Α.Τσίπρας: Δεν κάνετε προσλήψεις -Εξυπηρετείτε συμφέροντα – Αχρείαστο το άνοιγμα σχολείων

Οι πολίτες καθώς και όσοι έδιναν και δίνουν τη μάχη στην πρώτη γραμμή για την προστασία της ανθρώπινης ζωής βρέθηκαν πολύ μπροστά και από τις πολιτικές δυνάμεις σε αυτή την προσπάθεια, υπογράμμισε από το βήμα της Βουλής ο Αλέξης Τσίπρας και άσκησε δριμεία κριτική στην κυβέρνηση, καθώς όπως είπε έκανε πολύ λίγα και δεν αξιοποίησε ουσιαστικά τον χρόνο που χάρισε η υπευθυνότητα των πολιτών.

«Άλλοι περιόρισαν τις ατομικές

τους ελευθερίες και βρέθηκαν να ζουν κλεισμένοι όχι σε πολυτελείς επαύλεις με κήπους, αλλά σε 40 και 50 τμ με πολυμελείς οικογένειες, δραματική συρρίκνωση των εισοδημάτων και έντονη ανασφάλεια» ανέφερε και εγκάλεσε  την κυβέρνηση ότι στο παρελθόν είχε αντιμετωπίσει όσους σήμερα δίνουν τη μάχη ως περιττούς δημόσιους υπαλλήλους.

«Δεν έχω πρόβλημα να αναγνωρίσω ότι κάνατε το αυτονόητο, αλλά αυτό δεν αρκεί» είπε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και κατηγόρησε τον πρωθυπουργό για ύφος «πατερναλιστικό», «σχεδόν αυτοκρατορικό». Σημείωσε επίσης ότι οι πολίτες με τη στάση τους μας έδωσαν χρόνο και όχι λευκή επιταγή για παιχνίδι μικροπολιτικών σκοπιμοτήτων.

«Μας έδωσαν χρόνο για να αντιμετωπίσουμε το πολύ πιθανό σύμφωνα με τους επιστήμονες δεύτερο κύμα της πανδημίας» συνέχισε και τόνισε: «Το ερώτημα είναι τι κάνατε με αυτόν τον χρόνο κ. Μητσοτάκη;». Όπως είπε η κυβέρνηση προχώρησε στην πρόσληψη μόλις 300 γιατρών και αυτούς συμβασιούχους, ενώ αύξησε ελάχιστα τον αριθμό των ΜΕΘ. «Οι ΜΕΘ δεν είναι μόνο κρεβάτια, είναι και ειξειδικευμένο προσωπικό. Προσλάβατε τέτοιο; Από όσο ξέρω κανέναν» είπε.

Ο κ. Τσίπρας είπε ακόμη ότι ενώ στο παρελθόν η κυβέρνηση πρωτοστάτησε σε απολύσεις και τασσόταν κατά των κέντρων πρωτοβάθμιας φροντίδας «ξαφνικά γίνεται υπέρμαχος του συστήματος δημόσιας υγείας».

«Δεν αξιοποιήσατε τον χρόνο για να στηρίξετε το σύστημα υγείας» υπογράμμισε.

Παράλληλα ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης υποστήριξε ότι το άνοιγμα των σχολείων ενέχει υψηλούς κινδύνους, είναι ένα «αχρείαστο ρίσκο». Κατηγόρησε δε τον πρωθυπουργό ότι αποφάσισε να πάρει αυτό το ρίσκο για να «δρέψει δάφνες νικητή». Κριτική άσκησε και στην απόφαση για υποχρεωτική χρήση μάσκας, ενώ πριν από λίγο καιρό υπήρχε άλλη σύσταση.

«Οι κινήσεις αυτές στηρίζονται στην προσπάθεια να κάνετε την κρίση ευκαιρία» είπε χαρακτηριστικά, ενώ εγκάλεσε την κυβέρνηση ότι βρήκε την ευκαιρία να περάσει ρυθμίσεις που ευνοούν τα μεγάλα συμφέροντα.

