Στον αέρα το ασφαλιστικό – Συνεχίζονται οι συζητήσεις με τα τεχνικά κλιμάκια – Μίνι αισιοδοξία Γ.Κατρούγκαλου

15:16 3/2/2016 - Πηγή: BankWars

upd: Η σημερινη νέα συνάντηση του κουαρτέτου με τον υπουργό Εργασίας Γιώργο Κατρούγκαλο, όπου συμμετείχαν και οι υπουργοί Οικονομικών και Ανάπτυξης Ευκλείδης Τσακαλώτος και Γιώργος Σταθάκης κράτησε σχεδόν τρεις ώρες.
Μετά το τέλος της συνάντησης με τους επικεφαλης των δανειστών ο κ. Κατρούγκαλος είπε ότι «ήταν μια ιδιαιτερα

αναλυτική και σκληρή διαπραγμάτευση, προωθήσαμε δικά μας ζητήματα καθώς είχα ζητήσει να μας θέσουν γραπτά όλα τα επιμέρους θέματα.Το έκαναν το πρωί της Πέμπτης και επ’ αυτής της ατζέντας συζητήσαμε κατ’ άρθρον και κάναμε επεξεργασία όλου του νόμου για το Ασφαλιστικό» πρόσθεσε ο υπουργός Εργασίας.

«Θα συνεχίσουμε την επόμενη εβδομάδα με τα τεχνικά κλιμάκια για να έχουμε όσο γίνεται συντομότερα την ψήφιση του νομοσχεδίου. Εχουμε διάλογο με την κοινωνία και οι δανειστές επιφυλάχθηκαν να μας δώσουν γνώμη για όλα τα ανοιχτά θέματα.

»Είναι ρεαλιστικό ότι μπορούμε να βρούμε λύση καθώς δεν τέθηκε ποτέ θέμα μείωσης συντάξεων. Βγάλαμε όλα τα μικρά πράγματα και συζητήσαμε τα μεγάλα όπως την εθνική σύνταξη, αν υπάρχουν εισοδηματικά κριτήρια, την 15ετία και τις εισφορές»

ΝΩΡΙΤΕΡΑ…

Σήμερα, ημέρα γενικής απεργίας, το ραντεβού του υπουργού Εργασίας Γιώργου Κατρούγκαλου με τους εκπροσώπους των δανειστών μετά την “ψυχρολουσία” που επεφύλασαν οι …θεσμοί στο σχέδιο της κυβέρνησης για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση.

Οι εκπρόσωποι του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Ντ. Βελκουλέσκου, της Κομισιόν Ντ. Κοστέλο, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ρ. Ρέφερ και του ESM Ν. Τζιαμαρόλι, ουσιαστικά, καλούν την ελληνική κυβέρνηση να καλύψει το κενό 550 εκατ. ευρώ που προκύπτει μετά το βέτο τους για αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 1,5% στην επικούρηση.

Στο στόχαστρο λοιπόν μπαίνουν οι επικουρικές συντάξεις αλλά και οι υψηλές κύριες συντάξεις. Με την αρνητική στάση των θεσμών απέναντι σε αυξήσεις εισφορών υπέρ της επικουρικής αλλά και της κύριας ασφάλισης, φαίνεται πως ανοίγει ο δρόμος για την περικοπή των επικουρικών και κύριων συντάξεων προκειμένου να κλείσει το πακέτο των 1,8 δισ. ευρώ για το 2016.

Ωστόσο, η κυβέρνηση εξακολουθεί να θέτει ως “κόκκινη γραμμή” τη μη περικοπή των συντάξεων.

Το κουαρτέτο των δανειστών διαφωνεί και όσον αφορά στο ύψος της εθνικής σύνταξης. Οι δανειστές θεωρούν πως η εθνική σύνταξη που εισάγει το νομοσχέδιο Κατρούγκαλου στα 384 ευρώ είναι υψηλή, ενώ ζητούν εισοδηματικά κριτήρια, κάτι που αποτελεί κόκκινη γραμμή για την κυβέρνηση.

Τέλος, ενστάσεις εκφράζονται από την πλευρά των δανειστών για το ύψος των ποσοστών αναπλήρωσης, κυρίως για τους ασφαλισμένους με λίγα έτη ασφάλισης, μεταξύ 15 και 20, οι οποίοι εκτιμάται ότι ευνοούνται με το σχέδιο του υπουργού Εργασίας Γιώργου Κατρούγκαλου.

ΤΑ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΜΕ ΤΟ ΚΟΥΑΡΤΕΤΟ

Εκτός από τη συνάντηση για το ασφαλιστικό που έχει προγραμματιστεί για τις 14.00, για τις 15.30 έχουν προγραμματιστεί συναντήσεις για ζητήματα κοινωνικής πρόνοιας, για το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα και για την κοινωνική στέγαση.

Οι τράπεζες θα βρεθούν στην συνέχεια στο επίκεντρο σε συνάντηση των θεσμών με την ΤτΕ, ενώ για τις 18.00 έχει προγραμματιστεί συνάντηση με θέματα ανταγωνισμού και κλειστών επαγγελμάτων.

Keywords
Τυχαία Θέματα