Α.ΣΑΜΑΡΑΣ-ΚΙΝΑ: Έπεσαν οι πρώτες υπογραφές – Ενδιαφέρον για λιμάνια, αεροδρόμια

[UPD] Τις πρώτες συμφωνίες και πρωτόκολλα οικονομικής συνεργασίας υπέγραψαν Ελλάδα και Κίνα. Για λιμάνια και αεροδρόμια, ενδιαφέρονται οι Κινέζοι.

China Development Bank

Ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ, κ. Στέλιος Σταυρίδης υπέγραψε Πρωτόκολλο Συνεργασίας του ΤΑΙΠΕΔ με την China Development Bank, με στόχο την προώθηση του Ελληνικού Προγράμματος Ιδιωτικοποιήσεων και τη δυναμική συμμετοχή

σε αυτό κινεζικών εταιρειών.

Το ενδιαφέρον ενός κορυφαίου χρηματοπιστωτικού οργανισμού, όπως η China Development Bank, είναι ενδεικτικό της εμπιστοσύνης των Κινέζων στις μεγάλες προοπτικές ανάπτυξης της Ελληνικής Οικονομίας, σχολίαζαν κυβερνητικά στελέχη.

Ο διευθύνων σύμβουλος του Invest In Greece, κ. Στέφανος Ησαΐας υπέγραψε Συμφωνητικό Συνεργασίας του Invest in Greece, με την China Development Bank, με στόχο την προώθηση της οικονομικής συνεργασίας των δύο χωρών σε τομείς προτεραιότητας, όπως, τουρισμός και ακίνητα, τηλεπικοινωνίες, μεταφορές, ενέργεια. Επιπρόσθετος στόχος είναι η χρηματοδότηση επενδύσεων, καθώς ορίζεται ότι η China Development Bank θα προωθεί επενδυτικά σχέδια του Invest in Greece σε κινεζικές επιχειρήσεις και, κατόπιν αξιολόγησης, θα χρηματοδοτεί την υλοποίησή τους.

Στην υπογραφείσα συμφωνία, η China Development Bank θερμά καλωσορίζει την πρόθεση της Ελληνικής Κυβέρνησης για τη δημιουργία του Institute for Growth για την ανάπτυξη της Ελληνικής οικονομίας, εξετάζοντας θετικά την συμμετοχή της σε αυτή τη διεθνή συνεργασία.

Η υπογραφή του Συμφωνητικού Συνεργασίας αποτελεί μια στρατηγική κίνηση που αναμένεται να στείλει θετικό μήνυμα στην Κινεζική επιχειρηματική κοινότητα, η οποία αξίζει να σημειωθεί, ότι κατατάσσεται δεύτερη στην εκροή επενδυτικών κεφαλαίων διεθνώς (μετά τις ΗΠΑ – πηγή UNCTAD).

Η Invest in Greece προχωρά έτσι, όπως σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση, σε ένα αποφασιστικό βήμα για την τόνωση της εξωστρέφειας της Ελλάδας και την συντονισμένη προσπάθεια για την ανάπτυξης της οικονομίας.

Huawei

Ο υπουργός Ανάπτυξης, κ. Κωστής Χατζηδάκης, υπέγραψε Μνημόνιο Συνεργασίας με την κινεζική εταιρεία Huawei, από το οποίο προκύπτει ότι η εν λόγω εταιρεία τα επόμενα τρία χρόνια θα εγκαταστήσει στην Ελλάδα ένα σημαντικό διαμετακομιστικό κόμβο για προϊόντα της, ένα κέντρο έρευνας και καινοτομίας σε συνεργασία με κορυφαία ελληνικά ερευνητικά κέντρα και ελληνικές τεχνολογικές εταιρείες.

Επιπλέον, η εταιρεία Huawei είναι διατεθειμένη να συνεργαστεί με ελληνικά Πανεπιστήμια και Ερευνητικά Κέντρα και να παράσχει εκπαίδευση και θέσεις πρακτικής άσκησης σε φοιτητές και νέους πτυχιούχους.

ZTE

Ο κ. Χατζηδάκης υπέγραψε επίσης Μνημόνιο Συνεργασίας με την κινεζική εταιρεία ZTE, προκειμένου να καταστήσει το λιμάνι του Πειραιά διαμετακομιστικό κέντρο (transit and logistics hub) για τα προϊόντα της ZTE στην Ευρώπη και την ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου.

Ικανοποιημένη από την υποδοχή και από την ανταπόκριση που βρήκε, δηλώνει η ελληνική κυβερνητική αποστολή, μετά τις συναντήσεις της με τους αξιωματούχους της Κίνας.

