ΡΩΣΙΚΟ ΕΜΠΑΡΓΚΟ: Πρώτος μας στόχος οι ευρωπαϊκές αποζημιώσεις, λέει ο υφυπουργός Εξωτερικών

19:18 7/8/2014 - Πηγή: BankWars

[UPD] Πρώτος στόχος της κυβέρνησης είναι η αποζημίωση των παραγωγών από τα κοινοτικά ταμεία, δήλωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών Δ. Κούρκουλας για το ρωσικό εμπάργκο, σημειώνοντας πως η διαδικασία της καταγραφής των ζημιών έχει ήδη ξεκινήσει.

Μιλώντας σε ΣΚΑΙ και Mega ο κ. Κούρκουλας τόνισε ότι έχει ζητηθεί να ενεργοποιηθεί το ευρωπαϊκό ταμείο κρίσεων που έχει στη διάθεσή του 400 εκατ. ευρώ και διαβεβαίωσε πως ακόμη και αν αυτό δεν επαρκέσει θα υπάρξει αποζημίωση με άλλους

μηχανισμούς.

Υπογράμμισε ότι το υπουργείο Εξωτερικών είναι διατεθειμένο να πιέσει, ακόμη και με συμμαχίες των χωρών του ευρωπαϊκού νότου, ώστε να καλυφθούν οι παραγωγοί, ξεκαθαρίζοντας πάντως ότι η εποχή που κάποιος υπουργός μοίραζε κοινοτικά χρήματα και μετά μας τα έπαιρναν πίσω οι Βρυξέλλες επειδή καταβλήθηκαν παράτυπα έχει περάσει ανεπιστρεπτί».

Ο υφυπουργός Εξωτερικών χαρακτήρισε θετικές τις χθεσινές ανακοινώσεις του Ευρωπαίου Επιτρόπου Γεωργίας Ντατσιάν Τσόλος και δεσμεύθηκε ότι η ελληνική πολιτεία θα σταθεί στους αγρότες, που είναι όπως είπε, «παράπλευρα θύματα μιας διεθνοπολιτικής κρίσης».

ΤΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΤΗΣ ΔΕΥΤΕΡΑΣ

Με κοινοτικά κονδύλια οι αποζημιώσεις των παραγωγών – Προωθούνται στην Ευρώπη τα προϊόντα

Διαδοχικές συσκέψεις πραγματοποιήθηκαν στα υπουργεία Εξωτερικών και Οικονομικών για το ρωσικό εμπάργκο στα ελληνικά προϊόντα.

Όπως αποφασίστηκε οι αποζημιώσεις στους αγρότες θα δοθούν από κοινοτικά κονδύλια, καθώς το πρόβλημα χαρακτηρίζεται ευρωπαϊκό. Υπολογίζεται ότι οι εξαγωγές ελληνικών αγροτικών προϊόντων το 2013 προς τη Ρωσία έφτασαν σε αξία τα 170 εκατ. ευρώ.

Στο υπουργείο Εξωτερικών επικρατεί κίμα συγκρατημένης αισιοδοξίας αναφορικά με τις επιπτώσεις από το ρωσικό εμπάργκο. Στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε σήμερα το απόγευμα στο υπουργείο Εξωτερικών, υπό τον υφυπουργό Εξωτερικών Δημήτρη Κούρκουλα, εξετάστηκε το πρόβλημα που δημιουργήθηκε στις ελληνικές εξαγωγές μετά το ρωσικό εμπάργκο.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν γενικοί γραμματείς από τα υπουργεία Οικονομικών, Ανάπτυξης και Αγροτικής Ανάπτυξης, καθώς και υπηρεσιακοί παράγοντες του ΥΠΕΞ.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕΜΠΕ, στη σύσκεψη διαπιστώθηκε ότι προς το παρόν το πρόβλημα φαίνεται να είναι περιορισμένο, υπό την έννοια ότι ο μεγαλύτερος όγκος των ελληνικών αγροτικών εξαγωγών έχει ήδη προωθηθεί προς τη Ρωσία.

Σύμφωνα δε με τις εκτιμήσεις που εκφράστηκαν, η ζημιά «δεν φαίνεται να είναι πάνω από 50 εκατομμύρια ευρώ» και μέχρι στιγμής υπάρχουν επιστροφές δέκα φορτηγών. Αναμένεται να υπάρξουν κι άλλες επιστροφές, αλλά στο ΥΠΕΞ θεωρούν ότι είναι «σε λελογισμένα επίπεδα».

