Απόφαση του ΣτΕ: Νόμιμη η επιστροφή 9% από τη φαρμακοβιομηχανία στα ασφαλιστικά ταμεία

Οι φαρμακοβιομηχανίες έχασαν σε πρώτη φάση τη δικαστική μάχη για την ακύρωση της επιβάρυνσής τους με 9% για κάθε φάρμακο που συνταγογραφείται από γιατρό και την απόδοση του ποσού αυτού στα ασφαλιστικά ταμεία. Ο Ν. 4052/2012 κρίθηκε συνταγματικός.

Το Δ’ Τμήμα του Συμβουλίου Επικρατείας απέρριψε την αίτηση του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος με την οποία ζητούσε να ακυρωθεί η υπουργική απόφαση με την οποία καθορίστηκαν οι διαδικασίες και ο τρόπος απόδοσης του ποσού “επιστροφής” και “πρόσθετης κλιμακούμενης επιστροφής” (rebate) σε εκτέλεση του Ν. 4052/2012.

Με

το μέτρο αυτό προβλέφθηκε ότι βαρύνει αποκλειστικά τις φαρμακευτικές επιχειρήσεις ποσοστό 9% επί της τιμής παραγωγού ή εισαγωγέα για κάθε φάρμακο που συνταγογραφείται από γιατρό και καλύπτεται από ασφαλιστικούς φορείς με συνέπεια να υποχρεώνονται οι επιχειρήσεις να επιστρέφουν το ποσό αυτό στους ασφαλιστικούς οργανισμούς τον ΕΟΠΥ και τον Οίκο Ναύτου. Αντίστοιχη επιβάρυνση προβλέφθηκε ανάλογα και με συνολικό όγκο πωλήσεων σε τριμηνιαία βάση.
Η πλειοψηφία του ΣτΕ προέβαλλε την εξυπηρέτηση του δημόσιου συμφέροντος εν όψει της σοβαρής δημοσιονομικής κρίσης και έκρινε συνταγματικά επιτρεπτό τον περιορισμό της δημόσιας δαπάνης. Μειοψήφισαν όμως δυο δικαστές που δέχθηκαν ότι παραβιάζονται οι συνταγματικές αρχές διότι τα μέτρα έχουν ως συνέπεια να διατίθεται μεγάλο ποσοστό φαρμάκων σε τιμές κάτω του κόστους.

Keywords
Τυχαία Θέματα