Συνάντηση με τον Κινέζο πρωθυπουργό

Συνάντησή με τον ομόλογό του Λι Κετσιάνγκ είχε ο Αντώνης Σαμαράς στην οποία συζήτησαν την οικονομική συνεργασία ως βάση για την διαμόρφωσης μιας μακρόπνοης στρατηγικής σχέσης με βασικό άξονα την επέκταση της δραστηριοποίησης της Cosco στο λιμάνι του Πειραιά, αλλά και το ενδεχόμενο να επενδύσουν οι Κινέζοι στους ελληνικούς σιδηροδρόμους και στο Ελληνικό.

Ενδιαφέρον και για το Ελληνικό εξεδήλωσαν για πρώτη φορά σύμφωνα με πληροφορίες οι Κινέζοι στη σημερινή συνάντηση των δύο πρωθυπουργών.

Επίσης,η κινεζική ηγεσία επαναβεβαίωσε την πρόθεσή της για επενδύσεις σε ελληνικά αεροδρόμια, λιμάνια και σιδηροδρόμους.

Πρώτο κάλεσμα για επενδύσεις στην Ελλάδα

Κάλεσμα στους κινέζους επιχειρηματίες να επενδύσουν στη χώρα μας και να γίνουν μέρος του «ελληνικού success story» απηύθυνε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, μιλώντας στην Κινέζικη Ακαδημία Επιστημών.

Ξέρω ότι η Κίνα επενδύει παντού, είπε ο κ. Σαμαράς και κάλεσε τους Κινέζουνς να επενδύσει στην χώρα μας. Υπογράμμισε ότι υπάρχει μεγάλο περιθώριο στον τομέα των υποδομών, τον τουρισμό, την αξιοποίηση των αρχαιολογικών και ιστορικών μνημείων, αλλά και την επιστήμη και τη γνώση, καθώς η χώρα μας διαθέτει υψηλού επιπέδου ανθρώπινο δυναμικό με σπουδές στα καλύτερα πανεπιστήμια της Ελλάδας και της Δύσης.

Στη διάρκεια της ομιλίας του ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι «η Ελλάδα κερδίζει το στοίχημα», σημειώνοντας πως πέρυσι δεν ήταν καθόλου δεδομένο ότι η χώρα θα κέρδιζε και πάλι την αξιοπιστία της. Αυτό φαίνεται, όπως είπε, από τη μείωση των spread και από τις εκτιμήσεις των αγορών.

Εστίασε ακόμη στην οικοδόμηση στρατηγικής σχέσης μακράς πνοής με την Κίνα. Αναφέρθηκε στον αρχαίο πολιτισμό που έχουν οι δύο χώρες και στην αίσθηση του ιστορικού χρόνου που μοιράζονται, ωστόσο, όπως είπε, θέλει να επικεντρώσει στο κοινό μέλλον που μπορούν να χτίσουν Ελλάδα και Κίνα.

Μετά την ομιλία του ο κ. Σαμαράς και η ελληνική αποστολή ξεναγήθηκαν στην Απαγορευμένη Πόλη. Νωρίτερα ο πρωθυπουργός παραβρέθηκε στη παρουσίαση ντοκιμαντέρ της κινεζικής τηλεόρασης σε συμπαραγωγή με την ΕΡΤ με τίτλο “glamorous Greece”.

«Ο ‘Ελληνας είναι φιλόξενος και στην ψυχή του έχει πείσμα για να ξεπερνά τις δυσκολίες», ανέφερε σε δήλωσή του.

Αυτοί είναι οι επιχειρηματίες που ταξίδεψαν με τον πρωθυπουργό στην Κίνα:

Ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Eπιμελητηρίων Κωνσταντίνος Μίχαλος, ο πρόεδρος του Ελληνοκινεζικού Επιμελητηρίου και του ομίλου Γιαννίδη Α.Ε. και VITEX, εταιρεία χρωμάτων Κ. Γιαννίδης.

Ο Πέτρος Χριστοδούλου, Διευθύνων Σύμβουλος στην Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος, ο Κωνσταντίνος Βουσβούνης γενικός διευθυντής Global Corporate & Investment Banking της EUROBANK, ο Σπύρος Παπασπύρου αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς.

Ο Συμεών Παλιός διευθυντής, διευθύνων σύμβουλος και πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου Diana Shipping Inc. / Diana Containerships Inc, ο Αλ. Ιωάννου μέλος του Δ.Σ. , Κατώγι Στροφιλιά Οινοποιεία & Αμπελώνες, ο Αρ. Κεφαλογιάννης διευθύνων Σύμβουλος της GAEA Olive Oil προϊόντα, ο Μανώλης Δομαζάκης πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της CRETA FARMS.

