Μπορεί το spread των 10ετών ελληνικών ομολόγων να μειωθεί στις 550 μονάδες βάσης μέχρι το τέλος του 2013;

H Eλλάδα μπορεί να επιστρέψει στις αγορές το 2014-2015, εκτίμησε από το Νταβός ο επικεφαλής του IIF κ. Τσαρλς Νταλάρα. Όταν στο τέλος του 2009 η Ελλάδα έμπαινε και επισήμως μέσα στο οδυνηρό σπιράλ της κρίσης, το πρώτο σημάδι ήταν οι τιμές των ομολόγων να καταποντιστούν και τα spreads να εκτοξευθούν.

Σήμερα,

τρία χρόνια μετά δηλαδή, τα ίδια σημάδια έχουν κάνει στροφή 180 μοιρών, δείχνοντας το δρόμο ότι παρά τις εξαγγελίες και τις πολιτικές διαβεβαιώσεις, πράγματι κάτι έχει αρχίσει να αλλάζει.

Η πτώση των τιμών οδηγεί άμεσα στην αποκλιμάκωση των αποδόσεων, με αυτή του ομολόγου λήξεως 2023 να βρίσκεται στο 10,3% και του 2042 στο 8,96%.

Υπάρχει μεγάλο περιθώριο για περαιτέρω μείωση του spread των ελληνικών ομολόγων, παρά τη σημαντική μείωση που σημειώθηκε τον τελευταίο μήνα, εκτιμούν στελέχη της αγοράς, τα οποία δεν διστάζουν να διατυπώσουν ακόμη και την αισιόδοξη άποψη ότι το spread των 10ετών ελληνικών ομολόγων έναντι των αντίστοιχων γερμανικών μπορεί να μειωθεί στις 550 μονάδες βάσης (5,5 εκατοστιαίες μονάδες) μέχρι το τέλος του 2013.

Υπενθυμίζεται εδώ ότι το ψυχολογικό όριο στο επιτόκιο που οδήγησε τις αδύναμες χώρες της ευρωζώνης στον μηχανισμό στήριξης ήταν το 7%.

Την Πέμπτη η απόδοση του ελληνικού 10ετούς τίτλου έφτασε στο 10,55%, ενώ την Τρίτη είχε βρεθεί στο 10,4%, το χαμηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 2010.

Μια πτώση της απόδοσης του ελληνικού ομολόγου κάτω από το 10%, θα αποτελούσε ένα σημαντικό βήμα για την πλήρη επιστροφή της χώρας στις αγορές κεφαλαίου, ένας στόχος που φαίνεται να είναι πολύ κοντά για την Πορτογαλία και την Ιρλανδία, σύμφωνα με αναλυτές.

Keywords
Τυχαία Θέματα