«Αυτούς που τώρα αποκαλείτε ήρωες, τους θεωρούσατε περιττούς δημόσιους υπάλληλους»

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε πως «περνάμε μια πρωτόγνωρη κρίση που απαιτεί σοβαρότητα και υπευθυνότητα από όλους μας. Οι πολίτες, καθώς και όσοι έδιναν και δίνουν στην πρώτη γραμμή τη μάχη για την προστασία της ανθρώπινης ζωής, βρέθηκαν μπροστά από τις πολιτικές δυνάμεις σε αυτή τη μάχη. Έθεσαν σε προτεραιότητα την ανθρώπινη ζωή, τη ζωή του διπλανού τους, τη Δημόσια υγεία. Και βρέθηκαν να ζουν κλεισμένοι για δύο και πλέον μήνες όχι σε επαύλεις με κήπους, αλλά σε 40 και 50 τετραγωνικά. Συχνά με πολυμελείς οικογένειες. Κι ακόμα πιο συχνά, με δραματικά μειωμένο εισόδημα, και δραματικά αυξημένη ανασφάλεια για το αύριο. Άλλοι με ηρωισμό και αυταπάρνηση, δεν έμειναν μέσα αλλά διακινδύνευσαν τις δικές τους ζωές. Και δεν ήταν πλουσιοπάροχα αμειβόμενοι. Δεν ήταν golden boys».

Εξαπολύοντας επίθεση προσωπικά στον πρωθυπουργό, ανέφερε ότι «ήταν από αυτούς που μέχρι χθες εσείς κ. Μητσοτάκη, που τώρα τους αποκαλείτε ήρωες, τους θεωρούσατε περιττούς δημόσιους υπάλληλους, τους καταδικάζατε σε τριτοκοσμικές συνθήκες δουλειάς και αμοιβής, και υπαγορεύατε την απόλυσή τους, ή τη μείωση του μισθού τους, γιατί θεωρούσατε ότι αμείβονταν παραπάνω από όσο πρόσφεραν».

Όπως είπε ο κ. Τσίπρας, «στη χώρα μας το αυτονόητο είναι αγαθό εν ανεπαρκεία. Αυτό όμως δεν αρκεί. Ήταν όλος αυτός ο κόσμος που έβαλε ψυχή και πλάτη για να γλιτώσουμε τα χειρότερα. Όλος αυτός ο κόσμος ο ταλαιπωρημένος από χρόνια λιτότητας και μνημονίων δεν μας έδωσε καμία εξουσιοδότηση και λευκή επιταγή για παιχνίδια στις δικές του πλάτες. Χρόνο μας έδωσε για να αντιμετωπίσουμε το δεύτερο κύμα της πανδημίας και εσείς δεν αξιοποιήσατε τον χρόνο. Και γι’ αυτό έχετε να λογοδοτήσετε. Μόνιμες προσλήψεις κάνατε; Μόλις 300 γιατρούς προσλάβατε και αυτούς συμβασιούχους. Τα κρεβάτια ΜΕΘ ελάχιστα προστέθηκαν. Αυτά με τους αναπνευστήρες δεν είναι ΜΕΘ. Αντί μάλιστα να κάνετε προσλήψεις, εμείς είχαμε προγραμματίσει για 4.000 γιατρούς και νοσηλευτές, εσείς παγώσατε την διαδικασία. Όχι μόνο δε προσλαμβάνετε αλλά απολύετε και από πάνω τους επικουρικούς γιατρούς και δεν πληρώνετε υπερωρίες στο προσωπικό».

«Πορευόμαστε στα τυφλά με τα μάτια δεμένα – Τελευταίοι της ΕΕ σε τεστ»

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε και στο ζήτημα των τεστ αναρωτήθηκε τι έγινε για να βγούμε με ασφάλεια από την καραντίνα.