«Η λογική που θα κινηθεί το Υπουργείο Εξωτερικών είναι μια λογική αντιστάθμισης», είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, στέλεχος του υπουργείου Εξωτερικών, που συμμετείχε στη σύσκεψη, ενώ συνεργάτες του υπουργού αναφέρουν ότι «η λογική αντιστάθμισης θα περιλαμβάνει ένα μπουκέτο πραγμάτων».

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, θα γίνουν ενέργειες σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης το επόμενο χρονικό διάστημα, όπου θα επιδιωχθεί η εξασφάλιση αποζημιώσεων, ενώ «σε εθνικό επίπεδο κινητοποιούμαστε για να βρούμε εναλλακτικές λύσεις». Οι λύσεις αυτές εκτιμάται ότι θα είναι η προώθηση των φορτίων σε εναλλακτικές αγορές, καθώς και η απορρόφησή τους από την ελληνική αγορά.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του ΑΠΕΜΠΕ, την Πέμπτη θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες σύσκεψη με αντικείμενο την εξέταση των επιπτώσεων του ρωσικού εμπάργκο στα κράτη – μέλη της ΕΕ. Στη σύσκεψη αυτή θα συμμετέχουν οι εθνικοί εμπειρογνώμονες και θα εξετάσουν επιλογές ελάφρυνσης των επιπτώσεων του εμπάργκο στους ευρωπαίους αγρότες.

Σε δηλώσεις του ο Δημ. Κούρκουλας εξέφρασε την αισιοδοξία του για στήριξη από την Ευρώπη στους αγρότες που πλήττονται. «Η επιβεβαίωση για αποζημιώσεις από την ΕΕ τις οποίες θα επιδιώξουμε, είναι καλή και ευπρόσδεκτη. Αλλά οι αποζημιώσεις δεν λύνουν το πρόβλημα. Το πρόβλημα θα λυθεί είτε αν επανέλθουμε στη ρωσική αγορά, είτε αν βρεθούν άλλες αγορές αντίστοιχες. Θέλω να τονίσω ότι είναι ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζουν πολλά κράτη – μέλη, άρα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή οφείλει και νομίζω ότι θα πάρει τα μέτρα, ακόμη κι αν χρειαστεί τροποποίηση κάποιων κανονισμών, κάποιων κανόνων, διότι μιλάμε για μια εξαιρετική περίπτωση μη προβλέψιμη», είπε, μεταξύ άλλων, ο υφυπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Κούρκουλας.

Να σημειωθεί ότι αυτή τη στιγμή πραγματοποιείται ανάλογη σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών με τη συμμετοχή του υφυπουργού των Εξωτερικών.

Στην εσωτερική αγορά τα προϊόντα

Συμβάσεις για την προώθηση εξαγωγών ελληνικών προϊόντων στην εσωτερική αγορά της Ε.Ε. υπέγραψε ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Π. Κουκουλόπουλος, με στόχο τη μετρίαση των επιπτώσεων του ρωσικού εμπάργκο στην ελληνική αγροτική οικονομία.

Ειδικότερα, οι συμβάσεις που υπεγράφησαν αφορούν:

την προώθηση ροδάκινων και πορτοκαλιών στη Σουηδία, τη Φινλανδία, τη Δανία και την Ουγγαρία, με προϋπολογισμό 2,2 εκατ. ευρώ.την προώθηση των προϊόντων: Λάδι ΠΓΕ Θάσου, Ελιά Θρούμπα ΠΟΠ Θάσου, Ξινόμαυρο ΠΟΠ Νάουσας, Κασέρι ΠΟΠ, Λαδοτύρι Μυτιλήνης ΠΟΠ και Φέτα ΠΟΠ στη Γερμανία, το Βέλγιο και την Ελλάδα, με προϋπολογισμό 1,7 εκατ. ευρώ.

Οι δράσεις συγχρηματοδοτούνται κατά 50% από την Ε.Ε., 20% από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και 30% από τους συμβαλλόμενους φορείς.

«Η πρόσφατη περιπέτεια της χώρας, της Ε.Ε. και του δυτικού κόσμου στο σύνολό του, με τον αποκλεισμό των αγροτικών μας προϊόντων από τη Ρωσική αγορά, καταδεικνύει τη σημασία δράσεων εξωστρέφειας και προώθησης των προϊόντων μας, τόσο στην εσωτερική ευρωπαϊκή αγορά, όσο και στις αγορές τρίτων χωρών», τόνισε ο κ. Κουκουλόπουλος.

