EgyptAir: Επιβεβαιώθηκε η τραγωδία – Εντοπίστηκαν συντρίμμια βόρεια της Αλεξάνδρειας

upd: Συντρίμμια του Airbus της EgyptAir εντοπίστηκαν 290 χιλιόμετρα βόρεια της Αλεξάνδρειας, όπως μεταδίδει η κρατική τηλεόραση της Αιγύπτου.

Επίσης, σύμφωνα με το Reuters, το ναυτικό εντόπισε προσωπικά αντικείμενα των επιβατών, κατά τη διάρκεια της έρευνας για το μαύρο κουτί του αεροσκάφους.

Τo υπουργείο Πολιτικής Αεροπορίας της Αιγύπτου

επιβεβαίωσε ότι το πολεμικό ναυτικό της χώρας εντόπισε ανθρώπινα μέλη που πιστεύεται ότι ανήκουν στους επιβαίνοντες στο αεροσκάφος της EgyptAir το οποίο συνετρίβη στη Μεσόγειο.

«Το πολεμικό ναυτικό της Αιγύπτου μπόρεσε να ανασύρει επιπλέον συντρίμμια του αεροσκάφους, ορισμένα από τα προσωπικά αντικείμενα των επιβατών, ανθρώπινα μέλη και καθίσματα του αεροσκάφους. Η έρευνα συνεχίζεται» επισημαίνεται σε ανακοίνωση του υπουργείου.

Ο εντοπισμός των μαύρων κουτιών της μοιραίας πτήσης της EgyptAir αναμένεται να είναι δύσκολη υπόθεση, προειδοποίησε σήμερα ο πρόεδρος της Επιτροπής Διερεύνησης Αεροπορικών Ατυχημάτων Αθανάσιος Μπίνης.

Σύμφωνα με τους Financial Times, ο Έλληνας ειδικός εξήγησε ότι η ανεύρεσή τους θα είναι μια πρόκληση λόγω της τοπογραφίας του βυθού σε αυτό το σημείο. «Είναι βαθιά και ο βυθός είναι ασύμμετρος οπότε δεν μπορούμε να προχωρήσουμε σε προβλέψεις» τόνισε ο κ. Μπίνης, που από την πρώτη στιγμή βοήθησε στον συντονισμό των ερευνών.

Η ανεύρεση του μαύρου κουτιού του αεροσκάφους είναι απαραίτητη για να μπορέσουν οι ειδικοί να καταλάβουν τι διαδραματίστηκε στο αεροσκάφος τα κρίσιμα λεπτά πριν από την συντριβή του.

ΝΩΡΙΤΕΡΑ: Ενώ μέχρις στιγμής δεν μπορεί να αποσαφηνιστεί αν έχουν βρεθεί ή όχι τα συντρίμμια του Airbus της Egyptair, αναλυτές και ΜΜΕ από όλο τον κόσμο θεωρούν ότι το σενάριο της τρομοκρατικής επίθεσης είναι το επικρατέστερο.

Ενδεικτικές είναι οι δηλώσεις που έκανε στο Associated Press κορυφαίος Αμερικανός αξιωματούχος ο οποίος τόνισε ότι όλα τα στοιχεία δείχνουν πως είχε τοποθετηθεί βόμβα μέσα στο αεροπλάνο, ενώ χαρακτήρισε «σχεδόν απίθανο» το ενδεχόμενο να υπήρξε μηχανική βλάβη στο Airbus.

Τρομοκρατική επίθεση «βλέπουν» επίσης οι ρωσικές μυστικές υπηρεσίες, ενώ και οι οι γαλλικές αρχές υποστηρίζουν ότι πιθανότατα μπήκε κάποια βόμβα μέσα στο αεροσκάφος από το αεροδρόμιο Σαρκ Ντε Γκολ ή κάποιος βομβιστής ανατινάχθηκε.
ΒΡΕΘΗΚΑΝ ΤΑ ΣΥΝΤΡΙΜΙΑ;

Βρέθηκαν τα συντρίμμια του αεροσκάφους της EgyptAir, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της αιγυπτιακής αεροπορικής εταιρείας. Ο Αχμέντ Αντέλ έκανε τη σχετική δήλωση στη δημοσιογράφο του CNN Κριστιάν Αμανπούρ, από το Κάιρο όπου βρίσκεται.

Οι αρχές της Ελλάδας, σύμφωνα με το υπουργείο Πολιτικής Αεροπορίας της Αιγύπτου, εντόπισαν «επιπλέοντα αντικείμενα» τα οποία πιθανότατα είναι συντρίμμια και σωσίβια από το αεροσκάφος της EgyptAir.

Αργότερα, το γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, το BBC και στη συνέχεια το Associated Press και το Reuters μετέδωσαν πως οι πληροφορίες αυτές δεν επιβεβαιώνονται από τις ελληνικές αρχές, υπογραμμίζοντας μεταξύ άλλων ότι «Έλληνες αξιωματούχοι εκφράζουν αμφιβολίες ότι τα συντρίμμια που βρέθηκαν ανήκουν στην πτήση MS804 της EgyptAir»

ΝΩΡΙΤΕΡΑ: Ελληνικά αεροσκάφη που λαμβάνουν μέρος στην επιχείρηση Search and Rescue για την πτήση της EgyptAir που επισήμως θεωρείται εξαφανισμένη εντόπισαν δύο μεγάλα κομμάτια χρώματος πορτοκαλί,που εικάζεται ότι ανήκουν στο χαμένο Airbus A-320, όπως μετέδωσε η ΕΡΤ.

Παράλληλα το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για την κατάρριψη του αεροσκάφους, σύμφωνα με πληροφορίες, χωρίς προς το παρόν να επιβεβαιώνεται η γνησιότητα της ανάληψης.

ΝΩΡΙΤΕΡΑ: Τη συντριβή του αεροσκάφους ΑirbusA320 της EgyptAir που εκτελούσε την πτήση MS804 ΠαρίσιΚάιρο, επιβεβαίωσε ο πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ.

Όλες οι ενδείξεις δείχνουν ότι πρόκειται για πτώση σε θαλάσσιο χώρο, τόνισε ο γάλλος πρόεδρος. Παράλληλα σημείωσε ότι δεν μπορεί να αποκλειστεί κανένα σενάριο.

Το αεροσκάφος της Egyptair συνετρίβη νότια της Καρπάθου, εντός του αιγυπτιακού εναερίου χώρου, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP) πηγή της ελληνικής υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας.

«Περί τις 03.29 ώρα Ελλάδος , την ώρα που βρισκόταν στον αιγυπτιακό εναέριο χώρο, το αεροσκάφος εξαφανίσθηκε από τα ελληνικά ραντάρ…συνετρίβη σε απόσταση περίπου 130 μιλίων από το νησί της Καρπάθου», διευκρίνισε η πηγή.

Το αεροσκάφος Α320 που έχει εξαφανιστεί από το ραντάρ, με 56 επιβάτες και 10μελές πλήρωμα έχει πιθανόν συντριβεί στη θάλασσα, δήλωσαν νωρίτερα αξιωματούχοι της αεροπορικής εταιρίας EgyptAir, αλλά και της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας στην Αίγυπτο.

Δημοσιεύματα στο Κάιρο, αναφέρουν ότι της εξαφάνισης του αεροσκάφους δεν προηγήθηκε κλήση έκτακτης ανάγκης από το πλήρωμα.

Το τελευταίο σήμα στους έλληνες ελεγκτές

Το αεροσκάφος της EgyptAir, με 66 επιβαίνοντες, που είχε αναχωρήσει από το Παρίσι με προορισμό το Κάιρο και εξαφανίστηκε από τα ραντάρ σήμερα είχε εκπέμψει “σήμα κινδύνου” μερικά λεπτά νωρίτερα, ανακοίνωσε ο εθνικός αερομεταφορέας της Αιγύπτου, αναιρώντας προγενέστερη πληροφορία.

Το μήνυμα ελήφθη στις 05.26′ ώρα Ελλάδας, ούτε 10 λεπτά πριν από την εξαφάνιση του Airbus A320 από τα ραντάρ, διευκρίνισε στο AFP εκπρόσωπος της EgyptAir.

Η Ελλάδα συμμετέχει στις έρευνες

Στο πλαίσιο επιχείρησης έρευνας-διάσωσης που βρίσκεται σε εξέλιξη στη θαλάσσια περιοχή, 130 ναυτικά μίλια νοτιοανατολικά Καρπάθου, στην οποία αναφέρθηκε απώλεια ίχνους του αεροσκάφους αιγυπτιακών αερογραμμών MS 804 που εκτελούσε την πτήση Παρίσι-Κάιρο, από πλευράς ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, έχουν διατεθεί τα ακόλουθα μέσα:

– Στην περιοχή επιχειρούν ήδη ένα αεροσκάφος C-130 και το αεροσκάφος εγκαίρου προειδοποιήσεως EMB-145 H. Επίσης, ένα C-130 βορείως της Κρήτης κινείται προς την περιοχή του συμβάντος.

– Η Φρεγάτα Νικηφόρος Φωκάς βρίσκεται εν πλω κινούμενη προς τον χώρο του συμβάντος.

– Έχει μετασταθμεύσει ένα ελικόπτερο (1 Super Puma) και κινείται για μεταστάθμευση ακόμη ένα (1 S-70) στην Κάρπαθο σε ετοιμότητα.

H μαρτυρία καπετάνιου – «Είδα μια λάμψη στον αέρα»

Επικοινωνία Ολάντ – Σίσι

Ο Πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ επικοινώνησε με τον Αιγύπτιο ομόλογό του Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι και δεσμεύθηκαν ότι θα συνεργασθούν στενά για την εξακρίβωση των συνθηκών εξαφάνισης του αεροσκάφους της Egyptair.

Κανένα ενδεχόμενο δεν μπορεί να αποκλεισθεί, δήλωσε ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Μανουέλ Βαλς.

Το υπουργείο Αεροπορίας της Αιγύπτου ανακοίνωσε ότι 30 Αιγύπτιοι, 15 Γάλλοι, 1 Βρετανός περιλαμβάνονται μεταξύ των επιβατών του αεροσκάφους της Egyptair.

Keywords
Τυχαία Θέματα