Αντιεξουσιαστές εισέβαλαν στο προαύλιο της Βουλής! Πολιτική θύελλα – Ζητούν παραίτηση Πανούση

13:35 1/4/2015 - Πηγή: BankWars

Περίπου 20 άτομα εισέβαλαν στο προαύλιο της Βουλής, φώναξαν συνθήματα και στη συνέχεια αποχώρησαν, με την ενέργεια αυτή να έχει ξεσηκώσει πολιτική θύελλα κατά του υπουργού Δημοσίας Τάξης Γιάννη Πανούση.

Οι αστυνομικές δυνάμεις προχώρησαν σε προσαγωγές 20 ατόμων.

Η πρόεδρος της Βουλής, Ζωή. Κωνσταντοπούλου ανέφερε ότι θα εκδοθεί ανακοίνωση ενώ στο ερώτημα αν την προβληματίζει ότι αντιεξουσιαστές κατάφεραν

με τόση ευκολία να περάσουν στον προαύλιο χώρο, η κ. Κωνσταντοπούλου απάντησε με τη δηκτικό σχόλιο: «Είστε αναστατωμένοι επειδή κάποιοι διαμαρτυρήθηκαν;» και ζήτησε από τους δημοσιογράφους να αναμείνουν την έκδοση ανακοίνωσης που θα δίνει τις απαντήσεις για το περιστατικό.

Σακελλαρίδης: Ακατανόητες οι ενέργειες των αντιεξουσιαστών

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης δήλωσε σχετικά:

«Είναι προκλητική και ακατανόητη η σημερινή ενέργεια ομάδας αντιεξουσιαστών να εισβάλουν στον προαύλιο χώρο του Κοινοβουλίου. Σειρά τέτοιων ενεργειών δίνουν επιχειρήματα σε όσους δεν θέλουν τον εξανθρωπισμό του σωφρονιστικού συστήματος. Η εισβολή αυτή λειτουργεί σε βάρος της απόφασης της κυβέρνησης να ξηλωθούν τα κάγκελα της ντροπής από τον προαύλιο χώρο του Κοινοβουλίου. Απόφαση στην οποία θα επιμείνουμε.

Η κυβέρνηση ήδη από τις προγραμματικές τις δηλώσεις είχε εξαγγείλει την κατάργηση των φυλακών τύπου Γ και τον εξανθρωπισμό του σωφρονιστικού συστήματος. Το νομοσχέδιο οδεύει άμεσα προς ψήφιση. Ποιους λοιπόν ευνοεί μια τέτοιου είδους ενέργεια;

Αυτές τις ώρες πρέπει να είμαστε όλοι προσεκτικοί και ψύχραιμοι καθώς υπάρχει μια απεργία πείνας σε εξέλιξη. Η κυβέρνηση λειτουργεί σταθερά με γνώμονα την προστασία της ανθρώπινης ζωής, την υπεράσπιση του κράτους δικαίου και τη διασφάλιση της έννομης τάξης.»

Ποτάμι: Ο Πρωθυπουργός να σταματήσει να είναι θεατής

Ο γραμματέας της Κ.Ο. του Ποταμιού Παναγιώτης Καρκατσούλης σε ερώτηση δημοσιογράφων για την εισβολή αντιεξουσιαστών στο προαύλιο της Βουλής έκανε την ακόλουθη δήλωση:

“Ακόμα και τα προφανή, η τήρηση της νομιμότητας και η περιφρούρηση των δημοσίων κτιρίων μετατρέπονται σε μείζονα κυβερνητικά ζητήματα λόγω των διαφωνιών των υπουργών. Παρακολουθούμε τον κ. Πανούση να περιμένει την πρωθυπουργική εντολή για να συλλάβει τους καταληψίες ενώ ο κ. Βούτσης διαφωνεί. Καλούμε τον κ. Πρωθυπουργό να αναλάβει επιτέλους την πρωτοβουλία για την εύρυθμη λειτουργία της κυβέρνησής του προκειμένου να μη συνεχίσει η κατάλυση της νομιμότητας και οι καταλήψεις στα δημόσια κτίρια.”

Ερώτηση δημοσιογράφου: Λέτε να υπάρξουν παραιτήσεις;

“Αυτό είναι θέμα, που πρέπει να το αποφασίσει ο ίδιος ο Πρωθυπουργός. Εκείνο το οποίο ζητάμε εμείς είναι να λάβει άμεσα μέτρα προκειμένου να σταματήσει η διγλωσσία που επικρατεί στους κόλπους της κυβέρνησης και να υπάρξουν θετικές ενέργειες προς την περιφρούρηση της νομιμότητας.”