Επίσης , ο Ι. Γιώτης πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος ΓΙΩΤΗΣ Α.Ε. NOURISHING ΠΡΟΙΟΝΤΑ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ, ο Ευστ. Μαρούσης σύμβουλος επιχειρήσεων ΔΕΛΤΑ Α.Ε. / VIVARTIA, ο κ. Π. Παπαδάκης διευθύνων σύμβουλος ΜΕΒΓΑΛ Α.Ε., ο Αχ. Κωνσταντακόπουλος πρόεδρος & διευθύνων σύμβουλος ΤΕΜΕΣ Α.Ε. – Costa Navarino.

Ο Μ. Καμπουρίδης διευθύνων σύμβουλος Dolphin Capital Investors Land & Real Estate Investments, η Μαρία Θεοφανοπούλου γενική διευθύντρια International Publications Ltd και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου ΗΑΤΤΑ, ο Γ. Βερνίκος πρόεδρος Vernicos Yachts Θαλάσσιος τουρισμός / σκάφη αναψυχής και γενικός γραμματέας του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων

Ο Αλ. Αγγελόπουλος αντιπρόεδρος του ομίλου Aldemar, η Μάρη Δασκαλαντωνάκη διευθύνων σύμβουλος DASKALANTONAKIS GROUP, ο Ευρ. Δοντάς πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος ΕΠΙΛΕΚΤΟΣ ΚΛΩΣΤΟΫΦΑΝΤΟΥΡΓΙΑ.

Ο Οδ. Αθανασίου πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου Lamda Development, ο Αθ. Πότσης Senior Manager της “Ευρωπαϊκά Συστήματα Αισθητήρων – Aerospace”, ο Γ. Λινάτσας διευθύνων σύμβουλος Axia Ventures Group, ο Θ. Φέσσας πρόεδρος της Quest Συμμετοχών.

Ο Δ. Βατικιώτης γενικός διευθυντής ATCOM, ο Ευάγ. Χαϊδάς πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος ΙΚΤΙΝΟΣ ΕΛΛΑΣ Α.Ε., ο Ι. Μποτζάκης της εταιρείας Μποτζάκης ΑΕ , ο Λ. Κρανιάς πρόεδρος της AVANTI FURS και ο Κ. Κουσκούκης αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Ελλάδας-Κίνας.

Ακόμη υπάρχει εκπρόσωπος της Intralot, της Mediterra, της BIG SOLAR S.A., της FOLLI – FOLLIE, των ταξιδιωτικών γραφείων Αμφιτρίων Odyssey Travel Ltd και Travel Plan, της CIP Holding AG και της Yingli Green Energy Greece Sales GmbH.

Keywords
σαμαρας, κινα, invest in greece, εν λόγω, κωνσταντινος μιχαλος, εθνικη τραπεζα, costa navarino, travel plan, ελλαδα, china, συμμετοχή, ηπα, unctad, χατζηδακης, μνημονιο, εταιρεία, huawei, zte, πειραιας, logistics, hub, success, spread, ΕΡΤ, μιχαλος, vitex, τραπεζες, global, eurobank, diana, gaea, olive, δελτα, vivartia, μεβγαλ, τεμεσ, navarino, dolphin, capital, land, real, ηαττα, yachts, aldemar, group, axia, quest, atcom, big, solar, follie, odyssey, travel, yingli, green, energy, gmbh, Αντωνης Σαμαρας, κινηση στους δρομους, eurobank alpha, alpha eurobank, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, Καλή Χρονιά, γιαννης κεφαλογιαννης, Θόδωρος Αγγελόπουλος, αγγελοπουλος, μνημονιο 2, εκλογες ηπα, τραπεζα πειραιως, μνημονιο 3, aldemar, axia, χωρες, ακινητα, βημα, γιωτης, γνωση, εθνικη, ηαττα, ηγεσια, ηπα, ντοκιμαντερ, πειραιως, σημερινη, capital, costa navarino, eurobank, huawei, quest, real, travel plan, yingli, zte, αξιζει, δεδομενο, δελτα, δηλωση, δυναμικο, ειπε, υπαρχει, εκπαιδευση, ενεργεια, εν λόγω, επενδυσεις, εταιρεία, ευρωπη, θετικο, ιωαννου, ομιλια, κινηση, μεβγαλ, μεβγαλ α.ε, μειωση, μαρια, παρουσιαση, πηγη, πεισμα, υπογραφη, ψυχη, συμμετοχή, σκαφη, σχεδια, τεμεσ, τουρισμος, τρια, υλοποιηση, φορα, κωνσταντινος, green, group, atcom, big, china, diana, dolphin, ελληνικα, energy, follie, gaea, global, gmbh, χωρα, invest in greece, land, logistics, navarino, odyssey, olive, travel, πληροφοριες, solar, σπυρος, success, τραπεζα, θεσεις, θετικα, vitex, vivartia, yachts
Τυχαία Θέματα