ΣΤΟΥΡΝΑΡΑΣ: Να επιστρέψουν οι καταθέσεις στις τράπεζες – 20 δισ. κρυμμένα σε μπαούλα και στρώματα

09:33 9/8/2013 - Πηγή: BankWars

Πολύ σημαντική χαρακτήρισε την επίσκεψη του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά στις ΗΠΑ ο υπουργός οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας και τόνισε πως η χώρα Έλλαδα την στήριξη που επιθυμούσε από τις ΗΠΑ.

Ο κ. Στουρνάρας,
μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του Mega, τόνισε ότι οι απόψεις της ελληνικής κυβέρνησης συμπίπτουν με αυτές των ΗΠΑ, καθώς η λιτότητα δε αποτελεί μονόδρομο και πρέπει να πειστεί για αυτό και ο ευρωπαϊκός Βορράς. Ωστόσο, ο κ. Στουρνάρας, δεν βλέπει σύγκρουση ανάμεσα σε ΗΠΑ και Γερμανία για το ελληνικό χρέος, αλλά έναν εποικοδομητικό διάλογο.Όσον αφορά τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, ο υπουργός Οικονομικών, υπογράμμισε ότι θα ανοίξει η σχετική συζήτηση όταν έρθει η ώρα. Επανέλαβε ότι βασικός στόχος της κυβέρνησης, είναι η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος στο τέλος του 2013.Όπως τόνισε, είναι απαραίτητη μια πολιτική που θα συνδυάζει την προσαρμογή με τις πολιτικές ανάπτυξης.Εκτίμησε παράλληλα ότι η ελληνική οικονομία θα επιστρέψει στην ανάπτυξη το 2014, ενώ η ύφεση το 201,3 θα διαμορφωθεί κάτω από το 5%.Ο υπουργός έκανε αναφορά και στην φοροδιαφυγή, υποστηρίζοντας ότι ο ελεγκτικός μηχανισμός επιδίδεται σε μια άνευ προηγουμένου εκστρατεία είσπραξης φόρων.O υπουργός Οικονομικών ανέφερε επίσης, ότι μέχρι το τέλος του 2020 θα μπορούν να μπουν στην Ελλάδα 44 δισ. ευρώ (ΕΣΠΑ, διαρθρωτικά ταμεία) και είναι στο χέρι της Ελλάδας να απορροφήσει αυτά τα κονδύλια. Επιπλέον, πρόσθεσε πως η ΕΤΕπ έχει αρχίσει και δανειοδοτεί κλάδους της οικονομίας, μετά από 11 μήνες «που δεν έμπαινε ούτε ευρώ στην οικονομία, με ευθύνη και πολιτικών προσώπων».Όσον αφορά το χαράτσι στα ακίνητα, ο υπουργός τόνισε ότι θα το πληρώσουμε για τελευταία φορά το 2013, καθώς από το 20104 θα ισχύσει ο Ενιαίος Φόρος Ακινήτων.Έκκληση για επιστροφή καταθέσεων στις τράπεζες

Ο υπουργός Οικονομικών απήυθυνε έκκληση για την επιστροφή των καταθέσεων στις ελληνικές τράπεζες, καθώς όπως τόνισε αυτό συμβαίνει αλλά με αργούς ρυθμούς.Η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών αποτελεί μια αναγκαία αλλά όχι επαρκή συνθήκη, τόνισε ο υπουργός.Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, περίπου 20 δισ. ευρώ είναι κρυμμένα σε μπαούλα και στρώματα. Παράλληλα κάλεσε τους καταθέτες να μην ακούν τους καταστροφολόγους που μιλάνε για bail – in καταθέσεων. «Δεν υπάρχει τέτοιο κίνδυνος», ξεκαθάρισε ο υπουργός, ενώ σημείωσε ότι δεν υφίσταται κανένας κίνδυνος για έξοδο από το ευρώ.Όσον αφορά το “κόκκινα” δάνεια, ο κ. Στουρνάρας τόνισε ότι δεν υπάρχει κίνδυνος για τις τράπεζες, καθώς επαρκεί το “μαξιλάρι’ του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
Keywords
Τυχαία Θέματα