ΧΑ, Euronext, Λονδίνο, Nasdaq “σάλα τραπεζαρία ένα” – Τι πληρώνει η MIG – Ανακοινώσεις Τσαμάζ – Κατώτατος μισθός και χρέη στην Εφορία

06:31 8/2/2023 - Πηγή: BankWars
Το δράμα στην Τουρκία και τη Συρία συνεχίζεται, ο καταστροφικός σεισμός της Δευτέρας αναδεικνύεται σε έναν από τους πιο φονικούς της ιστορίας, εκατομμύρια άνθρωποι χωρίς στέγη, η ανθρωπότητα ανήμπορη απέναντι στα φυσικά φαινόμενα. Μια καλή ευκαιρία να επαναπροσδιορίσουν οι ηγέτες της την πορεία τους, λένε κάποιοι ρομαντικοί, αιθεροβάμονες.  Δυστυχώς, θα διαψευσθούν. Οι σημερινοί “ψυχοπονιάρηδες” που συγκινούνται από τις τραγικές εικόνες και προστρέχουν σε βοήθεια,
αύριο θα τα ξεχάσουν όλα και θα επανέλθουν στο κυνήγι του χρήματος και των πλουτοπαραγωγικών πηγών.

Μου είπαν ότι στη χθεσινή “σύναξη” στο Χρηματιστήριο με θέμα την προσέλευση εταιρειών τεχνολογίας, ο πρόεδρος κ. Γ.Κοντόπουλος, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων και στο πόσο φθηνή είναι η εισαγωγή μιας εταιρείας στην Λ.Αθηνών σε σχέση με την εισαγωγή στα χρηματιστήρια Euronext,  Λονδίνου και Nasdaq. Φέροντας ως παράδειγμα την Dimand, είπε ότι το κόστος εισαγωγής της στο Χ.Α. ήταν 112.000  ευρώ έναντι 169.000 στο Euronext, 246.000 στο Λονδίνο και 245.000 στον  Nasdaq.

Από πότε …σάλα-τραπεζαρία ένα, το ΧΑ, το Euronext, το Λονδίνο και ο  Nasdaq; 

Δεν πάμε καλά. Καθόλου καλά.

Το τι έγινε με τη MIG στο χρηματιστήριο, το είδατε. Μακάριοι πάντως, όσοι το γεύτηκαν. Γιατί όπως είπαμε χθες το πρωί, “μπορεί και η Πειραιώς να βγάλει …τα δικά της όπλα,  που ως Τράπεζα, δεν μπορεί να είναι άλλα, παρά χρηματικά”.

Τα όπλα βγήκαν, της στοιχίζει …κάτι παραπάνω για να προχωρήσει το σχέδιο της συγχώνευσης Attica-ΑΝΕΚ, αλλά φαίνεται πως η Πειραιώς εξουδετέρωσε τον  εφοπλιστή Ηλιόπουλο της SeaJets, αγοράζοντας τις μετοχές από τον έτερο “μικρομέτοχο” κ. Αν. Στάμου και προχωρώντας σε δημόσια προσφορά για τις διάσπαρτες μετοχές της MIG.

Γράφτηκε ότι ο κ.Στάμου πληρώθηκε 1,60 ευρώ τη μετοχή. Αλήθεια, ψέματα, θα σας γελάσω. Αν είναι αλήθεια, κάπου τόσα θα πάρουν και αυτοί που θα προσφέρουν τις μετοχές τους στην τράπεζα.

Καθόλου άσχημα, πάντα τέτοια. 

Μιας και ο λόγος για τις τράπεζες, οι τέσσερις συστημικές θέλουν να περιορίσουν τον αριθμό των εργαζομένων σε λιγότερους από 6.000 άτομα και τα καταστήματά τους σε περίπου 1000. Alpha και Eurobank, πλησιάζουν τον στόχο ως προς τα καταστήματα.

