Απειλές Τούρκων για Αιγαίο, Κύπρο – Αυστηρό μήνυμα των ΗΠΑ

Ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ, προχώρησε σε νέες απειλές κατά της Ελλάδας και της Κύπρου. Την ίδια ώρα, σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή», ο βοηθός υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Γουές Μίτσελ επισημαίνει ότι η άποψη των Τούρκων για την ΑΟΖ της Κύπρου

αποτελεί «μειοψηφία του ενός», καθώς το Διεθνές Δίκαιο ορίζει ότι η Λευκωσία μπορεί να εκμεταλλευθεί τους πόρους της, με τρόπο δίκαιο.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu, ο Τούρκος ΥΠΑΜ είπε ότι «η Τουρκία θα συνεχίσει να προστατεύει τα δικαιώματα και τα συμφέροντά της στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο».

Όπως μεταδίδει το τουρκικό πρακτορείο, ο Ακάρ έκανε και αναφορά στη «γαλάζια πατρίδα» το δόγμα δηλαδή της Άγκυρας ότι δεν θα αφήνει κανέναν να κάνει οτιδήποτε στη θάλασσα χωρίς προηγουμένως να ερωτηθεί και να συμφωνήσει η ίδια.

Σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή», ο βοηθός υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Γουές Μίτσελ και σε ερώτηση σχετικά με τις τουρκικές παρενοχλήσεις στις γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ απάντησε: «Ο κατάλληλος τρόπος για τη στάση των ΗΠΑ σε αυτό είναι να στείλει ένα πολύ καθαρό μήνυμα προς όλους, συμπεριλαμβανομένων ειδικά και των Τούρκων. Επίσης δεν θα δούμε φιλικά κανενός είδους παρενόχληση στα νερά της Κύπρου ειδικά όταν εμπλέκονται αμερικανικά πλοία».

Keywords
Τυχαία Θέματα