Αντιπρόεδρος Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου: Ένα Brexit δεν είναι «σενάριο τρόμου»

14:53 5/6/2016 - Πηγή: BankWars

Ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Αλεξάντερ Λάμπσντορφ, σε συνέντευξη του στο ραδιοφωνικό σταθμό Deutschlandfunk, επισημαίνει ότι πιθανή έξοδος της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση δεν πρέπει να θεωρείται «σενάριο τρόμου» και σίγουρα δεν θα έβαζε τέλος στην ιδέα μιας ενοποιημένης Ευρώπης.

Ο Γερμανός φιλελεύθερος βουλευτής, ελπίζει πως οι βρετανοί ψηφοφόροι θα επιλέξουν να παραμείνουν στην ΕΕ, ωστόσο θεωρεί ότι η ΕΕ θα επιβιώσει όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα.

Εξηγεί την σκέψη του: «Μια Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς Γερμανία ή Γαλλία

είναι παντελώς αδιανόητη, όμως είχαμε μια Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς Βρετανία στην αρχή». «Δεν θα είναι το τέλος του “Project Europe”, όπως το περιγράφουν ορισμένοι».

Οι ηγέτες των G7 καθώς και πολλοί άλλοι έχουν προειδοποιήσει πως μια ψήφος υπέρ της εξόδου από την ΕΕ θα είχε σοβαρούς κινδύνους για την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη.

Ο κ. Λάμπσντορφ σημείωσε πως η ΕΕ θα πρέπει να μεταρρυθμιστεί, ό,τι και αν συμβεί. Σε μια συμφωνία με τους άλλους ευρωπαίους ηγέτες, η οποία επιτεύχθηκε τον Φεβρουάριο, ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον κέρδισε το δικαίωμα η Βρετανία να μπορεί να μην συμμετέχει στην στενότερη ενοποίηση της ΕΕ, αλλά και το δικαίωμα τα εθνικά κοινοβούλια, σε στενή συνεργασία, να «μπλοκάρουν» ορισμένες νομοθετικές προτάσεις της ΕΕ.

Αν η Βρετανία αποχωρήσει, τότε θα πρέπει να αλλάξουν οι κανόνες της ΕΕ, ώστε να γίνει προσαρμογή στην δομή της ψηφοφορίας. Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με τον Λάμπσντορφ, θα ήταν κρίσιμης σημασίας να βελτιωθεί η ικανότητα της ΕΕ να ενεργεί ως ένα σώμα, και ίσως έχει λογική να υπάρχει ένα σύστημα δυο ταχυτήτων στην ΕΕ, με κράτη-μέλη να κινούνται με διαφορετικές ταχύτητες.

Keywords
Τυχαία Θέματα