Χ.Α: Αλλαγές για τον Γενικό Δείκτη και τη διαδικασία αναστολής διαπραγμάτευσης μετοχών

Αλλαγές για τον Γενικό Δείκτη του Χ.Α. και για τη διαδικασία αναστολής διαπραγμάτευσης για τις μετοχές στο ταμπλό, αποφάσισε το Διοικητικό Συμβούλιο του Χ.Α.

Όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση, το Δ.Σ. του Χ.Α. αποφάσισε τη μετατροπή του Γενικού Δείκτη Τιμών Χ.Α. σε δείκτη Σταθμισμένης Ευρείας Διασποράς (Capped Free Floated) με σκοπό να κάνει τον κάνει πλήρως αποδεκτό από τις απαιτήσεις της Οδηγίας UCITS IV (UCITS IV compliant), και συνεπώς ευρύτερα αποδεκτό από τους διαχειριστές αμοιβαίων κεφαλαίων και εκδότες προϊόντων.

Όπως

διευκρινίζεται στην ίδια ανακοίνωση, για τη συμμόρφωση του Γενικού Δείκτη αφενός στις ανάγκες που προβλέπει η Οδηγία για τα UCITS IV και την καλύτερη παρακολούθηση και διαχείριση, ενεργητική και παθητική, του δείκτη από αμοιβαία κεφάλαια και λοιπά επενδυτικά προϊόντα, αποφασίσθηκε η προσθήκη στάθμισης (Capping) στο βάρος των μετοχών που συμμετέχουν στο Δείκτη αλλά και ο υπολογισμός του με βάση τα ποσοστά ευρείας διασποράς των μετοχών της σύνθεσης του.

Τα βασικά χαρακτηριστικά της διαδικασίας στάθμισης των μετοχών είναι:

- Μετοχές με βάρος μεγαλύτερο του 10% της συνολικής κεφαλαιοποίησης του δείκτη θα σταθμίζονται στο 10%.

- Μετοχές με βάρος μεγαλύτερο του 5% της συνολικής κεφαλαιοποίησης του δείκτη που αθροιστικά αποτελούν ποσοστό μεγαλύτερο του 40% της κεφαλαιοποίησής του, θα σταθμίζονται αθροιστικά στο 40%.

- Oι συντελεστές στάθμισης θα υπολογίζονται σε εξαμηνιαία βάση μετά το κλείσιμο των εργασιών την προτελευταία Παρασκευή του Μαΐου και του Νοεμβρίου αντίστοιχα.

- Οι αλλαγές στη σύνθεση του δείκτη και στους συντελεστές στάθμισης θα εφαρμόζονται μετά το κλείσιμο των εργασιών την τελευταία Παρασκευή του Μαΐου και του Νοεμβρίου.

Αλλαγές στη διαχείριση των περιπτώσεων Αναστολής Διαπραγμάτευσης

Σε συνέχεια των αλλαγών στους κανόνες των δεικτών FTSE/XA (βλέπε παρακάτω) που αφορούν σε περιπτώσεις Αναστολής Διαπραγμάτευσης μετοχών που συμμετέχουν σε αυτούς και με στόχο την ύπαρξη ενιαίας αντιμετώπισης σε όλους τους Δείκτες και στα προϊόντα επί αυτών (ETFs, αμοιβαία κεφάλαια, ΣΜΕ, δικαιώματα), η Επιτροπή αποφάσισε την προσθήκη των ακόλουθων παραγράφων στους Βασικούς Κανόνες:

11.1.1 Όταν το ΧΑ αποφασίσει την αναστολή της διαπραγμάτευσης των μετοχών συμμετέχουσας σε Δείκτη εταιρίας, οι μετοχές μπορούν να παραμείνουν στην σύνθεση του Δείκτη -με την τελευταία τιμή διαπραγμάτευσης τους- για διάστημα μέχρι των 10 εργάσιμων ημερών. Μέσα σε αυτό το διάστημα η μετοχή της εταιρείας μπορεί να αφαιρεθεί από την σύνθεση του Δείκτη σε μηδενική τιμή στην περίπτωση που δεν αναμένεται η άρση αναστολής των μετοχών της εταιρείας.

11.1.2 Στη περίπτωση που κατά το χρονικό διάστημα των 10 εργάσιμων ημερών από την έναρξη της αναστολής δεν έχει πραγματοποιηθεί άρση της (και η δυνατότητα αφαίρεσης της από την σύνθεση του Δείκτη δεν έχει εξασκηθεί) τότε, υπό κανονικές συνθήκες, η μετοχή της εταιρίας αφαιρείται από τη σύνθεση του Δείκτη πριν την έναρξη των συναλλαγών της 11ης ημέρας σε μηδενική τιμή.

11.1.3 Η συμπλήρωση της κενής θέσης που προκύπτει από την εφαρμογή των παρ. 11.1.1 & 11.1.2 θα πραγματοποιηθεί κατά τα αναφερόμενα στην παράγραφο 11.6 κατά την ημερομηνία της αφαίρεσης.

11.1.4 Στη περίπτωση που κατά το χρονικό διάστημα των τριών μηνών από την αφαίρεση της μετοχής από το Δείκτη, πραγματοποιηθεί άρση της αναστολής διαπραγμάτευσης της μετοχής, και η χρηματιστηριακή αξία της εταιρείας είναι μεγαλύτερη από την χρηματιστηριακή αξία της εταιρείας με την μικρότερη συμμετοχή στο Δείκτη τότε η μετοχή της εταιρίας επανέρχεται στη σύνθεση του Δείκτη. Ο αριθμός των μετοχών που συμμετέχουν στην σύνθεση του δείκτη θα αυξηθεί κατά μία, μέχρι την επόμενη εξαμηνιαία αναθεώρηση.

Δείκτες FTSE/Χ.Α. – Αλλαγή Βασικών Κανόνων/ Αναστολή Διαπραγμάτευσης

Σε ξεχωριστή ανακοίνωση του Χ.Α., αναφέρεται ότι η Συμβουλευτική Επιτροπή των Δεικτών FTSE/Χ.Α. κατά την τελευταία συνεδρίαση της (30 Απριλίου 2013), ενέκρινε αλλαγές στους Βασικούς Κανόνες που αφορούν τη διαχείριση των περιπτώσεων αναστολής διαπραγμάτευσης μετοχών που συμμετέχουν στη σύνθεση των δεικτών FTSE/X.A.

Πιο, συγκεκριμένα η υφιστάμενη περίοδος των 10 εργάσιμων ημερών παραμονής στη σύνθεση των δεικτών σε περίπτωση αναστολής παρέμεινε αλλά, πραγματοποιήθηκαν αλλαγές στους κανόνες ώστε αυτοί να γίνουν πιο αποτελεσματική η διαχείριση των περιπτώσεων αναστολής διαπραγμάτευσης μετοχών που συμμετέχουν στην σύνθεση των δεικτών.

Keywords
Τυχαία Θέματα