Το 2023, λέει η Alpha Finance, η Πειραιώς θα έχει κέρδη 550 εκ ευρώ και η Εθνική 556 εκ ευρώ. Ρίξτε μια ματιά στις αποτιμήσεις.

Πολλά τα σενάρια για το τι θα πει ο Μιχάλης Τσαμάζ στις 22 Φεβρουαρίου για τα σχέδια της μητρικής Deutsche Telekom, ανακοινώνοντας τα αποτελέσματα του 2022.  Δεν μπορεί, κάτι θα έχει να πει. Άλλωστε, δεν είναι καθόλου λίγα και τα δέκα χρόνια των μεγάλων αλλαγών, κρατώντας το τιμόνι της δεύτερης σε κεφαλαιοποίηση εταιρείας στο Χρηματιστήριο.  Στον ΟΤΕ συμμετέχουν η Deutsche Telecom με 50,9%, ο ΕΦΚΑ με 6,1% και το Ελληνικό Δημόσιο με 1,1%. Πάντως, για τους έχοντας μετοχές ΟΤΕ, ό,τι και να πει, σε καλό θα τους βγει. 

Διαβάζω ότι οι ρυθμίσεις για τα χρέη προς το Δημόσιο που ετοιμάζει η κυβέρνηση και που …αισίως τα ληξιπρόθεσμα έφτασαν τα 113 δισ. ευρώ, θα είναι μια …επανάληψη των παλαιών ρυθμίσεων της πανδημίας. Δηλαδή…σούπα. Αν είναι έτσι, καλύτερα να μην ανακοινωθεί τίποτα. Καθόλου τυχαίο, ότι από τα 113 δισ, μόνο τα 5,3 δισ. βρίσκονται τώρα σε κάποιο σχήμα ρύθμισης. Τα υπόλοιπα είναι …στον αέρα. Και για να βρεθούν από τον…αέρα στα ταμεία του κράτους, η ρύθμιση θα πρέπει να είναι χωρίς πολλά “αν”, “εφόσον” και “υπό την προϋπόθεση”. Το είπαμε και χθες: Καθαρές, απλές κουβέντες, με όσες δόσεις επιλεγούν, για όλους και για όλα, η μόνη σοβαρή  λύση.

Ληξιπρόθεσμες οφειλές στην εφορία έχουν πάνω από 4 εκατομμύρια φορολογούμενοι (φυσικά και νομικά πρόσωπα) από τους οποίους 3,8 εκατ. ή 9 στους 10 χρωστούν έως 10.000 ευρώ.

Ετοιμάζεται και η απόφαση για την αύξηση του κατώτατου μισθού από 1ης Απριλίου. 
Το 47,2% των εργαζόμενων που θα επηρεαστούν από τη μεταβολή του κατώτατου μισθού εργάζονται σε επιχειρήσεις με έως 10 άτομα προσωπικό, το 29,6% σε επιχειρήσεις με 10 έως 50, το 11,4% σε επιχειρήσεις με 51 έως 250 και το 11,8% σε επιχειρήσεις με πάνω από 250 εργαζόμενους.

Ποιοι, κυρίως, καλούνται να πληρώσουν τον αυξημένο κατώτατο; Οι μικροί και οι μεσαίοι (με τα ελληνικά δεδομένα) επιχειρηματίες. Έχουν; είναι ένα ερώτημα για πολλούς από αυτούς. Αν δεν έχουν, θα δούμε απολύσεις. Έχουν και το κρύβουν; εξαιρετικά πιθανό, επίσης για πολλούς. Η απάντηση, δεν μπορεί, ελλείψει αξιόπιστων -ειλικρινών στοιχείων φορολογίας  να δοθεί. Στη Ελλάδα ζούμε και αρκετοί, ΕΧΟΝΤΕΣ, φθάνουν να εμφανίζουν εργαζόμενους με πλήρη απασχόληση ως εργαζόμενους 4ώρου ή να δίνουν τα δώρα Χριστουγέννων-Πάσχα με …επιστροφή την επομένη της καταβολής.

B&B

Keywords
Τυχαία Θέματα