ΧΑ: Μηνιαίες στο εξής οι λήξεις παραγώγων

Μηνιαίες, από τριμηνιαίες προηγουμένως, θα είναι πλέον οι λήξεις των παράγωγων προϊόντων, σύμφωνα με την απόφαση του Χρηματιστηρίου Αθηνών.

Σύμφωνα με το ΧΑ ο νέος τρόπος θα τεθεί σε εφαρμογή με λήξη Μαΐου 2013 (17/5/2013), οπότε, από την 20η Μαΐου 2013 θα διαπραγματεύονται σειρές με 6 λήξεις για το κάθε προϊόν – οι 3 κοντινοί μήνες λήξης & οι 3 από τον τριμηνιαίο κύκλο (Μαρ-Ιουν-Σεπ-Δεκ) εκτός
των κοντινών μηνών.
Πιο συγκεκριμένα, στο σύστημα διαπραγμάτευσης θα υπάρχουν διαθέσιμες σειρές για τις λήξεις: Ιουνίου 13, Ιουλίου 13, Αυγούστου 13, Σεπτεμβρίου 13, Δεκεμβρίου 13, Μαρτίου 14.
Αντίστοιχα, οι υποχρεώσεις των Ειδικών Διαπραγματευτών θα καθοριστούν ως ακολούθως:
* Για τα Συμβόλαια Μελλοντικής Εκπλήρωσης στο Δείκτη FTSE/ATHEX Large Cap
Συνεχής Υποχρέωση: Αγορά και πώληση για τις σειρές Συμβολαίων των (3) τριών κοντινότερων μηνών λήξης.
Μη Συνεχής Υποχρέωση – Upon request: Αγορά και πώληση για τον 4ο κοντινότερο μήνα λήξης.
Μία εβδομάδα πριν τη λήξη της κοντινότερης σειράς, οι ειδικοί διαπραγματευτές οφείλουν:
α. Να παρέχουν συνεχώς εντολές αγοράς και πώλησης (συνεχής υποχρέωση) και για την σειρά του τέταρτου (4ου) κοντινότερου μήνα λήξης.
β. Κατόπιν υποβολής αιτήματος παροχής τιμών (quote request), να παρέχουν εντολές αγοράς και πώλησης και για την σειρά του πέμπτου (5ου) κοντινότερου μήνα λήξης.
* Για τα Δικαιώματα Προαίρεσης σε Μετοχές της Κύριας Αγοράς
Συνεχής Υποχρέωση: Αγορά και πώληση για τις σειρές Συμβολαίων των (3) τριών κοντινότερων μηνών λήξης, για τρεις τιμές άσκησης: μία στην τρέχουσα τιμή, μία πάνω και μία κάτω από την τρέχουσα τιμή.
Μη Συνεχής Υποχρέωση – Upon request: Αγορά και πώληση (upon request), για τις σειρές Συμβολαίων των (3) τριών κοντινότερων μηνών λήξης για τις τιμές άσκησης πέραν των ως άνω τριών τιμών καθώς και για τον 4ο κοντινότερο μήνα λήξης.
Keywords
Τυχαία Θέματα