Θα αποζημιωθούν οι παραγωγοί λέει η κυβέρνηση

Τη δέσμευση της κυβέρνησης για πλήρη αποζημίωση των παραγωγών που πλήττονται από το ρωσικό εμπάργκο στην εισαγωγή νωπών αγροτικών προϊόντων από την Ε.Ε. επανέλαβε η κυβερνητική εκπρόσωπος Σοφία Βούλτεψη.

«Οι αγρότες έχουν απόλυτο δίκιο, η παραγωγή τους μένει απούλητη. Ό,τι και να συμβεί θα αποζημιωθούν, είτε με εθνικά είτε με κοινοτικά χρήματα», δήλωσε η κ. Βούλτεψη, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Mega.

Παρέπεμψε επίσης στη συνεδρίαση των Ευρωπαίων εμπειρογνωμόνων που θα συγκληθεί στις 14 Αυγούστου προκειμένου να εξεταστούν συνολικά οι επιπτώσεις από το ρωσικό εμπάργκο, ενώ δεν απέκλεισε να συγκληθεί και συμβούλιο των υπουργών Γεωργίας της Ε.Ε.

Η κυβερνητική εκπρόσωπος δεν παρέλειψε να απαντήσει και στις επικρίσεις της αντιπολίτευσης, τονίζοντας ότι «θα ήταν γελοίο να κάνουμε μονομερείς ενέργειες». «Με βάση τα ροδάκινα δεν γίνεται εξωτερική πολιτική», παρατήρησε, χαρακτηρίζοντας «επικίνδυνο» το «αντευρωπαϊκό μέτωπο» που προβάλλουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Στο μεταξύ, τις επόμενες κινήσεις τους μετά το ρωσικό εμπάργκο θα εξετάσουν οι παραγωγοί –εξαγωγείς της Ημαθίας, της Πέλλας, της Πιερίας, της Κοζάνης και της Φλώρινας σε έκτακτη σύσκεψη που θα έχουν σήμερα στις 5 το απόγευμα στο Επιμελητήριο Ημαθίας.

Αποζημίωση ζητούν και οι αυτοκινητιστές

Την αποζημίωση των επαγγελματιών αυτοκινητιστών ζητά η ΟΦΑΕ, ο οποίος χαρακτηρίζει δυσθεώρητο το οικονομικό κόστος από το ρωσικό εμπάργκο.

Ειδικότερα, η ΟΦΑΕ σε ανακοίνωσή της, υπογραμμίζει πως αποζημιώσεις για τις ζημιές που θα προκληθούν από το Ρωσικό εμπάργκο, θα πρέπει να δοθούν και στους Έλληνες μεταφορείς, τα συμφέροντα των οποίων θίγονται άμεσα.

Η δυσμενής αυτή εξέλιξη αποτελεί ένα ακόμη ισχυρό χτύπημα στον κλάδο, που έρχεται να προστεθεί στην δραματική συρρίκνωση του μεταφορικού έργου λόγω της οικονομικής κρίσης και του αθέμιτου ανταγωνισμού, αναφέρει το σωματείο των επαγγελματιών αυτοκινητιστών, συμπληρώνει παράλληλα.

«Η ΟΦΑΕ σε συνεργασία με όλους τους αρμόδιους φορείς θα προσπαθήσει από την πλευρά της να συνεισφέρει ώστε να αμβλυνθούν οι συνέπειες από το ρωσικό εμπάργκο, για τους μεταφορείς που εκπροσωπεί.

Παρακολουθεί τις εξελίξεις, βρίσκεται σε καθημερινή επικοινωνία με τους αρμόδιους κυβερνητικούς παράγοντες και ενημερώνει άμεσα τα μέλη της για τις τυχόν εξελίξεις.

Ο Πρόεδρος της ΟΦΑΕ θα συμμετάσχει σήμερα το απόγευμα σε ευρεία σύσκεψη στο Επιμελητήριο Ημαθίας στης Βέροια, όπου θα συμμετέχουν και εκπρόσωποι της Περιφέρειας προκειμένου να εκτιμηθεί εκ νέου κατάσταση και να ληφθούν αποφάσεις αντιμετώπισης της κρίσης» αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.

ΚΟΜΙΣΙΟΝ: Έκτακτα μέτρα για παραγωγούς ροδάκινων και νεκταρινιών

Προς την καθιέρωση μέτρων στήριξης του ευρωπαϊκού τομέα ροδακίνων και νεκταρινιών, προχωρά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προχωρά, με την αύξηση των ποσοτήτων φρούτων που θα είναι επιλέξιμες για επιχειρήσεις απόσυρσης από την αγορά και δωρεάν διανομή.

Οι συγκεκριμένες αγορές έχουν πληγεί σοβαρά λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών, ενώ πρόσθετη πίεση ασκείται τώρα από την απαγόρευση των εισαγωγών που επέβαλε η Ρωσία.

Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο Ευρωπαίος Επίτροπος Γεωργίας και αγροτικής ανάπτυξης, Ντατσιάν Τσόλος,δήλωσε τα εξής: “Μετά την πρόσφατη πτώση των τιμών στις αγορές ροδακίνων και νεκταρινιών, χρειάζεται άμεση δράση για τη στήριξη της αγοράς και έχω την πρόθεση να δράσω πάραυτα. Θα προτείνω σήμερα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή να λάβει άμεσα μέτρα με αναδρομική ισχύ, με στόχο τη μείωση της προσφοράς και την προώθηση της ζήτησης. Έχω δηλώσει σαφέστατα ότι δεν θα διστάσω να ενεργήσω και να χρησιμοποιήσω τη νέα και εκσυγχρονισμένη κοινή γεωργική πολιτική για να παρέχω έγκαιρη και αναλογική στήριξη, προσανατολισμένη στην αγορά. Το πρώτο αυτό μέτρο σήμερα είναι μια ένδειξη αυτής της πρόθεσης. Παρακολουθούμε από κοντά τις αγορές και δεν θα διστάσω να πράξω το ίδιο για τη στήριξη και άλλων τομέων εξαρτημένων από τις εξαγωγές στη Ρωσία, εφόσον είναι αναγκαίο.”

Τα προτεινόμενα μέτρα συνίστανται σε αύξηση από 5% σε 10% της παραγωγής οργανώσεων παραγωγών η οποία μπορεί να αποσυρθεί από την αγορά για δωρεάν διανομή. Δεύτερον, θα ληφθούν έκτακτα μέτρα στήριξης για μη μέλη οργανώσεων παραγωγών (με καταβολή του 50% της τιμής απόσυρσης των οργανώσεων παραγωγών). Με τον τρόπο αυτό, θα μπορούν να επωφεληθούν από τα μέτρα και μεμονωμένοι καλλιεργητές, υπό την προϋπόθεση ότι γίνονται οι απαιτούμενοι έλεγχοι. Τέλος, θα διατεθούν πρόσθετα κονδύλια για προώθηση, στο πλαίσιο των ενεργειών προώθησης των επιχειρησιακών προγραμμάτων των οργανώσεων παραγωγών (στο πλαίσιο των συνήθων συμφωνιών συγχρηματοδότησης).

Οπως αναφέρεται, η επίσημη απόφαση θα ληφθεί τις προσεχείς εβδομάδες, αλλά θα ισχύει αναδρομικά από σήμερα. Το μέτρο αυτό ήταν ήδη υπό συζήτηση την περασμένη εβδομάδα, όμως η ανακοίνωση των περιορισμών στις εισαγωγές από τη Ρωσία κινδυνεύει να επιδεινώσει περαιτέρω την κατάσταση της αγοράς και επιτάχυνε την ανάγκη ανάληψης δράσης.

Οπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της Κομισιόν, οι μεγαλύτεροι παραγωγοί ροδακίνων (ετήσιος όγκος παραγωγής στην ΕΕ = 2,4 – 2,5 εκατομμύρια τόνοι) και νεκταρινιών (1,1 – 1,2 εκατ. τόνοι) είναι η Ιταλία, η Ισπανία, η Γαλλία και η Ελλάδα. Αν και υπάρχει πάντα μια εποχική διακύμανση στην αγορά λόγω των καιρικών συνθηκών, φέτος υπήρξαν ιδιαίτερα δυσμενείς επιπτώσεις στην αγορά. Εξαιτίας των καιρικών συνθηκών την άνοιξη και στις αρχές του καλοκαιριού, αυξήθηκε η παραγωγή και επιταχύνθηκε η ωρίμανση έτσι ώστε να υπάρχει πολύ έντονη διάθεση προϊόντων στην έναρξη της σεζόν από ό,τι συνήθως, και όχι μια ισόρροπη κατανομή της προσφοράς κατά τη διάρκεια αρκετών εβδομάδων. Στη συνέχεια, οι πιο δροσερές και υγρές συνθήκες τον Ιούνιο και Ιούλιο επιβράδυναν την κατανάλωση

ΤΟ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Εφησυχασμένοι είναι οι Έλληνες παραγωγοί κομπόστας και χυμών, οι οποίοι εξάγουν τα προϊόντα τους στη ρωσική αγορά, καθώς, όπως διευκρινίζουν, τα συγκεκριμένα προϊόντα εξαιρούνται από τη λίστα εκείνων, που έθεσε σε εμπάργκο η ρωσική κυβέρνηση.

