Αποφασισμένη να διασφαλίσει την ανάκαμψη η Λαγκάρντ

Μπορεί ο πρώην κεντρικός τραπεζίτης της Ευρωζώνης Μάριο Ντράγκι να έμεινε στην ιστορία ως ο σωτήρας του ευρώ, με το περιβόητο «whatever it takes», ωστόσο η διάδοχός του Κριστίν Λαγκάρντ εμφανίζεται αποφασισμένη να διασφαλίσει την ανάκαμψη στην Ευρωζώνη.

Η απόφαση της ΕΚΤ να αυξήσει τον ρυθμό αγοράς των ομολόγων μέσω του έκτακτου προγράμματος της πανδημίας (PEPP), σε μία προσπάθεια να αποκλιμακωθούν οι αποδόσεις των ομολόγων της Ευρωζώνης, εντάσσεται σε αυτό το πλαίσιο.
Άλλωστε αμέσως μετά την

ανακοίνωση, οι αποδόσεις αποκλιμακώθηκαν ραγδαία.

Οι αποδόσεις των 10ετών ομολόγων της Γερμανίας μειώθηκαν κατά 3 μονάδες βάσης στο -0,34%, ενώ το spread των ιταλικών τίτλων με τον γερμανικό bund μειώθηκε κατά μία μονάδα βάσης, στις 97 μονάδες βάσης. Κάτω από το 0,60% υποχώρησε η απόδοση του ιταλικού 10ετούς ομολόγου μόλις η Λαγκάρντ επιβεβαίωσε την αύξηση του ρυθμού αγοράς τίτλων μέσω PEPP.


Το μήνυμα της Λαγκάρντ: Δεν θα επιτρέψουμε νέο ράλι

Οι αναλυτές ανέμεναν έστω και μία λεκτική παρέμβαση από την ΕΚΤ, η οποία έχει καταστήσει σαφές ότι δεν πρόκειται να παρέμβει στην καμπύλη των αποδόσεων.

Η Λαγκάρντ ξεκαθάρισε ότι η ΕΚΤ δεν πρόκειται να επιτρέψει σε ένα νέο ράλι των αποδόσεων να ανακόψει την οικονομική ανάκαμψη της Ευρωζώνης.«Εάν δεν υπάρξει απάντηση σε μεγάλες και επίμονες αυξήσεις των επιτοκίων στις αγορές, ενδεχομένως να υπάρξει μια πρόωρη σύσφιξη των χρηματοοικονομικών συνθηκών σε όλους τους τομείς της οικονομίας. Αυτό είναι κάτι που δεν επιθυμούμε σε μια χρονική περίοδο που η διατήρηση ευνοϊκών χρηματοοικονομικών συνθηκών παραμένει ένα αναγκαίο στοιχείο για να μειωθεί η αβεβαιότητα και να ενισχυθεί η εμπιστοσύνη, στηρίζοντας έτσι την οικονομική δραστηριότητα και διασφαλίζοντας τη σταθερότητα των τιμών σε μεσοπρόθεσμο επίπεδο», τόνισε η πρόεδρος της ΕΚΤ.Ωρα για δράση Όπως σημειώνουν οι αναλυτές, η ανακοίνωση του διοικητικού συμβουλίου της  ΕΚΤ ήταν περισσότερο «dovish» από ό, τι ανέμεναν οι περισσότεροι. Η ΕΚΤ δήλωσε ρητά ότι «αναμένει οι αγορές στο πλαίσιο του προγράμματος πανδημίας (PEPP) το επόμενο τρίμηνο να πραγματοποιηθούν με σημαντικά υψηλότερο ρυθμό από ό, τι κατά τους πρώτους μήνες του τρέχοντος έτους».Η εν λόγω αναφορά, σε συνδυασμό με τη δήλωση ότι «θα αγοράσει με ευελιξία σύμφωνα με τις συνθήκες της αγοράς και με σκοπό την αποτροπή της σύσφιξης των όρων χρηματοδότησης», υποδηλώνει ότι η ΕΚΤ στοχεύει να διορθώσει την αναντιστοιχία μεταξύ της ρητορικής της και της φαινομενικής αδράνειάς τις τελευταίες δύο εβδομάδες, με φόντο τo sell off στα ομόλογα, το οποίο προκάλεσε η μεγάλη ανησυχία για αύξηση του πληθωρισμού.
Keywords
Αναζητήσεις
rss
Τυχαία Θέματα