ΕΝΦΙΑ: Πέρασε η τροπολογία με… αντικατάσταση οκτώ βουλευτών – Οι επτά αλλαγές

[UPD] Με ονομαστική ψηφοφορία εγκρίθηκε από το Γ’ Θερινό Τμήμα της Βουλής η τροπολογία για τον ΕΝΦΙΑ.

Η τροπολογία ψηφίσθηκε από Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ, ενώ καταψηφίσθηκε από όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης, πλην του ΚΚΕ και των βουλευτών

Βασίλη Οικονόμου και Γρηγόρη Ψαριανού που δήλωσαν «παρών».

Στην ψηφοφορία συμμετείχαν 95 βουλευτές, εκ των οποίων υπέρ ψήφισαν 51, κατά 38 και 6 δήλωσαν «παρών».

Η Ν.Δ. αντικατέστησε τους: Λευτέρη Αυγενάκη (που έχει υποβάλει από την περασμένη εβδομάδα το σχετικό αίτημα με επιστολή), Γιώργο Κωνσταντόπουλο (απουσιάζει στις ΗΠΑ), Μάξιμο Σενετάκη (ασθενής), Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου (προσωπικό κώλυμα) και Ντόρα Μπακογιάννη (απουσιάζει στη Λωζάννη).

Το ΠΑΣΟΚ αντικατέστησε τον Νίκο Σηφουνάκη με τον Παναγιώτη Ρήγα και τον Απόστολο Κακλαμάνη (που δεν είχε ψηφίσει ούτε το νόμο του ΕΝΦΙΑ, καθώς απουσίαζε) και τον Δημήτρη Σαλτούρο.

Οι επτά αλλαγές

Ειδικότερα, οι βελτιώσεις που έγιναν και ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών είναι οι εξής:

1) Στις περιοχές εκτός συστήματος Αντικειμενικού Προσδιορισμού Αξίας Ακινήτων (ΑΠΑΑ) λαμβάνεται υπόψη η ευνοϊκότερη τιμή για τον φορολογούμενο, ανάμεσα στο 2013 και το 2014. Η παρέμβαση αυτή μειώνει σημαντικά τη φορολογική επιβάρυνση για 1,2 εκ. φορολογούμενους.

2) Προβλέπεται μείωση κατά 20% στο φόρο (κύριο και συμπληρωματικό) στα φυσικά πρόσωπα που είναι κάτοχοι αποπερατωμένων αλλά κενών και μη ηλεκτροδοτούμενων κατοικιών και επαγγελματικών στεγών καθ’ όλη τη διάρκεια του 2013. Η μείωση αυτή αφορά περίπου 700.000 υπόχρεους ΕΝΦΙΑ. Σε ότι αφορά τα ημιτελή κενά και μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα, η μείωση είναι της τάξης του 60%.

3) Προκειμένου να βοηθηθούν οι οικονομικά αδύναμοι που ήδη αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην εκπλήρωση των υποχρεώσεών τους προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία, καταργήσαμε την υποχρέωση προσκόμισης φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας για τη χορήγηση της έκπτωσης και την αντικαταστήσαμε με το κριτήριο της αξίας της ακίνητης περιουσίας. Με την απόφαση αυτή 1,3 εκ. φυσικά πρόσωπα υπόχρεοι θα δικαιούνται τις έκπτωσης του 50%.

4) Με την κατάργηση προσκόμισης της φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας, διευρύναμε τη δυνατότητα απαλλαγής από τον ΕΝΦΙΑ στις τρίτεκνες, πολύτεκνες αλλά και οικογένειες με ανάπηρα μέλη.

5) Απαλλάσσονται από τον ΕΝΦΙΑ για το 2014 όλα τα ακίνητα στην Κεφαλονιά, για τα μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα σε ορισμένους πολεοδομικά ανενεργούς οικισμούς της Κοζάνης, καθώς και για τα οικόπεδα που αναλογούν σε σεισμόπληκτα κτίρια – από τον τελευταίο σεισμό – στους νομούς Φωκίδας και Φθιώτιδας. Όπως δήλωσε ο υφυπουργός Οικονομικών Γ. Μαυραγάνης, η κυβέρνηση θα εξετάσει την επέκταση της απαλλαγής σε αντίστοιχες περιοχές πολεοδομικά ανενεργών οικισμών και σε άλλες περιοχές της χώρας.

6) Μειώνεται σημαντικά η φορολόγηση των ξενοδοχειακών μονάδων (σε ό,τι αφορά τα ξενοδοχειακά κτίρια) που λειτουργούν ως ατομικές επιχειρήσεις.

7) Η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων θα εκδώσει αναλυτικό οδηγό συμπλήρωσης του εντύπου Ε 9 με αναλυτική αναφορά για τον τρόπο συμπλήρωσης κάθε κωδικού – τετραγωνιδίου – και τις συνέπειες για κάθε παράλειψη.

ΤΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΝΩΡΙΤΕΡΑ

Στην κρίσιμη ψηφοφορία που αναμένεται να διεξαχθεί νωρίς το μεσημέρι, για την τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών που αφορά τον ΕΝΦΙΑ εστιάζεται, στη Βουλή, το ενδιαφέρον μετά και τις χθεσινές αντιδράσεις βουλευτών της συμπολίτευσης.