Ειδικότερα, όπως σημειώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της Ένωσης Κονσερβοποιών Ελλάδος, Κ. Αποστόλου, ο κωδικός 0811, που συμπεριλαμβάνεται στον κατάλογο των ελληνικών προϊόντων («Καρποί και φρούτα, που έχουν ή όχι υποστεί θερμική επεξεργασία σε βραστό νερό ή ατμό, κατεψυγμένα, με ή χωρίς προσθήκη ζάχαρης ή άλλων γλυκαντικών»), τα οποία αποκλείονται για έναν χρόνο από τη ρωσική αγορά, αντιστοιχεί σε καρπούς και φρούτα νωπά, κατεψυγμένα, αφυδατωμένα και όχι σε κομπόστες και χυμούς, με κωδικούς 2008 και 2007 αντίστοιχα.

ΝΩΡΙΤΕΡΑ ΜΕΤΑΔΙΔΑΜΕ:

Σε απόγνωση οι Έλληνες παραγωγοί μετά το ρωσικό εμπάργκο

Έντονη ανησυχία επικρατεί στον αγροτικό κόσμο σχετικά με το εμπάργκο που κήρυξε η Ρωσία στις εισαγωγές προϊόντων. Την ίδια στιγμή προβληματισμό προκαλεί η απόφαση της Μόσχας να αναβάλλει επ’ αόριστον τη συνάντηση μεταξύ της ρωσικής υπηρεσίας υγειονομικού ελέγχου και αντιπροσωπείας της ελληνικής πρεσβείας, που είχε προγραμματισθεί για σήμερα.

Υπενθυμίζεται ότι επρόκειτο να συζητηθούν τεχνικά ζητήματα για τα φορτία φρούτων από τη Ελλάδα προς τη Ρωσία, φορτία στα όποια είχαν εντοπισθεί «παράσιτα καραντίνας».

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters, το πλήγμα για την Ελλάδα με βάση της εκτιμήσεις του Διεθνούς Οργανισμού Εμπορίου (International Trade Organization) θα κυμανθεί στα 238 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 140 εκατ. περίπου αφορούν μεταποιημένα και νωπά οπωροκηπευτικά και φρούτα, ενώ ακολουθούν οι εξαγωγές ιχθυηρών, κρέατος και παρασκευασμάτων, γαλακτοκομικών κτλ.

Ν. Μηταράκης: Προσφυγή της Ελλάδας για αποζημιώσεις

Την πρόθεση της Ελλάδας να προσφύγει στα αρμόδια ευρωπαϊκά όργανα ώστε να αποζημιωθούν οι κλάδοι που θα πληγούν από το ρωσικό εμπάργκο στις εισαγωγές, επιβεβαίωσε ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Ν. Μηταράκης.

«Από την αρχή της ουκρανικής κρίσης η Ελλάδα στόχευσε να μην πληγεί η χώρα μας από τις ρωσικές κυρώσεις» τόνισε μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ ο κ. Μηταράκης σημειώνοντας ότι η ελληνική διπλωματία είναι σε απευθείας σύνδεση με τη ρωσική.

Μάλιστα ο υφυπουργός δήλωσε ότι η Ευρώπη προτίθεται να λάβει ακόμα πιο σκληρά μέτρα εναντίον της Μόσχας, κάτι που αυξάνει και το φόβο για περισσότερα αντίποινα, ενώ σημείωσε την πρόθεση των Βρυξελλών να προσφύγουν στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου καθώς το ρωσικό εμπάργκο παραβιάζει τις διεθνείς εμπορικές συνθήκες.

Ωστόσο υποστήριξε ότι οι επιπτώσεις στην ελληνική αγορά δεν είναι σημαντικές, εφόσον το ποσοστό των ελληνικών προϊόντων που εξάγονται στη Ρωσία φτάνει το 1,5 %.

Αναφερόμενος στις πτωχεύσεις των ρωσικών τουριστικών γραφείων, ο κ. Μηταράκης σημείωσε ότι μπορεί να αποβεί θετική για τη χώρα μας αυτή η ιστορία καθώς η φιλοξενία που προσέφερε στους ρώσους τουρίστες η Ελλάδα αποτελεί μήνυμα στη Ρωσία ότι η Ελλάδα σέβεται τις διμερείς οικονομικές σχέσεις.

ΑΥΤΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΠΟΥ ΕΞΑΓΟΥΜΕ ΣΤΗ ΡΩΣΙΑ – “ΠΑΓΩΣΑΝ” ΗΔΗ ΦΟΡΤΩΣΕΙΣ ΦΡΟΥΤΩΝ

Το 41,5% των ελληνικών εξαγωγών προς τη Ρωσία καλύπτουν τα αγροτικά προϊόντα, με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να εξετάζει τρόπους ούτως ώστε να προστατευθούν οι Έλληνες παραγωγοί.

Η αξία των συνολικών εξαγωγών της Ελλάδας στη Ρωσία αγγίζει το επίπεδο των 406 εκατ. ευρώ, με Ρωσία καιΟυκρανία να απορροφούν το 18% των συνολικών εξαγωγών οπωροκηπευτικών, το 50% των εξαγωγών φράουλας και σχεδόν το 25% των εξαγωγών ροδάκινου (νωπό και κομπόστα). Μάλιστα αυτή την εποχή το ροδάκινο είναι το βασικό εξαγωγικό φρούτο με τις εξαγωγές να είναι σχεδόν στο μέσον της τρέχουσας σεζόν.

Σύμφωνα με τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Εξαγωγέων τα κυριότερα προϊόντα του αγροτικού τομέα που κατευθύνονται στη ρωσική αγορά είναι τα νωπά ακτινίδια, με την αξία των εξαγωγών τους να φτάνει τα 25,7 εκατ. ευρώ, τα νωπά ροδάκινα (24,5 εκατ. ευρώ), νωπές φράουλες (23,5 εκατ. ευρώ), βερίκοκα-κεράσια κ.ά.( 12,01 εκατ. ευρώ), νωπά μπρουνιόν και νεκταρίνια (10,03 εκατ. ευρώ), ελαιόλαδο και κλάσματά του (8,05 εκατ. ευρώ), πολτοί καρπών και φρούτων – μαρμελάδες (6,39 εκατ. ευρώ), ιχθυρά (5,26 εκατ. ευρώ), αγγούρια νωπά και διατηρημένα (5,03 εκατ. ευρώ) και ελιές (4,8 εκατ. ευρώ).

«Πάγωσαν» οι φορτώσεις νωπών φρούτων από Ημαθία και Πέλλα

Ήδη, «πάγωσαν» οι φορτώσεις νωπών φρούτων από την Ημαθία και την Πέλλα, με προορισμό τη Ρωσία, με αποτέλεσμα χιλιάδες τόνοι ροδάκινων να μένουν στα ψυγεία των συνεταιρισμών, οι τιμές πώλησης να ακολουθούν πορεία ελεύθερης πτώσης και οι παραγωγοί να είναι σε απόγνωση, όπως επισημαίνουν εκπρόσωποί τους.

Εν αναμονή των εξελίξεων, στη Μόσχα βρίσκονται ήδη αντιπροσωπείες παραγωγών χωρών εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, προκειμένου να συζητήσουν με τη ρωσική κυβέρνηση την αναπλήρωση των ποσοτήτων φρούτων, που δεν θα εισάγονται πια από τα κράτη-μέλη της Ένωσης, κάτι που σημαίνει ότι υπάρχει κίνδυνος οριστικής απώλειας της ρωσικής αγοράς. Όπως αναφέρουν εξαγωγείς και παραγωγοί, αν τελικά το εμπάργκο ισχύσει, οι Βρυξέλλες θα πρέπει οπωσδήποτε να καταβάλλουν αποζημιώσεις στους πληγέντες.

Ήδη, η εξαγωγή φρούτων προς τη Ρωσία ουσιαστικά σταμάτησε. Κανένας εισαγωγέας ή εξαγωγέας δεν φορτώνει, γιατί δεν γνωρίζουν ποια θα είναι η εξέλιξη. Οι Ρώσοι δεν ακυρώνουν τις συμφωνίες, απλά δεν φορτώνουν, γιατί αν το εμπάργκο ισχύσει, θα χρειαστεί τα φορτηγά να επιστρέψουν.

Μόνο στην Ημαθία, αυτή τη στιγμή υπάρχουν 8.000-9.000 τόνοι ροδάκινων στα ψυγεία των μεγάλων συνεταιριστικών ομάδων, μεγάλο μέρος των οποίων -πάνω από 50%- έχουν ως προορισμό τη Ρωσία, εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της Κοινοπραξίας Συνεταιρισμών Ομάδων Παραγωγών Ημαθίας Χρήστος Γιαννακάκης.

Όπως λέει, ενδεχόμενο εμπάργκο θα δώσει στους παραγωγούς τη χαριστική βολή, σε μια χρονιά που εξελίχθηκε ούτως ή άλλως καταστροφικά, εξαιτίας του χαλαζιού, των έντονων βροχοπτώσεων, της υπερπαραγωγής ροδάκινων σε ευρωπαϊκό επίπεδο αλλά και της υποτίμησης του ρουβλίου και της ουκρανικής γρίβνας. Το πρόβλημα δεν αφορά μόνο τα νωπά ροδάκινα: το 60% της παραγωγής συμπυκνωμένου χυμού της Ημαθίας κατευθύνεται στη Ρωσία, ενώ τον Οκτώβριο ξεκινά και η συγκομιδή ακτινιδίων, το 53% των οποίων κατευθύνθηκε το 2012 στη ρωσική αγορά.

Ανάλογη είναι η κατάσταση και στην Πέλλα, όπου έχουν επίσης ακυρωθεί πολλές φορτώσεις για Ρωσία και οι τιμές έχουν «πέσει στα τάρταρα, με το νεκταρίνι να έχει υποχωρήσει στα 0,08 ευρώ/κιλό και τον χυμό στο 0,06, όταν το κόστος παραγωγής είναι 0,18 ευρώ» δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της Οργάνωσης Παραγωγών Πέλλας «Μέγας Αλέξανδρος» Στράτος Αυγουστής.

Το ρωσικό εμπάργκο αποτελεί, όπως αναφέρει, άμεση απειλή και για την ίδια την ύπαρξη των ομάδων παραγωγών στην περιοχή: «Οι ομάδες παραγωγών στον νομό μας, προκειμένου να διατηρήσουν τη μορφή τους ως τέτοιες, πρέπει να καλύπτουν συγκεκριμένες προϋποθέσεις, δηλαδή να έχουν τουλάχιστον 300 μέλη και τζίρο 3 εκατ. ευρώ. Αλλά άντε να κάνεις τζίρο 3 εκατ. με τιμές 0,06 και 0,08 ευρώ το κιλό. Όπως πάνε τα πράγματα, καμία ομάδα δεν πρόκειται να επιβιώσει στην Πέλλα» υποστηρίζει.

Καταστροφική θα είναι ενδεχόμενη ισχύς του εμπάργκο και για τις εξαγωγές κομπόστας και χυμού ροδάκινου, όπως επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της Ένωσης Κονσερβοποιών Ελλάδας, Κώστας Αποστόλου.

«Μετά και τη σύσκεψη στο υπουργείο, ελπίζουμε ότι δεν θα βγούμε πολύ χαμένοι κι ότι τα μεταποιημένα φρούτα θα βγουν ‘απ’ έξω’ (σε ό,τι αφορά την απαγόρευση). Γίνεται καλή δουλειά από το υπουργείο προς αυτή την κατεύθυνση. Μέχρι όμως να υπάρξουν οριστικές αποφάσεις, δεν μπορούμε να ηρεμήσουμε. Εάν τα προϊόντα μας συμπεριληφθούν σε αυτά που θα επηρεαστούν από το εμπάργκο, πρέπει να υπάρξουν αποζημιώσεις από την ΕΕ» επισημαίνει.

Σήμερα, η ρωσική αγορά απορροφά περίπου 6000-7000 τόνους ελληνικής κονσέρβας ροδάκινου και 15.000-20000 τόνους χυμού ροδάκινου, συνολικής αξίας περίπου 40 εκατ. ευρώ.

Αντιπροσωπείες τριών χωρών διεκδικούν ήδη το κομμάτι της «πίτας» που χάνει η ΕΕ

Πάντως, αυτό που επίσης προβληματίζει τους μεταποιητές νωπών φρούτων είναι και το ενδεχόμενο της οριστικής απώλειας της ρωσικής αγοράς, από εξαγωγείς άλλων χωρών.

«Γνωρίζουμε ότι σήμερα και αύριο θα βρίσκονται στη Ρωσία αντιπροσωπείες από Αργεντινή, Χιλή και Τουρκία, οι οποίες θα επιδιώξουν να αναπληρώσουν με δικές τους εξαγωγές τα ευρωπαϊκά προϊόντα στα οποία θα επιβληθεί εμπάργκο» αποκαλύπτει ο κ. Αποστόλου.

Σήμερα, περίπου το 50% των εξαγωγών νωπών φρούτων από την Ημαθία, την Πέλλα και την Πιερία κατευθύνεται στη Ρωσία και δεν μπορούμε να αλλάξουμε από τη μία στιγμή στην άλλη εξαγωγικό προορισμό για να αναπληρώσουμε την απώλεια αυτή, λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ημαθίας, Νίκος Ουσουλτζόγλου, προειδοποιώντας ότι αν το εμπάργκο ισχύσει, η ζημιά για τους παραγωγούς και την οικονομία θα είναι μεγάλη, οπότε η ΕΕ θα πρέπει οπωσδήποτε να καταβάλει αποζημιώσεις.

Ξεκαθαρίζει μέχρι αύριο το τοπίο

«Το τι θα συμβεί τελικά με τα ελληνικά προϊόντα θα το μάθουμε όταν η ρωσική πλευρά εξειδικεύσει τα μέτρα ανά χώρα. Αυτό αναμένουμε να γίνει μέχρι σήμερα το βράδυ ή αύριο το πρωί. Μέχρι τότε δεν μπορούμε να ησυχάσουμε, ασχέτως των όσων ειπώθηκαν στη σύσκεψη στο υπουργείο» εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο ειδικός σύμβουλος του Συνδέσμου Ελληνικών Επιχειρήσεων Εξαγωγής Διακίνησης Φρούτων Λαχανικών και Χυμών INCOFRUIT – HELLAS, Γεώργιος Πολυχρονάκης, που επίσης συμμετείχε στη σύσκεψη.

Σύμφωνα με τη Eurostat, οι εξαγωγές ελληνικών νωπών οπωροκηπευτικών στη Ρωσία έφτασαν πέρυσι σε αξία τα 108 εκατ. ευρώ (12,8% των συνολικών ελληνικών εξαγωγών του κλάδου στον κόσμο) και σε όγκο τους 140.000 τόνους. Εξ αυτών, 122.000 τόνοι “έφυγαν” απευθείας από Ελλάδα, ενώ περίπου 20.000 τόνοι προήλθαν από προωθήσεις από τη Λιθουανία, τη Μολδαβία και άλλες χώρες. Επίσης, κατά το τελευταίο έτος, το 41% των συνολικών εξαγωγών νωπού ροδάκινου κατευθύνθηκε στην αγορά της Ρωσίας.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Keywords
υφυπουργος, σκαι, mega, βρυξέλλες, ρωσία, απε, μπε, απε-μπε, συμμετοχή, ουγγαρια, πγε, ποπ, μυτιληνη, ελλαδα, κοζανη, οφαε, βεροια, αποσυρση, δραση, ισχύ, προσφορες, νέα, γαλλια, reuters, σημαίνει, hellas, eurostat, κινηση στους δρομους, μετρο, Καθεδρικός του Αγίου Βασιλείου, καθαρα δευτερα, Πρώτη ημέρα του Καλοκαιριού, αξια, στρατος, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, πανελληνιες 2012, βασεις 2012, αποτελεσματα πανελληνιων 2012, τελος του κοσμου, κομματα, οφαε, πγε, χωρες, ρωσία, αργεντινη, βελγιο, γερμανια, δανια, δουλεια, δωρεαν, ισπανια, ιταλια, καθημερινη, ογκος, οικονομια, πιεση, πλαισιο, ραδιοφωνο, σκαι, σουηδια, υπουργειο οικονομικων, φραουλες, φρουτα, χιλη, ψυγεια, mega, reuters, αγορα, αγροτικη, αυξηση, ελαιολαδο, αισιοδοξια, ανοιξη, απε, απε-μπε, αποζημιωση, απλα, απωλεια, ακτινιδια, εβδομαδες, βραδυ, βρισκεται, βρυξέλλες, γινει, γινεται, γινονται, διαστημα, δηλωσεις, δωσει, ευρω, ειπε, υπαρχει, ελια, εβδομαδα, εννοια, εξελιξη, επικοινωνια, εποχη, ερχεται, ετος, ευρωπη, ζημια, ζητα, ιδια, ιδιο, ημαθια, ισχυει, ισχυς, κερασια, κυβερνηση, κλασματα, λαδι, λιθουανια, μειωση, μολδαβια, μορφη, μοσχα, νερο, μπε, ομαδα, παντα, οπωσδηποτε, οπωροκηπευτικα, ουσιαστικα, πελλα, πεμπτη, πιερια, πολιτεια, ποπ, πρωι, σεζον, συγκεκριμενα, συζητηση, συνεχεια, συμμετοχή, σοφια, σωματειο, τουρκια, υπουργειο εξωτερικων, ισχύ, φετα, φτανει, φινλανδια, φορτηγα, χρηστος, αγορες, δημητρης, δικιο, eurostat, εξαγωγες, ελληνικα, εθνικο, hellas, χωρα, ιδιαιτερα, υπουργειο, κομματι, κωδικος, κωστας, ογκο, ομαδες, οργανα, πηγες, πληροφοριες, ρωσοι, σημαίνει, θελω να
Τυχαία Θέματα