Εκτός στόχων οι κρατικές δαπάνες το α’ εξάμηνο – Ποιά υπουργεία αποκλίνουν – Χ. Σταϊκούρας: “Υπάρχει πλέον πειθαρχία”

Κάτω του στόχου κατά 819 εκατ. ευρώ ή 3,5% «έκλεισαν» οι πρωτογενείς δαπάνες σε συνδυασμό με την μεταβολή των απλήρωτων υποχρεώσεων σύμφωνα με το δελτίο παρακολούθησης επίτευξης στόχων εκτέλεσης κρατικού προϋπολογισμού για το πρώτο εξάμηνο.

Αναλυτικά, σύμφωνα με τα στοιχεία υλοποίησης των στόχων πρώτου εξαμήνου 2014, προκύπτει ότι:

• Τα συνολικά αποτελέσματα των πενήντα επτά (57) νομικών προσώπων-φορέων Γενικής Κυβέρνησης με προϋπολογισμό άνω των 10 εκατ. ευρώ παρουσιάζονται μειωμένα σε σχέση με το στόχο του Α΄ εξαμήνου κατά 26 εκατ. ευρώ περίπου. Η απόκλιση αυτή δικαιολογείται.

Τριάντα έξι (36) φορείς παρουσιάζουν απόκλιση μικρότερη του 10% από το στόχο ή παρουσιάζουν θετική απόκλιση το Α΄ εξάμηνο 2014. Οι φορείς αυτοί είναι οι εξής: Πράσινο Ταμείο, Ταμείο Χρηματοδότησης Δικαστικών Κτιρίων (ΤΑΧΔΙΚ), Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης & Αυτοδιοίκησης, Πανεπιστήμιο Αθηνών, Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (ΕΜΠ), Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο – Ειδικός Λογαριασμός, Πανεπιστήμιο Πατρών, Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ), Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, Εθνικό Δίκτυο Έρευνας και Τεχνολογίας (ΕΔΕΤ), “ΑΘΗΝΑ” Ερευνητικό Κέντρο Καινοτομίας στις Τεχνολογίες της Πληροφορίας των Επικοινωνιών και της Γνώσης, Πανεπιστήμιο Κρήτης-Ειδικός Λογαριασμός, Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών Ακαδημίας Αθηνών, ΕΛΚΕ ΟΠΑ, ΕΛΚΕ Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος, ΕΛΚΕ Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, ΕΛΚΕ Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, ΕΛΚΕ Εθνικού Κέντρου Έρευνας Φυσικών Επιστημών ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ, Πανεπιστήμιο Κρήτης, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών (ΙΚΥ), ΤΕΙ Αθήνας, Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ, Σιβιτανίδειος Σχολή, ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδος, Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων (ΤΑΠΑ), Ελληνικός Οργανισμός Τουρισμού (ΕΟΤ), Οργανισμός Λαϊκών Αγορών Αττικής, Επιτροπή Ανταγωνισμού, Ταμείο Γεωργίας και Κτηνοτροφίας, Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ), ΕΟΦ, ΚΕΘΕΑ, Νοσοκομείο Παπαγεωργίου Θεσ/νίκης και 3η ΥΠΕ.

• Τρεις (3) φορείς δεν έχουν προς το παρόν αποστείλει στοιχεία επίτευξης στοχοθεσίας στις αρμόδιες ΓΔΟΥ των εποπτευόντων υπουργείων. Οι φορείς αυτοί είναι οι εξής: Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ), Ειδικό Ταμείο Ελέγχου Παραγωγής και Ποιότητας Αλκοόλης-Αλκοολούχων Ποτών (ΕΤΕΠΠΑΑ) και Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ).

