Χ.Α: Περιθώριο ανόδου 15%-20% με συμφωνία τη Δευτέρα – Γιατί οι brokers λένε «λεφτά υπάρχουν»

Το γεγονός ότι τα ελληνικά Blue Chips διορθώνουν μεν στην πρώτη ευκαιρία, ωστόσο «βρίσκουν» αγοραστές γύρω από τα επίπεδα στήριξης που έχουν εντοπίσει οι επαγγελματίες παίκτες, αν μη τι άλλο δείχνει ξεκάθαρα πως κάτι αιωρείται στη χρηματιστηριακοί ατμόσφαιρα. Προφανώς οι μετοχές είχαν «ανάγκη» διόρθωσης, όπως άλλωστε επέμεναν ανεπισήμως οι διαχειριστές,  που δεν κατάφεραν να τοποθετηθούν στο σωστό timing.Ενώ τα πιο έμπειρα μάτια επιμένουν πως οι αθέατοι market makers από την απέναντι

πλευρά του ωκεανού έχουν βάλει εκ νέου τη «Λ. Αθηνών» στον «αυτόματο πιλότο», όπως χαρακτηρίζουν το program trading οι γιάπηδες της Wall Street.

Τι σημαίνει αυτό; Πως όταν οι μετοχές «χτυπάνε» τα πάνω τεχνικά όριά τους, τότε αυτομάτως οι κεντρικοί κωδικοί των οίκων και των remote members (βλέπε Citi και Merrill Lynch) πουλάνε για να επαναλάβουν αντίστροφες κινήσεις όταν οι τιμές βρουν τα βραχυπρόθεσμα σημεία στήριξής τους.

Παράλληλα, οι εν θερμώ αγορές οι οποίες συχνά πυκνά παρατηρούνται κατά τις φάσεις που οι μετοχές αντιδρούν έρχονται να επιβεβαιώσουν την αίσθηση πως οι ξένοι fund managers θεωρούν πως μεσοπρόθεσμα υπάρχουν περιθώρια για κέρδη, ενώ, όπως εγκαίρως έχουμε επισημάνει, ο πρώτος στόχος βρίσκεται στην περιοχή των 900 μονάδων. Αυτά ως προς το γενικότερο συμπέρασμα που προκύπτει από την εικόνα των τελευταίων συνεδριάσεων, ωστόσο πρέπει να τονιστεί για μια ακόμα φορά πως η διαδρομή αυτή δεν θα είναι στρωτή, αντιθέτως θα συνοδευτεί από εντονότατες διακυμάνσεις ή αλλιώς από μεταβλητότητα (volatility) που από τη μια μεριά θα τρομοκρατεί τους συντηρητικούς επενδυτές και από την άλλη θα εξιτάρει το κερδοσκοπικό ένστικτο των διεθνών καρχαριών (βλέπε hedge funds και τους ουκ ολίγους short sellers).

Τα πρώιμα σήματα

Πάντως πίσω από τις κλειστές πόρτες των μεγάλων dealing rooms οι brokers έχουν αρχίσει να παραφράζουν τη γνωστή ατάκα που κάποτε είχε πει ο Ελληνας πρωθυπουργός, το περίφημο «λεφτά υπάρχουν», προσθέτοντας πως η διαφορά έγκειται στο ότι προορίζονταν για τα ελληνικά χαρτιά όταν θα αρχίσει να ξεκαθαρίζει το τοπίο. «Και οι αποτιμήσεις θα βρίσκονται σε επίπεδα που θέλοντας και μη δεν μπορούν να παραγνωριστούν» προσθέτουν.

Σύμφωνα τώρα με χρηματιστηριακούς κύκλους που έχουν δυνατότητα να λαμβάνουν κάπως νωρίτερα τα σήματα, από τη στιγμή που φαίνεται πως Ευρωπαϊκή Ένωση και ΔΝΤ μάλλον θα τα βρουν για το ελληνικό χρέος, οι ισχυροί επενδυτικοί πόλοι έχουν αρχίσει να τροφοδοτούν ένα κάπως «κομπογιαννίτικο» σενάριο, το οποίο όμως έχει βάσεις.  Ειδικότερα, αυτό που λένε είναι πως, εάν στο Eurogroup της Δευτέρας επιτευχθεί συμφωνία για το χρέος, τότε οι μετοχές μπορούν να ελπίζουν σε ένα περιθώριο ανόδου της τάξεως του 15-20%. Διότι η αγορά είχε προεξοφλήσει τις προηγούμενες εβδομάδες τα χειρότρα και υπό αυτή την οπτική γωνία και λογική τα τραπεζικά χαρτιά θεωρούνται υποτιμημένα.

Εν πάση περιπτώσει, αυτό που έχει σημασία είναι πως στην παρούσα φάση η άποψη των ενεργών διαχειριστών είναι «long» και δεν πρόκειται να αλλάξει τόσο

Keywords
Τυχαία Θέματα