Ας εξοικειωθούμε λίγο με τα mRNA εμβόλια και ας έχουμε εμπιστοσύνη

Γράφει η Δρ. Τζούλια Μισιτζή

Είναι η πρώτη φορά που χρησιμοποιείται mRNA εμβόλιο;

Στην πραγματικότητα δεν είναι κάτι νέο. Είναι μια μακρά ερευνητική προσπάθεια που ξεκίνησε 30 χρόνια πριν. Πέρασαν χρόνια με πολλά προβλήματα γιατί είναι εξαιρετικά ευαίσθητο το mRNA στα πάντα, δεν μπορεί εύκολα να επιζήσει και να εισχωρήσει στα κύτταρα στόχους.

Και γιατί δεν υπήρχε επιτυχία στην παραγωγή αντισωμάτων και ενός εμβολίου τόσα χρόνια;

Ένα από τα προβλήματα είναι ότι το RNA

είναι ασταθές και τα διάφορα ένζυμα μπορούν πολύ εύκολα να το καταστρέψουν. Ωστόσο, αλλάζοντας ένα από τα τέσσερα νουκλεοτιδια του, μπόρεσαν να το κάνουν να ζει λίγο περισσότερο αλλά και πάλι υπήρχε πρόβλημα ότι δεν μπορούσε εύκολα να μπει μέσα στο κύτταρο.

Τι άλλαξε και προχωρήσαμε τόσο γρήγορα;

H  απαίτηση πρώτα από όλα ήταν τεράστια, έγιναν πολλές συνεργασίες και όπως πολλές φορές συμβαίνει στην επιστήμη μια θετική εξέλιξη μπορεί να οδηγήσει σε λύση. Πιο συγκεκριμένα μια εξέλιξη στην επιστήμη των υλικών έφερε μία μεγάλη αλλαγή στην ικανότητα να μεταφέρουμε γενετικό υλικό (DNA και RNA) στα κύτταρα μέσω των λιπιδικών νανοσωματίων. Δηλαδή το mRNA εμβόλιο που θα χρησιμοποιήσουμε ντύθηκε με μανδύα λιπιδικών νανοσωματίων έτσι ώστε να μπορέσει να εισέλθει στα κύτταρα μας και να μην χαθεί στο σημείο της ένεσης.

Και αν μπει στο DNA μου, στον πυρήνα του κυττάρου μου;

Ούτε ιός απενεργοποιημένος είναι, ούτε ιός εξασθενημένος, δεν θα κολλήσω με το εμβόλιο. Το mRNA θα παραμείνει ώρες πριν αποσυντεθεί στο κυτταρόπλασμά μου, θα εισέλθει στα ριβοσώματα, θα δώσει οδηγίες για να συντεθεί η πρωτείνη ακίδα του ιού και απλά θα δώσει μια πληροφορία, οδηγίες συναρμολόγησης αντισωμάτων που αν συναντήσουν τον πραγματικό ιό απλά θα του επιτεθούν.

Η προσπάθεια που έχει γίνει μέχρι σήμερα με τα RNA αφορά μόνο ιούς και μικρόβια;

Όχι όπως ανέφερα στην χθεσινή ανάρτηση, με αφορμή και κάτω από τη βαριά σκιά της πανδημίας πρέπει να γνωρίζουμε ότι έγινε ένα πολύ μεγάλο και ταχύ βήμα  για την ανθρωπότητα πρός τη θεραπεία και χρόνιων ανίατων ασθενειών.

Για παράδειγμα τα καρκινικά κύτταρα έχουν μεταλλάξεις DNA που διαφέρουν από το DNA των φυσιολογικών υγιών κυττάρων. Επειδή όμως οι μεταλλάξεις διαφέρουν από ασθενή σε ασθενή αναπτύχθηκε επιστημονικά η έννοια του εξατομικευμένου εμβολίου.

Οι υπολογιστές συγκρίνουν τα δύο δείγματα του φυσιολογικού και του μεταλλαγμένου DNA για να εντοπίσουν τις μοναδικές μεταλλάξεις του καρκίνου. Τα αποτελέσματα χρησιμοποιούνται για την ανάπτυξη ενός συνόλου γενετικών οδηγιών που φορτώνονται σε ένα μόνο μόριο του messenger RNA και μετατρέπονται σε ένα εμβόλιο.

Η mRNA τεχνολογία είναι μια επαναστατική μέθοδος που μας δείχνει μιά φωτεινή και αισιόδοξη πλευρά για όλη την ανθρωπότητα.

Πηγη: healthyvoice.gr 

Keywords
Τυχαία Θέματα