήστος – Ελεύθερος με εγγύηση 500.000 ευρώ ο Π. Ευσταθίου.

Keywords
Τυχαία Θέματα