“Πράσινο φως” από το ΔΝΤ στα 3,2 δισ. για την Ελλάδα

Την εκταμίευση της επόμενης δόσης προς την Ελλάδα, ύψους 3,24 δισ. ευρώ, ενέκρινε, όπως αναμενόταν, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση, το Διοικητικό Συμβούλιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) ολοκλήρωσε σήμερα την πρώτη και τη δεύτερη επισκόπηση-αξιολόγηση της οικονομικής επίδοσης της

Ελλάδος στο πλαίσιο το προγράμματος που στηρίζεται από μια διευθέτηση ενός τετραετούς Διευρυμένου Χρηματοδοτικού Μηχανισμού (ΔΧΜ) για τη χώρα.

Η ολοκλήρωση της επισκόπησης-αξιολόγησης επιτρέπει την εκταμίευση 2,798 δισεκατομμυρίων μονάδων ειδικού δικαιώματος ανάληψης (περίπου 3,24 δισεκατομμύρια Ευρώ ή 4,3 δισεκατομμύρια δολάρια), που ανεβάζει τις συνολικές εκταμιεύσεις του Ταμείου στο πλαίσιο του ΔΧΜ σε 4,197 δισεκατομμύρια μονάδες ειδικού δικαιώματος ανάληψης (περίπου 4,86 δισεκατομμύρια Ευρώ ή 6,46 δισεκατομμύρια δολάρια). Με την ολοκλήρωση της επισκόπησης-αξιολόγησης, το Διοικητικό Συμβούλιο ενέκρινε επίσης απαλλαγές από την εφαρμογή των κριτηρίων επίδοσης που προβλέπονταν για το τέλος Δεκεμβρίου του 2012, τροποποίησε τα κριτήρια επίδοσης, και αναπρογραμμάτισε τις εκταμιεύσεις στο πλαίσιο της διευθέτησης.
Η διευθέτηση του ΔΧΜ, η οποία εγκρίθηκε στις 15 Μαρτίου 2012 αποτελεί μέρος ενός κοινού χρηματοδοτικού πακέτου με χώρες μέλη της ζώνης του Ευρώ που ανέρχεται σε 172 δισεκατομμύρια Ευρώ για ένα διάστημα τεσσάρων ετών και που περιλαμβάνει έκτακτη πρόσβαση σε πόρους του ΔΝΤ η οποία ανέρχεται στο 2.159 τοις εκατό της ποσόστωσης της Ελλάδος.

Όπως μετέδιδε νωρίτερα το bankwars:

- Μέσα στις επόμενες μέρες θα δοθεί το πράσινο φως για την καταβολή στην Ελλάδα της επόμενης δόσης του δανείου στήριξης, ύψους 9,2 δισ. ευρώ στην Ελλάδα, κάτι που δεν αποτελεί παρά μια τυπική ενέργεια, όπως δήλωσαν ευρωπαϊκές πηγές.

Η δόση αυτή αποτελεί τμήμα του πακέτου των 49 δισ. ευρώ, το οποίο αποφασίσθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο από τους Ευρωπαίους ηγέτες. Έχει καταβληθεί ήδη μια πρώτη δόση.

Η καταβολή τον Ιανουάριο της δόσης των 9,2 δισ. ευρώ είναι κάτι τυπικό, καθώς «η πολιτική απόφαση έχει ήδη ληφθεί το Δεκέμβριο». Σύμφωνα με μια άλλη ευρωπαϊκή πηγή, η φορολογική μεταρρύθμιση που υιοθετήθηκε από την Αθήνα ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις της τρόικας.

Η καταβολή της δόσης θα είναι στην ημερήσια διάταξη της συνόδου των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης την ερχόμενη Δευτέρα στις Βρυξέλλες.

Keywords
Τυχαία Θέματα