• Δεκαοκτώ (18) φορείς παρουσιάζουν αρνητική απόκλιση πέραν του 10% από τους στόχους που έχουν τεθεί. Οι φορείς αυτοί είναι οι εξής: Πανεπιστήμιο Αθηνών-Ειδικός Λογαριασμός, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσ/νίκης, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσ/νίκης-Ειδικός Λογαριασμός, Πανεπιστήμιο Πατρών-Ειδικός Λογαριασμός, Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ), Κέντρο Ερευνών ΠΑ.ΠΕΙ., ΕΛΚΕ Πανεπιστημίου Αιγαίου, ΕΛΚΕ Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, ΕΛΚΕ Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, ΕΛΚΕ Πολυτεχνείου Κρήτης, ΜΟΔ ΑΕ, Εθνικό Ταμείο Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης (ΕΤΕΑΝ ΑΕ), ΕΚΑΒ, ΚΕΕΛΠΝΟ, ΟΚΑΝΑ, Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας (ΕΚΕΑ), Ασφαλιστικό Κεφάλαιο Αλληλεγγύης Γενεών (ΑΚΑΓΕ) και Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΕΚΚΑ). Από τους προαναφερθέντες φορείς το ΚΕΕΛΠΝΟ δεν έχει αποστείλει τεκμηρίωση των αποκλίσεων του από τους στόχους.

Ποια υπουργεία αποκλίνουν

Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους σημαντικές αποκλίσεις παρουσιάζουν τα υπουργεία:

Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης
Οι συνολικές πληρωμές, καθώς και η μεταβολή των απλήρωτων υποχρεώσεων του φορέα υπολείπονται του αρχικού στόχου όπως έχει τεθεί κατά 11,9 εκατ. € ή 27,9%. Η απόκλιση αυτή οφείλεται κυρίως στη καθυστέρηση των διαδικασιών ενταλματοποίησης των καταναλωτικών και λειτουργικών δαπανών καθώς και στις μειωμένες πληρωμές του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ).

Υπουργείο Εσωτερικών
Οι συνολικές πληρωμές καθώς και η μεταβολή των απλήρωτων υποχρεώσεων του φορέα υπολείπονται του αρχικού στόχου όπως έχει τεθεί κατά 103,5 εκατ. € ή 5,6%. Η απόκλιση αυτή οφείλεται κυρίως στις μειωμένες δαπάνες αποδοχών λόγω αποχωρήσεων καθώς και στην καθυστέρηση της διαδικασίας πληρωμής εκλογικών δαπανών που θα πραγματοποιηθούν στο επόμενο διάστημα.

Υπουργείο Εξωτερικών
Οι συνολικές πληρωμές καθώς και η μεταβολή των απλήρωτων υποχρεώσεων υπολείπονται του αρχικού στόχου κατά 77,6 εκατ. € ή 37,8% και οφείλεται στο γεγονός ότι δεν έχει καταστεί πλήρως λειτουργικός ο νέος τρόπος πληρωμής δαπανών των Αρχών Εξωτερικής Υπηρεσίας.

Υπουργείο Υγείας
Οι συνολικές πληρωμές κινούνται χαμηλότερα έναντι των στόχων που έχουν τεθεί. Λαμβάνοντας υπόψη και τη μεταβολή των απλήρωτων υποχρεώσεων παρουσιάζεται εξοικονόμηση ύψους περίπου 96 εκατ. ευρώ ή 3,9%, γεγονός που οφείλεται κυρίως στην καθυστέρηση της ολοκλήρωσης των διαδικασιών επεξεργασίας των απαραίτητων δικαιολογητικών των δικαιούχων από τις περιφερειακές υπηρεσίες.

Γενικές Κρατικές Δαπάνες
Η υπέρβαση των πληρωμών του α΄ εξαμήνου 2014 των Γενικών Κρατικών Δαπανών, λαμβάνοντας υπόψη τη μεταβολή των απλήρωτων υποχρεώσεων, ανέρχεται σε 308,4 εκατ. € ή 7,3% έναντι των αρχικών τιθέμενων στόχων, και οφείλεται κατά το μεγαλύτερο μέρος στη διανομή του κοινωνικού μερίσματος, καθώς επίσης και στην καταβολή δαπανών συντάξεων, λόγω αυξημένων αποχωρήσεων για συνταξιοδότηση από το προηγούμενο έτος.

Υπουργείο Μακεδονίας Θράκης
Οι συνολικές πληρωμές καθώς και η μεταβολή των απλήρωτων υποχρεώσεων υπολείπονται του αρχικού στόχου κατά 1,2 εκατ. € ή 36%. Η απόκλιση αυτή οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι προς το παρόν δεν έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες πληρωμής δαπανών του ΠΔΕ.

Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
Οι συνολικές πληρωμές κινούνται χαμηλότερα έναντι των στόχων που έχουν τεθεί κατά 212,5 εκατ. ευρώ, ή 45,6%, γεγονός που οφείλεται στη μη ολοκλήρωση των διαδικασιών υπογραφής των σχετικών αποφάσεων και τον έλεγχο των δικαιολογητικών από τον ΟΠΕΚΕΠΕ προκειμένου να ξεκινήσει η πληρωμή των γεωργικών επιδοτήσεων και επιπλέον στη μη ολοκλήρωση της διαδικασίας δανειοδότησης από το Ταμείο Αγροτικής Επιχειρηματικότητας.

Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλάγης
Οι συνολικές πληρωμές καθώς και η μεταβολή των απλήρωτων υποχρεώσεων υπερβαίνουν τον αρχικό στόχο κατά 17,8 εκατ. € ή 9,4%, γεγονός που οφείλεται κυρίως στην αυξημένη απορρόφηση των κονδυλίων του προγράμματος “ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ ΚΑΤ΄ ΟΙΚΟΝ΄.

Υπουργείο Εργασίας, Κοιν. Ασφάλισης & Πρόνοιας
Σύμφωνα με τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού παρουσιάζεται 5% υποεκτέλεση που οφείλεται κυρίως στη συγκράτηση της εκταμίευσης των επιχορηγήσεων στον ΟΓΑ για τη πληρωμή των οικογενειακών επιδομάτων δεδομένου ότι η καταβολή τους στο διάστημα αυτό καλύφθηκε από ταμειακά υπόλοιπα του οργανισμού από το έτος 2013 για το σκοπό αυτό.

Υπουργείο Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας
Οι συνολικές πληρωμές, συμπεριλαμβανομένης και της μεταβολής των απλήρωτων υποχρεώσεων, υπολείπονται κατά 302,8 εκατ. € ή 32,8%, που οφείλεται κατά κύριο λόγο στη μειωμένη απορροφητικότητα του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων καθώς και στο γεγονός ότι αναμένονται έργα ΕΣΠΑ να ωριμάσουν για πληρωμή τους επόμενους μήνες.

Χ. Σταϊκούρας: Υπάρχει πλέον πειθαρχία στις δημόσιες δαπάνες

«Στο σκέλος των δημοσίων δαπανών έχει ελεγχθεί η διαχείριση και έχει προωθηθεί η πειθαρχία, με αποτέλεσμα η απόδοση των παρεμβάσεων δημοσιονομικής πολιτικής να ανταποκρίνεται στις αρχικές εκτιμήσεις», τονίζει ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, με αφορμή τα στοιχεία για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων για το 1ο εξάμηνο του 2014.


Ειδικότερα, από τις αρχές του 2013, έχει τεθεί σε ισχύ, στο πλαίσιο συγκεκριμένων δημοσιονομικών κανόνων και πρακτικών, μηχανισμός παρακολούθησης, σε μηνιαία βάση, των ετήσιων προϋπολογισμών των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης, στους οποίους συμπεριλαμβάνονται και τα Νομικά Πρόσωπα που είναι φορείς της Γενικής Κυβέρνησης και των οποίων η εκτέλεση του προϋπολογισμού τους παρακολουθείται από τη Διεύθυνση Προϋπολογισμού Γενικής Κυβέρνησης του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους.

Σ’ αυτό το πλαίσιο, δημοσιεύονται, σήμερα, τα στοιχεία αναφορικά με την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων για το 1ο εξάμηνο του 2014 τόσο των φορέων του Κρατικού Προϋπολογισμού, όσο και των νομικών προσώπων–φορέων της Γενικής Κυβέρνησης με προϋπολογισμό άνω των 10 εκατ. ευρώ, μετά και την πρόσφατη τροποποίηση του σχετικού πλαισίου παρακολούθησης.

