Μπορέλ: Η ΕΕ θέλει να αποφύγει να εξαρτάται από την Κίνα

Η Ευρωπαϊκή Ένωση προσπαθεί να αποφύγει να εξαρτάται από την Κίνα, όπως εξαρτιόταν από το ρωσικό φυσικό αέριο, δήλωσε χθες Σάββατο ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ, ζητώντας να ενισχυθούν οι εμπορικές σχέσεις της ΕΕ με τη Λατινική Αμερική.

“Ανακαλύψαμε ότι οι εξαρτήσεις, οι οποίες αποτελούσαν εποικοδομητικά στοιχεία της ειρήνης, είναι επίσης όπλα που μπορούν να στραφούν εναντίον μας”, σημείωσε ο Μπορέλ, υπογραμμίζοντας “την υπερβολική εξάρτηση της Ευρώπης από το ρωσικό φυσικό άεριο”.

Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτή

η εξάρτηση “έκανε τον (Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ) Πούτιν να πιστεύει ότι μπορεί να εισβάλει στην Ουκρανία ατιμώρητος επειδή η Ευρώπη, όμηρος της κατανάλωσης φυσικού αερίου το 40% του οποίου προερχόταν από τη Ρωσία, δεν θα μπορούσε να αντιδράσει”.

Μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η Μόσχα περιόρισε τις παραδόσεις αερίου στην Ευρώπη, αναγκάζοντάς την να βρει άλλες οδούς ανεφοδιασμού.

“Θέλουμε να αποφύγουμε η σχέση μας με την Κίνα να μας κάνει να εξαρτόμαστε από αυτή όπως είχε συμβεί με τη Ρωσία”, πρόσθεσε ο Μπορέλ κατά την ομιλία του στην Ιβηροαμερικανική Σύνοδο που διεξήχθη στη Δομινικανή Δημοκρατία.

Ο επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ εκτίμησε ότι το 2023 είναι “μια χρονιά κλειδί” για τη σύναψη συμφωνιών με άλλες χώρες, κυρίως με αυτές της Λατινικής Αμερικής, ενόψει και της συνόδου κορυφής της ΕΕ με την Κοινότητα Κρατών Λατινικής Αμερικής και Καραϊβικής (CELAC) στα μέσα Ιουλίου.

“Η Ευρώπη και η Λατινική Αμερική έχουν την ευκαιρία να δείξουν ότι η εμπορική τους σχέση εξακολουθεί να αποτελεί πηγή προόδου”, συνέχισε ο Μπορέλ, προσθέτοντας ότι η Ευρώπη έχει κάνει περισσότερες επενδύσεις στη Λατινική Αμερική από όσες έχει κάνει στη Ρωσία, την Κίνα, την Ινδία και την Ιαπωνία μαζί.

Σύμφωνα με έκθεση της Οικονομικής Επιτροπής του ΟΗΕ για τη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική (ECLA), το 36% των 142 δισ. δολαρίων ξένων επενδύσεων στην περιοχή το 2021 προερχόταν από την Ευρώπη.

Ο Σάντσεθ λέει πως θα πιέσει για την επίτευξη δίκαιης και βιώσιμης ειρήνης στην Ουκρανία

Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ δήλωσε χθες Σάββατο ότι στη διάρκεια της επίσκεψής του στην Κίνα, την επόμενη εβδομάδα, σκοπεύει να πιέσει για την επίτευξη δίκαιης και βιώσιμης ειρήνης στην Ουκρανία.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στο περιθώριο των εργασιών της Ιβηροαμερικανικής Συνόδου που φιλοξενήθηκε στη Δομινικανή Δημοκρατία, ο Σάντσεθ είπε ότι σκοπεύει να συζητήσει τις προοπτικές ειρήνευσης με τον πρόεδρο της Κίνας Σι Τζινπίνγκ, ο οποίος προσπαθεί να αναλάβει ρόλο μεσολαβητή για τον τερματισμό της σύγκρουσης μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας.

“Το πιο σημαντικό είναι όταν επιτευχθεί ειρήνη στην Ουκρανία, να είναι δίκαιη και βιώσιμη… Και με τον όρο δίκαιη, εννοώ με σεβασμό στην εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας, η οποία παραβιάστηκε από τον Πούτιν”, εξήγησε ο Πέδρο Σάντσεθ σε συνέντευξη Τύπου.

Η Ισπανία, χώρα μέλος του ΝΑΤΟ της οποίας η εξωτερική πολιτική είναι ευθυγραμμισμένη με εκείνη των ΗΠΑ, είναι σύμμαχος της Ουκρανίας και θα αναλάβει την προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ τον Ιούλιο.

Τον προηγούμενο μήνα το Πεκίνο παρουσίασε ένα ειρηνευτικό σχέδιο 12 σημείων, ζητώντας κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία. Κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στη Μόσχα, ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ χαρακτήρισε “αμερόληπτη” τη στάση του Πεκίνου σε ό,τι αφορά τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Keywords
Αναζητήσεις
rss
Τυχαία Θέματα