Την Παρασκευή επιστρέφει στην Αθήνα η τρόικα – Οργή Στουρνάρα για τις διαρροές περί χάσματος

[UPD] Tο υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε ότι η τρόικα αναμένεται να επιστρέψει την Παρασκευή στην Αθήνα, διαψεύδοντας τους φόβους ότι το κλιμάκιο των επικεφαλής της τρόικας δεν θα γυρίσει μετά το Eurogroup της Πέμπτης.

Ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας και οι επικεφαλής της τρόικας αναχωρούν σήμερα από την Αθήνα

για να συμμετάσχουν στη συνεδρίαση του Eurogroup (την Πέμπτη, 14 Νοεμβρίου).

Οι εκπρόσωποι των δανειστών θα επανέλθουν στην Ελλάδα την προσεχή Παρασκευή και ο κ. Στουρνάρας το Σάββατο (καθώς θα μετάσχει και στη συνεδρίαση του Ecofin), προκειμένου να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις τόσο για τα τέσσερα προαπαιτούμενα της δόσης του 1 δισ. ευρώ (που εκκρεμεί από τον περασμένο Ιούλιο), όσο και για την «απελευθέρωση» των 4,9 δισ. ευρώ, τα οποία κανονικά έπρεπε να εκταμιευθούν τον Δεκέμβριο εφέτος.

Νωρίτερα μεταδίδαμε:

Οργή Στουρνάρα για τις διαρροές περί χάσματος με την τρόικα – Χωρίς συμφωνία θα φύγουν οι δανειστές

Ολοκληρώθηκε την Τρίτη και η δεύτερη συνάντηση με την τρόικα λίγο πριν τις 20:00 η οποία διήρκησε τρεις ώρες, Αξίζει να σημειωθεί ότι την μια εξ αυτών στην αίθουσα ήταν μόνο ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας και οι επικεφαλής των δανειστών (Τόμσεν, Μαζούχ και Μόρς).

Εν τω μεταξύ, οργισμένη ήταν η αντίδραση του υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα στις δηλώσεις αξιωματούχου της Ε.Ε ότι οι διαπραγματεύσεις θα αργήσουν να ολοκληρωθούν, καθώς τις δύο πλευρές χωρίζουν “δισεκατομμύρια στα δημοσιονομικά”.“Όποιος έκανε αυτή τη δήλωση η οποία δεν αντανακλά τις δημιουργικές συζητήσεις που έχουμε εδώ με την τρόικα να έχει το θάρρος να το πει με το όνομά του. Δεν μας χωρίζουν μίλια, αλλά μέτρα» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης ΣτουρνάραςH πρωινή σύσκεψη με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, τον υπουργό Ανάπτυξης, Κ. Χατζηδάκη και τον διοικητή της ΤτΕ, Γ. Προβόπουλου, ξεκίνησε στις 12 και ολοκληρώθηκε λίγο πριν τις 2 το μεσημέρι.Στην πρωινή σύσκεψη η διαπραγμάτευση κινήθηκε γύρω από το θέμα των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας, ωστόσο σήμερα δεν αναμένεται να ληφθούν αποφάσεις.

Η έκβαση της συνάντησης που βρίσκεται αυτή την ώρα σε εξέλιξη, είναι καθοριστική για τη συνέχειατων διαπραγματεύσεων.

Εμείς ήμασταν καθ’όλα έτοιμοι, ενώ τα δημοσιονομικά μεγέθη είναι καλύτερα από κάθε άλλη φορά», δήλωσαν, παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών, αναφερόμενοι στην καθυστέρηση που παρατηρείται ως τώρα στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, επιρρίπτοντας την ευθύνη στους επικεφαλής της. Οπως προανήγγειλε από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, το πρωτογενές πλεόνασμα του 2013 θα είναι υψηλότερο από το 0,4% του ΑΕΠ, που σημαίνει ότι θα κινηθεί μεταξύ των 700- 900 εκατ. ευρώ, χάρη στην αύξηση των εσόδων που καταγράφεται στους τελευταίους μήνες και στη σχεδιαζόμενη περικοπή των κρατικών δαπανών.

Κυβερνητικά στελέχη αναφέρουν ότι, εκ των πραγμάτων, η ελληνική πλευρά είναι αναγκασμένη να προχωρήσει μονομερώς – χωρίς την έγκριση της τρόικας – στην κατάθεση του νομοσχεδίου για τον φόρο ακινήτων και του Προϋπολογισμού 2014, καθώς και στο σχέδιο για την αναδιάρθρωση των αμυντικών βιομηχανιών.

Στο συγκεκριμένο πλαίσιο, θεωρείται πιθανόν οι διαπραγματεύσεις να παραταθούν και μετά τα Χριστούγεννα.

Original article: Την Παρασκευή επιστρέφει στην Αθήνα η τρόικα – Οργή Στουρνάρα για τις διαρροές περί χάσματος.

Keywords
Τυχαία Θέματα