Συγκεκριμένα:

1ον. Σύμφωνα με τα στοιχεία για τους φορείς του Κρατικού Προϋπολογισμού, προκύπτει ότι για το 1ο εξάμηνο οι πραγματοποιηθείσες πρωτογενείς δαπάνες σε συνδυασμό με τη μεταβολή των απλήρωτων υποχρεώσεων είναι χαμηλότερες σε σχέση με το στόχο που έχει τεθεί κατά 819 εκατ. ευρώ (ή 3,5%), που είναι επίδοση καλύτερη από την αντίστοιχη του 1ου τριμήνου.2ον. Σύμφωνα με τα στοιχεία για τα 57 νομικά πρόσωπα–φορείς της Γενικής Κυβέρνησης με προϋπολογισμό άνω των 10 εκατ. ευρώ, τα συνολικά οικονομικά αποτελέσματα είναι πολύ κοντά στο στόχο, η πλειοψηφία των φορέων παρουσιάζουν απόκλιση μικρότερη του 10% από το στόχο ή παρουσιάζουν θετική απόκλιση, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις φορέων παρουσιάζεται απόκλιση πέραν του 10% από τους στόχους που έχουν τεθεί.

Πρόκειται για περιπτώσεις απόκλισης που, στην πλειοψηφία τους, είναι αιτιολογημένες και παρακολουθούνται στενά από τις αρμόδιες υπηρεσίες.

Έχει καταστεί, ωστόσο, ξεκάθαρο ότι είναι επιτακτική η ανάγκη λήψης από τις διοικήσεις των νομικών προσώπων, στις περιπτώσεις αποκλίσεων, των απαραίτητων μέτρων, ώστε να προσαρμόσουν, κατά την εξέλιξη του οικονομικού έτους, τα οικονομικά τους μεγέθη στα όρια των στόχων τους, και να εναρμονιστούν με την ευρύτερη προσπάθεια που λαμβάνει χώρα για την εδραίωση της δημοσιονομικής εξυγίανσης, προσαρμογής και πειθαρχίας.

Προς αυτή την κατεύθυνση, η προσπάθεια παρακολούθησης, διασφάλισης και εμπέδωσης της χρηστής δημοσιονομικής διαχείρισης σε κάθε διάσταση και επίπεδο του Δημοσίου συνεχίζεται σταθερά, συμβάλλοντας καθοριστικά στη διαμόρφωση βιώσιμων συνθηκών για τα δημόσια οικονομικά της χώρας».

Keywords
μοδ αε, αθηνα, εμπ, εκετα, εδετ, κρητη, ικυ, τει, ταπα, εοτ, εφετ, εοφ, κεθεα, ελστατ, εεττ, ιτε, μοδ, ετεαν, εκαβ, κεελπνο, οκανα, εκκα, οφείλεται, πδε, οπεκεπε, ογα, επιδοματα, ισχύ, κινηση στους δρομους, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , αποτελεσματα περιφερειακων εκλογων, εκλογικα αποτελεσματα, σταση εργασιας, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, οφειλετες δημοσιου, κοινωνικος τουρισμος, ογα επιδοματα, νεος παπας, εκλογες 2014, αποτελεσματα, σιβιτανιδειος, ιδρυμα κρατικων υποτροφιων, πολυτεχνειο, δημοκριτειο, εθνικη, εκαβ, εοφ, κεθεα, ογα, οκανα, οπεκεπε, πδε, πλαισιο, τει αθηνας, υπουργειο οικονομικων, αριστοτελειο πανεπιστημιο, αριστοτελειο, ασφαλιστικο, τει, αφορμη, γεγονος, διαστημα, διευθυνση, δικτυο, ευρω, υπαρχει, ενιαιος φορεας, εργα, εξελιξη, εξι, επτα, ετος, υπηρεσιες, ιδρυμα, κεφαλαιο, λογο, μηνες, μοδ, μοδ αε, νοσοκομειο παπαγεωργιου, ορια, οφείλεται, πανεπιστημιο αθηνων, πανεπιστημιο πατρων, πειθαρχια, ισχύ, χρηστος, εθνικο, χωρα, υπουργειο, νοσοκομειο, τριαντα
Τυχαία Θέματα