Αξιολόγηση: Ύστατη προσπάθεια λύσης – Τσακαλώτος, Αχτσιόγλου, Χουλιαράκης στις Βρυξέλλες

23:02 3/4/2017 - Πηγή: BankWars

Οι υπουργοί Ευκλείδης Τσακαλώτος, Έφη Αχτσιόγλου και Γιώργος Χουλιαράκης θα μεταβούν εκτάκτως στις Βρυξέλλες για να προσπαθήσουν μέχρι τις 6 Απριλίου να αποσπάσουν κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή μια συμφωνία με τους δανειστές έως το Eurogroup της Παρασκευής, αλλά και να βρουν λύση με την εμπλοκή που προκάλεσε η απόφαση των δανειστών να μην στείλουν

την τρόικα στην Αθήνα.

Οι υπουργοί θα διαπραγματευτούν πάνω στα ανοιχτά θέματα για τον χρόνο περικοπής των συντάξεων και του αφορολόγητου καθώς και τις αλλαγές στα εργασιακά.

Λιγοστές, αλλά υπαρκτές οι θετικές πιθανότητες, παρά το γεγονός ότι στην ατζέντα του Eurogroup της Παρασκευής στη Μάλτα, η Ελλάδα είναι το τέταρτο θέμα, άρα κανένας δεν ποντάρει σε υπογραφή συμφωνίας σε τεχνικό επίπεδο.

Κυβερνητικές πηγές επιμένουν ότι οι επαφές του Πρωθυπουργού από τη Αθήνα σε υψηλό πολιτικό και θεσμικό επίπεδο, μπορούν να έχουν αποτέλεσμα. Κύκλοι του Μαξίμου επισημαίνουν ότι “Καταστροφολογικά σενάρια που βλέπουν το φως της δημοσιότητας δεν έχουν την παραμικρή σχέση με την πραγματικότητα. Σύντομα, με την ολοκλήρωση των επαφών, θα υπάρξουν και οι σχετικές ανακοινώσεις»,

Εν τω μεταξύ, στο Στρασβούργο, όπου συζητείται την Τρίτη το θέμα της ελληνικής αξιολόγησης στο ευρωκοινοβούλιο, δεν θα παρασταθεί ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, με τους ευρωβουλευτές να καταδικάζουν την απόφασή του.

Ο Τζιάνι Πιτέλα σχολίασε ότι η άρνηση του Ολλανδού ήταν «περαιτέρω προσβολή έπειτα από τις προηγούμενες ντροπιαστικές δηλώσεις του». «Πρέπει να παραιτηθεί», συμπλήρωσε, προσθέτοντας ότι δεν έχει το «ανάστημα» και τη συμπεριφορά που απαιτεί η θέση του επικεφαλής του Eurogroup.

Ο Μάρτιν Βέμπερ, επικεφαλής της πολιτικής ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, αλλά και η πρόεδρος της πολιτικής ομάδας της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστερας, Γκάμπι Τσίμερ, επίσης ζήτησαν την παραίτηση Ντάισελμπλουμ. «Persona non grata» για το Ευρωκοινοβούλιο τον χαρακτήρισε ο Γάλλος ευρωβουλευτής, Αλέν Λαμασούρ.

Σε επιστολή του, την Πέμπτη, ο Ντάισελμπλουμ ανέφερε ότι δεν θα μπορέσει να παραστεί στη συζήτηση, εξαιτίας του προγράμματός του.

Keywords
Τυχαία Θέματα