Α.Τσίπρας – Βρυξέλλες: Πειστικές απαντήσεις για το “κοινωνικό πακέτο” – Βολές κατά ΔΝΤ-Σόιμπλε

“Τα έκτακτα μέτρα για τους συνταξιούχους και τους νησιώτες δεν θέτουν σε διακινδύνευση το πρόγραμμα και τους στόχους για το 2016 και δεν έχουν επίπτωση το 2017-18. Η απόφαση ελήφθη με απόλυτη ασφάλεια στους στόχους του 2016. Ηταν απόφαση εφάπαξ που ελήφθει με βάση την εξαιρετική πορεία της οικονομίας την τελευταία χρονιά. Περιμένουμε η έκθεση των Θεσμών να λέει τα αυτονόητα: ότι δεν υπάρχει δημοσιονομική απόκλιση. Πιστεύουμε σε γεφύρωση των διαφορών”, δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας,

σε συνέντευξη Τύπου μετά το πέρας της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες, ενώ έκανε λόγο και για αντιδημοκρατική επιμονή του ΔΝΤ, σε ό,τι αφορά το αίτημα λήψης μέτρων, για την περίοδο μετά από τη λήξη του προγράμματος.

ΓΙΑ ΤΟ ΔΝΤ: Ο Πρωθυπουργός κάλεσε το ΔΝΤ «να κατανοήσει ότι η επιμονή του για νέα μέτρα λιτότητας μετά το τέλος του προγράμματος είναι αντιδημοκρατική». Όπως πρόσθεσε, κανένα κοινοβούλιο δεν θα μπορούσε να αποφασίσει για προληπτικά μέτρα μετά από 3-4 χρόνια.

«Αν όμως το ΔΝΤ είναι τόσο βέβαιο ότι η ελληνική οικονομία δεν θα μπορέσει να πιάσει τους στόχους των πλεονασμάτων, τότε ας βοηθήσει να μειωθούν αυτοί οι στόχοι για τα πλεονάσματα».

Κάλεσε επίσης το Ταμείο να κατανοήσει ότι η Ελλάδα είναι μέλος της Ε.Ε., συμπληρώνοντας ότι πυρηνικό στοιχείο του κοινωνικού κεκτημένου της Ευρώπης είναι οι συλλογικές διαπραγματεύσεις.

ΓΙΑ ΤΟ ΓΕΡΜΑΝΙΚΟ ΥΠΟΥΡΓΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ: Ο Πρωθυπουργός έκανε λόγο για παράξενη αντίδραση από την πλευρά του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, αναφερόμενος στις σφοδρές επιφυλάξεις που διατύπωσε το Βερολίνο για τις εξαγγελίες του, συμπληρώνοντας ότι «δεν είναι κάτι πρωτοφανές για εμάς».

«Όμως και τυπικά αυτή τη φορά προκαλεί θέμα, διότι η εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος είναι θέμα της πρώτης αξιολόγησης και όχι της δεύτερης. Δεν είναι μια σοβαρή και σωστή συμπεριφορά απέναντι στην Ελλάδα. Εγώ είμαι ήρεμος. Άλλοι εκτίθενται από αυτές τις αποφάσεις και όχι η Ελλάδα», συμπλήρωσε, σχολιάζοντας το «πάγωμα» των μέτρων.

ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΜΗΝΥΜΑ: «Θεωρώ ότι σε μια τόσο δύσκολη συγκυρία για την Ευρώπη, και εν όψει εκλογικών αναμετρήσεων, δεν χωράνε καπρίτσια και εκβιασμοί»

ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ: Ο κ. Τσίπρας είπε ότι ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης περιέγραψε τις τελευταίες εξελίξεις στους ηγέτες των κρατών μελών της Ε.Ε., κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής, ενώ υπογράμμισε ότι ήταν ομόφωνη η απόφαση του Συμβουλίου η Ε.Ε. να είναι ενεργό μέλος της πολυμερούς διάσκεψης της Γενεύης. «Οφείλουμε να κρατήσουμε ανοικτό ένα παράθυρο ευκαιρίας και ελπίδας για λύση στο Κυπριακό».

Είπε ότι «η συγκυρία δεν είναι η καλύτερη δυνατή, έχουμε δυστυχώς μπει σε μια τροχιά αρνητικής ατζέντας στις ευρωτουρκικές σχέσεις, διότι έχουμε μια κλιμάκωση της έντασης από την πλευρά της Τουρκίας, ιδιαίτερα μετά το πραξικόπημα στη γείτονα χώρα, η οποία εκφράζεται πολλές φορές με απαράδεκτες δηλώσεις αμφισβήτησης διεθνών συνθηκών. Από την άλλη όμως έχουμε μια θετική συγκυρία, τόσο ο Πρόεδρος Αναστασιάδης όσο και ο ηγέτης της τουρκοκυπριακής κοινότητας να θέλουν λύση και να τη θέλουν ειλικρινά».

Πρόσθεσε επίσης ότι «καταθέσαμε με σαφήνεια την άποψη ότι δεν μπορεί να υπάρξει λύση σ’ αυτό το αναχρονιστικό πλαίσιο των εγγυήσεων της δεκαετίας του ‘60 και δεν μπορεί να υπάρξει λύση αν η Τουρκία επιμείνει στην παράλογη απαίτηση της παραμονής των τουρκικών στρατευμάτων στο νησί».

ΤΟ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ: Ο πρωθυπουργός δήλωσε πως «επιβεβαιώσαμε τους βασικούς άξονες της ευρωπαϊκής πολιτικής». Τόνισε ότι εγκρίθηκε το νέο κοινό σχέδιο δράσης το οποίο συμφώνησε η Ελλάδα με την Επιτροπή σε ό,τι αφορά την αναβάθμιση των μηχανισμών διαχείρισης των μεταναστευτικών ροών, στο πλαίσιο της συμφωνίας Ε.Ε. – Τουρκίας. Σημείωσε δε, ότι θα υπάρξει τον πρώτο μήνα άμεση αποσυμφόρηση των camps που βρίσκονται στην ενδοχώρα.

Α. ΤσίπραςΒρυξέλλες: Είναι ώρα να κάνουμε μια υπέρβαση, χωρίς απειλές

Keywords
Τυχαία Θέματα