«Αγνοήσατε τις επιστολές πανεπιστημιακών ιδρυμάτων ότι μπορούν να προσφέρουν δωρεάν τις υπηρεσίες τους» είπε και αναρωτήθηκε αν είναι αβλεψία ή σκοπιμότητα και είπε ότι η χώρα μας είναι τελευταία σε τεστ σε όλη την Ευρώπη και η μοναδική χώρα που προσπερνάμε είναι η Βουλγαρία. «Τι κάνατε για τα τεστ; Αυξήσατε τα αντιδραστήρια; Η χώρα μας σήμερα βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις σε τεστ στο σύνολο της ΕΕ. Ξεπερνάμε μόνο την Βουλγαρία. Σαν αποτέλεσμα πορευόμαστε στα τυφλά τώρα στη δεύτερη φάση που βγαίνουμε από το σπίτι», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Είπατε ότι είχατε τη μεγαλοπρέπεια να εμπιστευτείτε τους πολίτες και τώρα πρέπει να κάνουν το καθήκον τους. Το μήνυμα που έπρεπε να εκπέμψετε ήταν ότι οι πολίτες εξάντλησαν το καθήκον τους και τώρα είναι σειρά της πολιτείας να κάνει το δικό της», πρόσθεσε.

Αχρείαστο ρίσκο το άνοιγμα των σχολείων

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναφερόμενος στο θέμα της επιστροφής των μαθητών στα σχολεία το χαρακτήρισε «αχρείαστο ρίσκο» και είπε:

«Και ποια η λογική να ανοίξετε ακόμα και τα δημοτικά και τα νηπιαγωγεία, απόφαση από την οποία ευτυχώς την τελευταία στιγμή ανακρούσατε πρύμναν, χάρη στην αντίδρασή μας, αλλά και της κοινωνίας ολόκληρης; Ειλικρινά δυσκολεύομαι πάρα πολύ να καταλάβω γιατί σε ένα θέμα που διχάζει βαθιά την επιστημονική κοινότητα σπεύδετε εσείς προσωπικά να πάρετε την απόφαση που ενέχει τους μεγαλύτερους κινδύνους για την δημόσια υγεία. Δεν σας προβλημάτισαν τα αποτελέσματα από την Ιταλία και η αύξηση των κρουσμάτων στη Γερμανία [με την άρση των περιοριστικών μέτρων]; Γιατί το κάνατε; Δεν πιστεύω ότι θέλετε ανοσία της αγέλης».

«Τα σχολεία τα ανοίγετε για να δρέψετε δάφνες νικητή που έχετε συνηθίσει. Για να δείξετε ότι επιστρέφουμε στην κανονικότητα που δεν θα έρθει» υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας και συμπλήρωσε:

«Προχθές μιλούσατε 15 λεπτά αλλά δεν μας είπατε γιατί το Μάρτιο τα σχολεία ήταν υγειονομικές βόμβες αλλά τον Μάιο είναι ασφαλή. Ούτε γιατί οι μάσκες τότε ήταν αχρείαστες αλλά τώρα είναι απαραίτητες και έχουν και πρόστιμο».

«Στήνετε σχέσεις απόλυτου ελέγχου της πληροφόρησης»

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε παράλληλα και το πρόγραμμα στήριξης της κυβέρνησης στα ΜΜΕ. «Για πείτε μας, λοιπόν, τι έχετε κατά νου, όταν αποφασίζετε να δώσετε ανεξέλεγκτα, χωρίς λογοδοσία, χωρίς διαφάνεια, 20 εκ σε ΜΜΕ;», είπε.

«Γιατί καταργείτε τη διαύγεια για να μοιράσετε χρήμα στα ΜΜΕ χωρίς καθορισμένα και με διαφάνεια κριτήρια; Και αποκλείετε μάλιστα μη αρεστά σε σας και στην κυβέρνηση ΜΜΕ», τόνισε. «Δεν είναι σκάνδαλο πρώτου μεγέθους αυτό; Δεν είναι απόπειρα εξαγοράς, ακόμα και εκβιασμού, θα έλεγα. Επιβράβευσης των «φρόνιμων» και τιμωρίας των «άτακτων»;» συμπλήρωσε.

«Εκμεταλλεύεστε την πανδημία ως ευκαιρία, για να στήσετε ή να εμπεδώσετε, σχέσεις εξάρτησης και απόλυτου ελέγχου της πληροφόρησης των πολιτών, κ. Μητσοτάκη. Και αν αυτό δεν είναι ερωτοτροπία με τον ολοκληρωτισμό, τότε οι λέξεις έχουν χάσει τελείως το νόημά τους» τόνισε.

«Αν όμως στο εποικοδόμημα της ενημέρωσης ασκείται μια πολιτική που αποσκοπεί στη στήριξη, διαφήμιση, ακόμα και αποθέωση, με κάθε μέσο, της κυβέρνησης, και του πρωθυπουργού, στη βάση της κοινωνίας εξελίσσεται αντίστοιχα ένα σχέδιο με χαρακτηριστικά τόσο εχθρικά και βάρβαρα για την κοινωνική πλειοψηφία, που θα πρέπει να ανησυχήσει κάθε δημοκρατικό πολίτη. Πρόκειται για μια βαθιά αντιδραστική, ταξικά μονομερή, και αντιλαϊκή αναδιάρθρωση της αγοράς εργασίας» ανέφερε.

«Μετατρέψατε χιλιάδες εργαζόμενους σε επιδοτούμενους ανέργους»

«Έχετε σχέδιο με πλήρη απορρύθμιση εργασιακών σχέσεων και κανιβαλισμό μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων. Μετατρέψατε χιλιάδες εργαζόμενους σε επιδοτούμενους ανέργους, εκ περιτροπής εργασία κάνοντας πράξη το μισή δουλειά, μισό μισθό. Δεν ήταν νομοτέλεια όλα αυτά εξαιτίας της πανδημίας, ήταν δικές σας επιλογές. Πουθενά στην Ευρώπη δεν υπήρξε μοντέλο να επιδοτείται η αναστολή συμβάσεων εργασίας και όχι η διατήρησή τους».

Και πρόσθεσε «εμείς καταθέσαμε ολοκληρωμένη πρόταση, εμπροσθοβαρή στήριξη μικρομεσαίων και εργαζομένων. Επιμένουμε σε εμπροσθοβαρή και γενναία παρέμβαση για να κρατηθεί προσφορά και ζήτηση. Λέτε για λεφτόδεντρα. Εσείς στην Σύνοδο Κορυφής, όπου όλος ο Νότος μιλά για τεράστια πακέτα στήριξης λέτε ότι δεν υπάρχουν λεφτόδεντρα; Είναι μία ολέθρια τακτική, για να κάνετε μεταφορά της ανοσίας αγέλης στην οικονομία. Να επιβιώσει όποιος μπορεί».

«Η ύφεση θα έχει την υπογραφή Μητσοτάκη»

Για το «μαξιλάρι», ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε πως «Είχατε 36 δισ. ευρώ, τα 16 δισ. κλειδωμένα. Άρα 20 δισ ως μαξιλάρι ασφάλειας, μαζί με άλλους διαθέσιμους πόρους 40 δισ. Εμείς προτείναμε εμπροσθοβαρώς με σχέδιο 14 δισ. δημοσιονομική δαπάνη. 3 δισ. σε μη επιστρεπτέα ενίσχυση σε επιχειρήσεις, 7 δισ. για να κρατηθούν οι μισθοί. Εσείς κάνετε μισή δουλειά, μισός μισθός. Ξοδεύετε το μαξιλάρι για ανελαστικές δαπάνες. Θα φτάσει ο Σεπτέμβρης με ύφεση, ανεργία και δεν θα έχουμε και μαξιλάρι. Ό,τι γράψει πάνω από το 4% που προέβλεψε ο κ. Στουρνάρας στην ύφεση θα είναι η ύφεση του κ. Μητσοτάκη, με την υπογραφή σας. Θα φτάσετε σε ποσοστά αυτοδυναμίας στην ύφεση».

