Α.ΤΣΙΠΡΑΣ: ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΟΡΑΜΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΚΑΙΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Ένας είναι ο στρατηγικός στόχος της κυβέρνησης: Η δίκαιη Ανάπτυξη, είπε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μιλώντας το βράδυ της Πέμπτης στην εκδήλωση «Ελλάδα 2021: Δίκαιη Ανάπτυξη – Παραγωγική Ανασυγκρότηση», στο μουσείο της Ακρόπολης.

«Η εμπιστοσύνη των Ελλήνων επενδυτών είναι το ισχυρότερο και το απαραίτητο σήμα για την προσέλκυση ξένων κεφαλαίων», επισήμανε, αναπτύσσοντας το όραμά του για την επόμενη ημέρα. Όπως είπε, η κυβέρνηση εστιάζει «σε πόρους και δυνατότητες ανεκμετάλλευτες,

στο ανθρώπινο δυναμικό της χώρας, τα υψηλά ποσοστά νέων με πτυχία τριτοβάθμιας παιδείας, τη γη και το φυσικό περιβάλλον, τη γεωγραφική θέση της χώρας».

Ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι «δίκαιη Ανάπτυξη, είναι ένα όραμα που δεν έχει καμία σχέση με αυτό που νοηματοδότησαν ως ανάπτυξη, οι προηγούμενες κυβερνήσεις» και πρόσθεσε ότι είναι «χαοτικές οι διαφορές μας με όσους κατέστρεψαν τη χώρα».

«Για εκείνους», είπε ο πρωθυπουργός, «πλεονεκτήματα της ελληνικής οικονομίας είναι τα συντρίμμια που άφησαν: συρρικνωμένοι μισθοί και συντάξεις, κατάργηση συλλογικών συμβάσεων εργασίας και ασφυκτική συρρίκνωση του δημόσιου τομέα.» «Αντίθετα», τόνισε, «για εμάς ανάπτυξη σημαίνει εκ νέου ένταξη της οικονομίας μας στον παγκόσμιο καταμερισμό εργασίας, δημιουργία οικονομίας με παραγωγική εξειδίκευση, επούλωση τραυμάτων του κοινωνικού κράτους, ευρύ φάσμα παραγωγικών δραστηριοτήτων, συνεργατικά σχήματα κοινωνικής οικονομίας, επιχειρηματικότητα που προσανατολίζεται στην παραγωγή βιώσιμων και αξιοπρεπώς αμειβόμενων θέσεων εργασίας.»

ΕΠΙΤΕΛΙΚΟΣ ΡΟΛΟΣ ΣΤΟ ΚΡΑΤΟΣ – Η ΡΕΥΣΤΟΤΗΤΑ – ΤΟ ΕΣΠΑ

Αναφέρθηκε σε ένα «κράτος με επιτελικό ρόλο στην οικονομία, που παρέχει υπηρεσίες υψηλής στάθμης, αντιγραφειοκρατικό για τους παραγωγικούς φορείς».

Η επικείμενη επαναφορά του waiver και η ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, εξασφαλίζουν περισσότερη και φθηνότερη ρευστότητα στην πραγματική οικονομία. Παράλληλα, ο μηχανισμός αναδιάρθρωσης επιχειρηματικών δανείων βοηθά την αναχρηματοδότηση των βιώσιμων επιχειρήσεων.

Προανήγγειλε ότι μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου ενεργοποιούνται οι προσκλήσεις από το νέο ΕΣΠΑ ύψους 9 δις και σημείωσε ότι μέχρι το τέλος του 2016, από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, το κλείσιμο του προηγούμενου ΕΣΠΑ 07-13, τα ΕΣΠΑ 14-20, τα αγροτικά προγράμματα και τους πόρους του Αναπτυξιακού, υπάρχουν διαθέσιμα 6,75 δισ. ευρώ,

Αναφερόμενος στο πακέτο Junker είπε ότι ήδη έχουν εγκριθεί για ένταξη 42 επενδυτικά σχέδια συνολικού ύψους 5,6 δισ. ευρώ.

Ο ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΣ ΝΟΜΟΣ

Μιλώντας για τον νέο αναπτυξιακό νόμο, τον χαρακτήρισε «τομή» και τον περιέγραψε ως «προϊόν πολύμηνης εντατικής διαβούλευσης με παραγωγικούς φορείς, που αντανακλά όλη τη φιλοσοφία του αναπτυξιακού μας σχεδιασμού». Όπως εξήγησε, ο νέος αναπτυξιακός νόμος:

Επιδιώκει τη δημιουργία καινοτόμων, εξωστρεφών, δυναμικών επιχειρήσεων, την αύξηση της απασχόλησης, με έμφαση στο εκπαιδευμένο ανθρώπινο δυναμικόΣτοχεύει στην αναδιάρθρωση της ελληνικής οικονομίας, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην επανεκβιομηχάνισηΣτηρίζει περιοχές με μειωμένη αναπτυξιακή δυναμική.Ενισχύει πρωτίστως με φοροαπαλλαγές που συνδέονται με την απόδοση.Απλοποιεί διαδικασίες και αυξάνεται η διαφάνεια, μείωση της γραφειοκρατίας, την ταχύτερη εξυπηρέτηση των επενδυτών.

Επιπλέον, έκανε λόγο για σύνδεση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ με τις προτεραιότητες του νέου αναπτυξιακού νόμου: αγροδιατροφή, υγεία και φάρμακα, τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών, ενέργεια, περιβάλλον και βιώσιμη ανάπτυξη, μεταφορές και εφοδιαστική αλυσίδα, υλικά και κατασκευές, πολιτισμό και τουρισμό.

Η ΔΗΜΟΣΙΑ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ ΚΑΙ Η ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ

Ο Πρωθυπουργός έκανε λόγο για «μύθους» σχετικά με την Αξιοποίηση της Δημόσιας Περιουσίας. Όπως είπε, η δημιουργία του νέου ταμείου αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας, δίνει τη δυνατότητα της ορθολογικής και επωφελούς για το Δημόσιο, εκμετάλλευσης της κρατικής περιουσίας και τονώνει την επενδυτική δραστηριότητα.

Η διαχείριση των περιουσιακών στοιχείων των επιμέρους συνιστωσών του νέου ταμείου συνίσταται σε τρεις πυλώνες:

Τα περιουσιακά στοιχεία των οποίων παραχωρείται το πλειοψηφικό πακέτο μετοχών, σε τίμημα επωφελές για το ελληνικό δημόσιο, με όρους που διασφαλίζουν τόσο την υλοποίηση νέων επενδυτικών σχεδίων όσο και τη δημιουργία καινούριων θέσεων εργασίας.Πώληση μειοψηφικών μετοχικών μεριδίων με σκοπό τη συμμετοχή στρατηγικών επενδυτών με στόχο μεταφορά τεχνογνωσίας και εισροή ρευστότητας.Αξιοποίηση περιουσιακών στοιχείων, όπως τα τουριστικά ακίνητα και οι μαρίνες μέσω συμβάσεων παραχώρησης για υλοποίηση επενδύσεων υψηλής προστιθέμενης αξίας με πολλαπλασιαστικά οφέλη για τουρισμό και ελληνική οικονομία.

Keywords
Τυχαία Θέματα