Από τρία “χτυπήματα” απειλείται το Χρηματιστήριο: Νέα ηχηρή αποχώρηση – Κρίση ΕΕ-Ιταλίας – Η αποκάλυψη του Fund QCM στις 3 Δεκεμβρίου

Τελικά, η χαρά των short είναι τα όσα συνέβησαν μέχρι τώρα στις τράπεζες αλλά και τα όσα “απειλούν” να συμβούν στο προσεχές διάστημα…

…Η επικείμενη ανακοίνωση μεγάλου Ομίλου που θα ακολουθήσει τα βήματα του ΤΙΤΑΝΑ στο Euronext, η κρίση που πιθανόν να αναζωπυρωθεί στις σχέσεις ΕΕ – Ιταλίας με την εκπνοή σήμερα του τελεσιγράφου των Βρυξελλών “αλλάξτε τον προυπολογισμό σας” με ταυτόχρονη άρνηση Σαλβίνι – Ντι Μάιο και ο μεγάλος γρίφος αν το fund που αποκάλυψε την

υπόθεση Follie Folli, θα αποκαλύψει και άλλη ελληνική εταιρεία με τα ίδια χαρακτηριστικά στις 3 Δεκεμβρίου, ρίχνουν βαριά σκιά στο ελληνικό Χρηματιστήριο.

Η ΑΠΟΧΩΡΗΣΗ

Μεγάλος ελληνικός Όμιλος, ετοιμάζεται να πει “άντε γεια” στο ελληνικό Χρημστιστήριο, ακολουθώντας τα βήματα της τριμεντοβιομηχανίας ΤΙΤΑΝ…

…Αγορά χρηματιστηριακή δεν υπάρχει, προοπτική χρηματοδότησης επενδύσεων μέσω του ελληνικού Χρηματιστηρίου δεν υπάρχει, το ελληνικό τραπεζικό σύστημα αναγκάζεται να έχει υψηλά επιτόκια δανεισμού, οι ξένοι επενδυτές που σε μια νορμάλ αγορά θα είχαν τεράστιο ενδιαφέρον για τις μετοχές του Ομίλου είτε απέχουν, είτε είναι συγκρατημένοι λόγω “κινδύνου χώρας”…

Η ανακοίνωση του ΤΙΤΑΝΑ, στις 18 Οκτωβρίου 2018:

“Η παρουσία στην Ελλάδα θα παραμείνει αμετάβλητη, «με δεδομένη τη διατήρηση της τοπικής παραγωγής, των επενδύσεων στις δραστηριότητες και το ανθρώπινο δυναμικό του, της συνεχιζόμενης συνεισφοράς του στην τοπική οικονομία και κοινωνία, όπως και μέσω της δευτερογενούς διαπραγμάτευσης στο Χρηματιστήριο Αθηνών».

Η ΚΡΙΣΗ ΕΕ-ΙΤΑΛΙΑΣ

Λήγει σήμερα Δευτέρα η διορία της Κομισιόν στην Ιταλία, προκειμένου να καταθέσει στις Βρυξέλλες ένα νέο προσχέδιο προϋπολογισμού.

Όμως η ιταλική κυβέρνηση δεν δείχνει διάθεση να συμβιβαστεί, γράφει το Spiegel Online σε άρθρο με τίτλο «Η ιταλική τραγωδία». Η γερμανική ιστοσελίδα σημειώνει ότι «σε περίπτωση που δεν βρεθεί λύση ενδέχεται να επιβληθεί στην Ιταλία πρόστιμο 3,5 δις ευρώ. Αν και πάλι η Ρώμη δεν συμβιβαστεί και αρνηθεί να καταβάλλει το πρόστιμο τότε η Ευρώπη θα βρεθεί αντιμέτωπη με μια πολιτική και δημοσιονομική κρίση μπροστά στην οποία η διένεξη με την Ελλάδα το 2015 θα μοιάζει παιχνιδάκι.

Χωρίς αμφιβολία η τροχιά σύγκρουσης με την Κομισιόν, που επέλεξε η ιταλική κυβέρνηση, πλήττει την ανάπτυξη. Ο κίνδυνος στάσης πληρωμών ή εξόδου της χώρας από το ευρώ οδηγούν σε αύξηση των επιτοκίων. Το κόστος δανεισμού δεν αυξάνεται μόνο για το ιταλικό δημόσιο, αλλά και τις επιχειρήσεις, καθιστώντας ολοένα και ακριβότερες τις επενδύσεις υπέρ της ανάπτυξης. Με άλλα λόγια η κρίση τροφοδοτεί την κρίση.

Όμως, κυρίως, ο επικεφαλής της Λέγκας Ματέο Σαλβίνι δεν ενδιαφέρεται τόσο να βελτιώσει την κατάσταση της Ιταλίας και των πολιτών, όσο να κερδίσει την εύνοια των Ιταλών με τις δημόσιες εμφανίσεις του έτσι ώστε του χρόνου να βγει κερδισμένος στις ευρωεκλογές. Κατά συνέπεια η στημένη κόντρα με τις Βρυξέλλες αποδίδει περισσότερα πολιτικά οφέλη στους κυβερνώντες στη Ρώμη, από ότι ένα μακροπρόθεσμο πρόγραμμα ανάκαμψης της ιταλικής οικονομίας».

Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες ιταλικών μέσων ενημέρωσης, ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών Τζιοβάνι Τρία φέρεται να επιδιώκει συμβιβασμό με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Κατά τις ίδιες πληροφορίες ο κ. Τρία μπορεί να «κόψει» τις ιταλικές εκτιμήσεις – που προβλέπουν αύξηση του ΑΕΠ κατά 1,5% – κατά έως και μισή μονάδα.

Η 3η ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ

Το αμερικανικό fund QCM, έχει δημόσια …υποσχεθεί ότι στις 3 Δεκεμβρίου θα «ξαναχτυπήσει», όπως έκανε και με την υπόθεση της Folli Follie και ότι θα αποκαλυφθεί σκάνδαλο μεγαλύτερο. Η αποκάλυψη θα γίνει, μάλιστα, στην ειδική εκδήλωση «KASE LEARNING: Shorting Conference» στη Νέα Υόρκη.

Παρά το γεγονός ότι το fund δεν έχει διευκρινίσει κατά πόσον οι αποκαλύψεις θα αφορούν ή όχι ελληνική εταιρεία, η επενδυτική κοινότητα, όχι μόνο φέρεται πεπεισμένη πως σε ελληνική εταιρεία θα αφορούν οι αποκαλύψεις, αλλά μετέχει και σε σενάρια ονοματολογίας , για το ποια ή ποιες είναι οι εισηγμένες εταιρείες.

Βασίλης Βαλαμβάνος, [email protected]

Keywords
Τυχαία Θέματα