ΠΑΣΟΚ: Να παραιτηθεί ο υπουργός αν δεν διασφαλίζει τα αυτονόητα

Το κρίσιμο ερώτημα μετά το μπαράζ καταλήψεων Πανεπιστημίων, Δημαρχείων, πολιτικών γραφείων αλλά και την επίθεση στη Βουλή από τους γνωστούς «αντιεξουσιαστές», είναι: υπάρχει Κυβέρνηση και ειδικότερα υπάρχει ή έχει καταργηθεί το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη;», αναφέρει η Φ. Γεννηματά.

«Γιατί δεν μπορεί να καταστρέφεται η Δημόσια περιουσία, να γίνονται βανδαλισμοί, να παρεμποδίζεται η λειτουργία των ΑΕΙ και της Αυτοδιοίκησης, να απειλούνται πολίτες και ο Υπουργός και η Αστυνομία να μην παρεμβαίνουν. Και μάλιστα όταν και οι Πρυτανικές αρχές και ο Εισαγγελέας το ζητούν».

«Αν δεν μπορεί να διασφαλίσει τα αυτονόητα, να παραιτηθεί ο Υπουργός τώρα», καταλήγει η Φ. Γεννηματά.

ΚΚΕ: Επικίνδυνα παιχνίδια

«Τα σημερινά γεγονότα στη Βουλή, αλλά και η κατάληψη στην Πρυτανεία του ΕΚΠΑ και αλλού, δεν έχουν καμία σχέση με τη γνήσια διαμαρτυρία και πάλη του λαϊκού κινήματος και το μόνο που πετυχαίνουν είναι να δίνουν άλλοθι σε λογικές και πρακτικές καταστολής και αυταρχισμού».

Αυτός τονίζεται αρχικά σε σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε το ΚΚΕ, το οποίο προσθέτει:

«Όσοι λοιπόν αναγορεύουν αυτές τις ενέργειες σε “διαμαρτυρία”, παίζουν πολύ επικίνδυνα παιχνίδια».

“Ντόμινο” καταλήψεων από αντιεξουσιαστές

Εν τω μεταξύ, «ντόμινο» καταλήψεων έχει ξεσπάσει από το πρωί από ομάδες αντιεξουσιαστών για τους απεργούς πείνας στα δημαρχεία Νέας Σμύρνης και Ξάνθης στο ΑΠΘ, στα γραφεία της νομαρχιακής επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ Αχαΐας, στο πολιτικό γραφείο του βουλευτή Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννη Μιχελογιαννάκη, ενώ για τρίτη ημέρα συνεχίζεται η κατάληψη του ΕΚΠΑ.

Αναλυτικά, στο δημαρχείο Νέας Σμύρνης η κατάληψη γίνεται για συμπαράσταση στους κρατούμενους απεργούς πείνας. Με πανό που έχουν αναρτήσει οι αντιεξουσιαστές ζητούν “Κοινωνική Ταξική Αντεπίθεση”.

Από τις 7 το πρωί, υπό κατάληψη τελεί το δημαρχείο Ξάνθης, από άτομα του αντεξουσιαστικού χώρου, σε ένδειξη συμπαράστασης στους απεργούς πείνας, όπως αναφέρεται σε πανό που έχει αναρτηθεί στην κεντρική είσοδο. Ομάδα ατόμων εισήλθε στο δημαρχείο, ζητώντας από τον δήμαρχο Χαράλαμπο Δημαρχόπουλο και τους εργαζόμενους να βγουν έξω από το κτίριο. Στη συνέχεια το κατέλαβαν, ανάρτησαν το πανό και έκαναν διανομή έντυπου ενημερωτικού υλικού για την κατάληψη.

Όπως δήλωσε ο δήμαρχος Ξάνθης “οι καταληψίες των ενημέρωσαν πως η δράση τους έχει συμβολικό χαρακτήρα και θα ολοκληρωθεί ως το μεσημέρι”.

Υπό κατάληψη το πολιτικό γραφείο του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννη Μιχελογιαννάκη

Υπό κατάληψη βρίσκεται και το πολιτικό γραφείο του βουλευτή Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννη Μιχελογιαννάκη, στην πλατεία Κορνάρου, από ομάδα νεαρών που ανήκουν στον αντιεξουσιαστικό χώρο.

