Αθώοι οι κατηγορούμενοι για το δομημένο ομόλογο των 250 Εκατ. – Τα Ταμεία θα κέρδιζαν αν…

UPD: Την αθώωση των 13 πρωτόδικα καταδικασμένων για την υπόθεση του δομημένου ομολόγου των 280 εκατ. ευρώ αλλά και του μη δομημένου ομολόγου των 70 εκατ. ευρώ που αγοράστηκαν το 2006 με «καπέλο» μέσω της Ακρόπολις ΑΧΕΠΕΥ αποφάσισε το Πενταμελές Εφετείο Αθηνών ρίχνοντας αυλαία στην πολύκροτη υπόθεση που κράτησε 13 ολόκληρα χρόνια.

Εκείνο που αναδείχθηκε από τη δίκη αλλά και σημείωσαν αναλυτές που είναι γνώστες του ζητήματος,

είναι το γεγονός ότι τα Ταμεία θα μπορούσαν να είχαν κερδίσει από τη συναλλαγή αυτή 110 εκατ. ευρώ και ανακτήσει τα κεφάλαιά τους εξ ολοκλήρου, καθώς τα ομόλογα αυτά δεν ηπήγονταν στο PSI.

Επίσης το Υπ. Οικονομικών θα είχε πληρώσει μόνο 40 εκατ. ευρώ, ενώ το ελληνικό Δημόσιο θα είχε κερδίσει πάνω από 70 εκατ. ευρώ, εκδίδοντας και επενδύοντας στο ομόλογο.

Μετά από ακροαματική διαδικασία 16 μηνών, οι δικαστές ανακοίνωσαν την ετυμηγορία τους. Σύμφωνα με αυτή κηρύχθηκαν αθώοι από τις κακουργηματικές κατηγορίες της απάτης, της απιστίας και της εγκληματικής οργάνωσης οι τότε πρόεδροι των ασφαλιστικών ταμείων ΤΕΑΔΥ, ΤΕΑΠΟΚΑ,ΤΕΑΥΦΕ και οι υπεύθυνοι των εταιρειών JP Morgan, ΝΑΜ και ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ. Οι δύο τελευταίες εταιρείες, κατά το κατηγορητήριο, ήταν οι ενδιάμεσες στην πώληση του δομημένου ομολόγου.

Το δικαστήριο πάντως καταδίκασε τους δύο εκπροσώπους της χρηματιστηριακής για έκδοση εικονικών τιμολογίων της εταιρείας και ξέπλυμα μαύρου χρήματος. Συγκεκριμένα:

– Τον Γιώργο Αποστολίδη για έκδοση εικονικών τιμολογίων και ξέπλυμα μαύρου χρήματος, σε βαθμό κακουργήματος. Καταδικάστηκε σε κάθειρξη 8 ετών, χωρίς αναστολή και θα οδηγηθεί στη φυλακή.

– Τον Θεόδωρο Πρινιωτάκη για έκδοση εικονικών τιμολογίων και ξέπλυμα μαύρου χρήματος, σε βαθμό πλημμελήματος. Του επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης 4 ετών, εξαγοράσιμη προς 8 ευρώ η μέρα.

Αθώοι από κάθε κατηγορία κρίθηκαν ο πρώην πρόεδρος του ΤΕΑΔΥ Αγάπιος Σημαιοφορίδης, η διευθύντρια του ταμείου Παναγιώτα Καραδήμα, οι πρώην υπεύθυνοι του Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης Φαρμακευτικών Εργασιών (ΤΕΑΥΦΕ) Παναγιώτης Δεμέστιχας και Γερ. Κονιδάρης, ο πρώην πρόεδρος του ΤΕΑΠΟΚΑ Κωνσταντίνος Χρηστίδης, ο υπεύθυνος της ΝΑΜ Γιώργος Παπαμαρκάκης, τα στελέχη της JP Morgan Χ. Αδαμόπουλος και Αβραάμ Σαββίδης, το στέλεχος της Hyppovereinsbank Ν. Μπούγος.

Πρωτόδικα οι 13 εμπλεκόμενοι είχαν καταδικαστεί σε ποινές κάθειρξης από 15 έως 25 χρόνια ενώ τους είχαν επιβληθεί και χρηματικές ποινές, με μεγαλύτερη αυτή των 11,5 εκατομμυρίων ευρώ σε εκπρόσωπο εταιρείας.

Keywords
Τυχαία Θέματα