«Ταπεινώσατε χιλιάδες επιστήμονες σε μια εξευτελιστική διαδικασία»

Φυσικά, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα μπορούσε να μην αναφερθεί στο πρόγραμμα τηλεκατάρτισης των επιστημόνων, που μετά τις αντιδράσεις καταργήθηκε.

«Ταπεινώσατε τους επιστήμονες, τη μεσαία τάξη για την οποία υποτίθεται ότι πρωτίστως ενδιαφέρεστε, με μια εξευτελιστική και διάτρητη από κάθε άποψη διαδικασία, ενώ μπορούσατε να τα δώσετε απευθείας», είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Για ίδιον όφελος κάποιων, πολύ συγκεκριμένων προσώπων και συμφερόντων, με πολύ συγκεκριμένες σχέσεις με το κόμμα σας. Είναι γνωστά πια όλα τα στοιχεία του σκανδάλου. Δεν θα επιμείνω στην αναπαραγωγή τους. Σε ένα μόνο ερώτημα θα επιμείνω, στο οποίο δεν απαντήσατε. Μιας και είστε εδώ απαντήστε μου: Επιστολή Φερέιρα σε Βρούτση από τις 18 Μαρτίου. Το έκανε μόνος του ή σε συνεργασία μαζί σας; Η σιωπή σας είναι ύποπτη. Πείτε, είχατε γνώση επαυτού ή όχι; Αν όχι, γιατί τον κρατάτε στη θέση του, μετά τις αποκαλύψεις; Ποιο μήνυμα δίνετε στους άλλους υπουργούς; Δεν τρέχει τίποτα να κάνουμε και καμία δουλίτσα; Βλέπουμε απευθείας αναθέσεις στο Μεταναστευτικής, στο Παιδείας, εταιρείες να ξεφυτρώνουν και μετά από δύο μέρες να παίρνουν έργα εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ. Η κοινωνία τα βλέπει αυτά», είπε χαρακτηριστικά.

«Η κρίση είναι ευκαιρία όχι για να προσπαθήσουμε να αποκομίσουμε κέρδη και ζημιές σε μια πολιτική αντιπαράθεση. Είναι ευκαιρία να σταθούμε μπροστά σε κάθε πολίτη που δοκιμάζεται και να την αντιμετωπίσουμε όλοι μαζί», κατέληξε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Keywords
τσιπρας, σχολεια, ανοιγμα σχολειων, προσληψεις, αλέξης τσίπρας, βουλη, συμβασιουχοι, συριζα, golden, τεστ, μμε, διαυγεια, αναδιαρθρωση, προσφορες, στουρναρας, φερειρα, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , σταση εργασιας, απολυσεις στο δημοσιο, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, μειωση μισθων, κοινωνια, αλέξης τσίπρας, αποτελεσματα, μιλα, νικητη, βημα, βουλγαρια, γερμανια, γνωση, δουλεια, δωρεαν, εξουσιοδοτηση, εργασια, θεμα, ιταλια, μμε, νομοτελεια, οικονομια, παιχνιδια, τεστ, το βημα, υγεια, υφεση, αυξηση, ανεργια, βρισκεται, γινεται, δευτερο, εγινε, ευκαιρια, ευρω, ειλικρινα, ειπε, εμειναν, εργα, επρεπε, ευρωπη, ζωη, ζωης, υπηρεσιες, ηρωες, υφος, διαφημιση, κυβερνηση, κυμα, κομμα, κρεβατια, λευκη, ματια, μηνες, μισθος, μειωση, μισος, νοημα, ουσιαστικα, οφελος, υπογραφη, ψυχη, ρυθμισεις, ρισκο, σειρα, σιωπη, σχεδιο, τυφλα, χειροτερα, χρημα, ασφαλεια, δαφνες, δημοτικα, golden, χωρα, λεξεις, μπροστα, παιχνιδι, θεσεις
Τυχαία Θέματα