Οι νεαροί κατέλαβαν το γραφείο ανάρτησαν πανό και ζητούν την απελευθέρωση του Σάββα Ξηρού και την κατάργηση των φυλακών υψίστης ασφαλείας. Παράλληλα, συνεχίζεται και η κατάληψη της Βασιλικής του Αγίου Μάρκου.

Κατάληψη στα γραφεία της νομαρχιακής επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ Αχαΐας

Εν τω μεταξύ, σε κατάληψη των γραφείων της νομαρχιακής επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ Αχαΐας, που βρίσκονται στο κέντρο της Πάτρας, έχει προχωρήσει ομάδα αντιεξουσιαστών.

Οι αντιεξουσιαστές έχουν αναρτήσει πανό, στα οποία αναγράφονται συνθήματα κατά των φυλακών υψίστης ασφαλείας και ταυτόχρονα ζητούν την αποφυλάκιση κρατουμένων.

Επίσης, μία δεύτερη ομάδα αντιεξουσιαστών βρίσκεται στην είσοδο των γραφείων της νομαρχιακής επιτροπής, στην οδό Κορίνθου, κρατώντας πανό και φωνάζοντας συνθήματα.

Υπό κατάληψη συνεχίζει να τελεί το ΕΚΠΑ

Για τρίτη ημέρα συνεχίζεται η κατάληψη της πρυτανείας του πανεπιστημίου Αθηνών, ενώ επεισοδιακή αποδείχθηκε η συγκέντρωση διαμαρτυρίας των πανεπιστημιακών στα Προπύλαια καθώς εκδιώχθηκαν, όπως καταγγέλλουν, προς την πλατεία Κοραή από ομάδες αντιεξουσιαστών που συγκεντρώθηκαν στον ίδιο χώρο.

Η συγκέντρωση των πανεπιστημιακών πραγματοποιήθηκε έπειτα από κάλεσμα των πρυτανικών Αρχών του ΕΚΠΑ. Ωστόσο, τα περίπου εκατό μέλη ΔΕΠ που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα βρέθηκαν αντιμέτωπα με αντιεξουσιαστές που τους υποχρέωσαν να αποχωρήσουν από τα Προπύλαια, με συνθήματα και ύβρεις.

Σε ανακοίνωσή της την Τρίτη η Πρυτανεία αφήνει αιχμές κατά της κυβέρνησης, τονίζοντας ότι “οι πρυτανικές Αρχές διαπιστώνουν ότι για δεύτερη μέρα συνεχίζεται η κατάληψη του κεντρικού κτιρίου διοίκησης του ΕΚΠΑ από εξωπανεπιστημιακά άτομα και με αιτήματα άσχετα προς οποιαδήποτε ακαδημαϊκά θέματα”.

Στις 6 το απόγευμα αντιεξουσιαστές πρόκειται να πραγματοποιήσουν συγκέντρωση στα Προπύλαια και πορεία στο υπουργείο Δικαιοσύνης.

Κατάληψη στο κτίριο Διοίκησης του ΑΠΘ

Κατάληψη πραγματοποιείται αυτή τη στιγμή στο κτίριο διοίκησης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ). Νεαροί σηκώνουν πανό, με τα αιτήματά τους, στον 5ο όροφο του κτιρίου.

Η κατάληψη γίνεται σε ένδειξη συμπαράστασης στην ομάδα που έχει κάνει κατάληψη στο ΕΚΠΑ.

Κ. Καραγκούνης: Oι καταλήψεις δημόσιων χώρων γενικεύονται

Με δήλωσή του, ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, Kώστας Καραγκούνης κατηγορεί την κυβέρνηση ότι, ενώ υπάρχει παραγγελία για την εφαρμογή του νόμου στην κατάληψη του Πανεπιστημίου Αθηνών, «επιλέγει να κρυφτεί πίσω από τις ιδεοληψίες της και τις νοοτροπίες της νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ».

Ο κ. Καραγκούνης σημείωσε ότι πριν δύο εβδομάδες είδαμε αποκεφαλισμένα αγάλματα, λεηλατημένες εκκλησίες και κατεστραμμένους πανεπιστημιακούς χώρους.

«Αυτή την εβδομάδα, τι να περιμένουμε; Και ας μας πουν ποιος θα πληρώσει τον λογαριασμό. Ο κ. Τσίπρας ή η νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ;» συμπλήρωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα