Α.Τσίπρας: Κρατικό μάνατζμεντ μιας τράπεζας, δάνεια στους πολλούς, διαγραφή μέρους του ιδιωτικού χρέους

Βολές κατά των τραπεζών και του ΤΧΣ εξαπέλυσε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στη Θεσσαλονίκη, ενώ επανέφερε το θέμα “διαγραφή μέρους των χρεών” αναφερόμενος στο ιδιωτικό χρέος των 240 δισ. ευρώ.  “Είναι μια ρεαλιστική και αναγκαία λύση”, είπε. Για τις τράπεζες
είπε ότι:

Δεν έχουν κάνει όλα όσα μπορούν και οφείλουν για την παροχή ρευστότητας στην πραγματική οικονομία, ειδικά αν λάβουμε υπόψη την πρωτόγνωρη ρευστότητα που οι ίδιες λαμβάνουν  από την ΕΚΤ. Δεν χρηματοδοτούν επαρκώς, ιδιαίτερα τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Παρά μονάχα επιχειρήσεις που δεν έχουν τόσο μεγάλη ανάγκη δανεισμού.

Εξι στις 10 επιχειρήσεις είναι αποκλεισμένες από τον τραπεζικό δανεισμό. Υπάρχει ένα κενό ρευστότητας στην πραγματική οικονομία πάνω από 15 δισ. ευρώ.

Ουδείς ισχυρίζεται ότι δεν πρέπει να υπάρχουν κριτήρια. Αλλά να εφαρμόζονται με κοινούς κανόνες και διαφάνεια προς όλους, για όλες τις περιπτώσεις. Και ιδίως όταν το Δημόσιο έχει ρόλο, οφείλει να λειτουργεί προς το συμφέρον όλων.  Όχι λίγων και εκλεκτών.

Για το ΤΧΣ

Επισήμανε  ότι αποτελεί προτεραιότητα για τον ΣΥΡΙΖΑ η αλλαγή του νόμου για το ΤΧΣ και το Δημόσιο ως βασικός μέτοχος να έχει αποφασιστικό – καθοριστικό ρόλο στις στρατηγικές αποφάσεις των συστημικών τραπεζών, και αξιοποιώντας τις μετοχές του, σε μια τουλάχιστον από τις συστημικές τράπεζες να έχει τον απόλυτο έλεγχο του μάνατζμεντ, ώστε σε συνδυασμό με τη Δημόσια Αναπτυξιακή Τράπεζα να επιβάλει διαφάνεια και διευκόλυνση της παροχής ρευστότητας.

Διαγραφή μέρους ιδιωτικού χρέους

Φυσικά και νομικά πρόσωπα οφείλουν προς το δημόσιο, φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις, και προς τις τράπεζες παραπάνω από 240 δισ. ευρώ. Και σε αυτό το πλαίσιο αναδιάρθωσης του ιδιωτικού χρέους, πέραν των επιμέρους διευκολύνσεων, η διαγραφή μέρους των χρεών είναι μια ρεαλιστική και αναγκαία λύση  τόσο για τα νοικοκυριά όσο και για τις επιχειρήσεις.

Α.Τσίπρας – Thessaloniki Helexpo Forum: Νέα Κοινωνική Συμφωνία – 11 μέτρα για την Οικονομία

Keywords
Τυχαία Θέματα