Ο Λευτέρης Αυγενάκης από τη ΝΔ και ο Νίκος Σημφουνάκης από το ΠΑΣΟΚ δήλωσαν ότι θα καταψηφίσουν τη νέα ρύθμιση, ενώ την ανάγκη περαιτέρω βελτιωτικών αλλαγών είχαν επισημάνει ο Δάνης Τζαμτζής, ο Μάξιμος Χαρακόπουλος, ο Ανδρέας Ψυχάρης καθώς και ο Γιάννης Κουτσούκος. Σύμφωνα με πληροφορίες, σε περίπτωση που βουλευτές επιμένουν να καταψηφίσουν τη ρύθμιση τότε οι επικεφαλής των κοινοβουλευτικών Ομάδων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ θα προχωρήσουν στην αντικατάσταση τους.

Η τροπολογία, η συζήτηση της οποίας ξεκίνησε στο Γ΄Θερινού Τμήματος, έχει δεχθεί τα έντονα πυρά σύσσωμης της αντιπολίτευσης συμπεριλαμβανομένων και του εκπροσώπου των Ανεξάρτητων Βουλευτών που ζήτησαν από την κυβέρνηση να την αποσύρει κατηγορώντας την για «ληστρική φορολογική πολιτική».

Απαντώντας πάντως χθες ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης δήλωσε ότι αντιλαμβάνεται και σέβεται τις αντιδράσεις των βουλευτών ωστόσο δεν άφησε περιθώρια αλλαγών, χαρακτηρίζοντας τη διάταξη σωστό και αναγκαίο βήμα για να διαφυλαχθεί η θετική πορεία της χώρας. [ΑΠΕ ΜΠΕ]

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Άδωνις: “Ας παραιτηθεί ο Χαρδούβελης αν δεν του αρέσει ο ΕΝΦΙΑ…”

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Γκ. Χαρδούβελης για ΕΝΦΙΑ: Οι αλλαγές μειώνουν το φορολογικό βάρος σε χιλιάδες πολίτες

ΧΘΕΣ ΜΕΤΑΔΙΔΑΜΕ

“Μπουρλότο” βάζει στην κυβέρνηση ο ΕΝΦΙΑ – Στα κάγκελα οι βουλευτές ΝΔ, ΠΑΣΟΚ – Δεν ψηφίζει ο Ν. Σηφουνάκης

Ο ΕΝΦΙΑ …”καίει” ξανά την κυβέρνηση παρά τις βελτιώσεις στις οποίες προχώρησε το υπουργείο Οικονομικών καθώς πληθαίνουν οι αντιδράσεις των βουλευτών Νέας Δημοκρατίας και ΠΑΣΟΚ στον φόρο. Τη μετάθεση της συζήτησης και ψηφοφορίας για την ρύθμιση του υπουργείου Οικονομικών για τον ΕΝΦΙΑ αποφάσισε η Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής, ώστε να δοθεί χρόνος να τοποθετηθούν οι βουλευτές.

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και πρώην υπουργός, Νίκος Σηφουνάκης, ξεκαθάρισε σήμερα ότι δεν θα ψηφίσει αύριο την τροπολογία για τον φόρο ακινήτων.

Νωρίετερα, ο βουλευτής της ΝΔ, Ανδρέας Ψυχάρης έκανε λόγο για έναν άδικο φόρο ενώ επεσήμανε ότι υπάρχει πολιτική ευθύνη και ότι επλήγη το προφίλ του πρωθυπουργού από τον ΕΝΦΙΑ. Ακόμη, υποστήριξε ότι οι βουλευτές της ΝΔ θέλουν να βοηθήσουν την κυβέρνηση, αλλά αυτό δεν μπορεί να γίνει, εάν δεν έχουν ενημέρωση και δεν διαβουλεύονται με την κυβέρνηση.

Υπενθυμίζεται πως τις προηγούμενες ημέρες δηλώσεις κατά του ΕΝΦΙΑ είχε κάνει και η Ντόρα Μπακογιάννη τονίζοντας πως είναι ένα μεγάλο λάθος καθώς «το πρόβλημα είναι ότι υπάρχει φορολόγηση επί μιας ανύπαρκτης αξίας» καθώς είναι λάθος οι αντικειμενικές αξίες.

Απέναντι στον ΕΝΦΙΑ βρίσκεται ακόμη και ο υπουργός Ανάπτυξης, Νίκος Δένδιας ο οποίος δήλωσε πως οι φόροι στα ακίνητα δεν είναι χρήσιμοι και μεσοπρόθεσμα δημιουργούν προβλήματα στην ανάπτυξη της χώρας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Το …έλα να δεις στη Βουλή με την Άννα Καραμανλή και τον σύμβουλο του Γκ. Χαρδούβελη!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Ν.Δ.: 21 βουλευτές “καρφώνουν” τον ΓΓ του ΥΠΟΙΚ Ν. Καραβίτη – Ζητούν να αποπεμφθεί λόγω ΕΝΦΙΑ

Keywords
Τυχαία Θέματα