Ανώτατο Δικαστήριο – Βρετανία: Ήττα για τη Μέι – Ενεργοποίηση του άρθρου 50 μόνο με συγκατάθεση του κοινοβουλίου

Ανακοινώθηκε σήμερα η πολυαναμενόμενη ετυμηγορία του Ανώτατου Δικαστηρίου της Βρετανίας για το Brexit, με την απόφαση να αποτελεί ήττα για την πρωθυπουργό Τερέζα Μέι.

Σύμφωνα με την απόφαση, η βρετανική κυβέρνηση δεν μπορεί να επικαλεσθεί το άρθρο 50 για την έναρξη της διαδικασίας εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ενωση χωρίς συγκατάθεση του κοινοβουλίου.

Ο γενικός εισαγγελέας της Βρετανίας Τζέρεμι Ράιτ δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα εφαρμόσει την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου της

χώρας, σύμφωνα με την οποία η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι πρέπει να εξασφαλίσει την έγκριση του κοινοβουλίου πριν ξεκινήσει την επίσημη έξοδο της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Φυσικά η κυβέρνηση είναι απογοητευμένη με την έκβαση», δήλωσε ο Ράιτ έξω από το Ανώτατο Δικαστήριο. «Η κυβέρνηση θα συμμορφωθεί με την απόφαση του δικαστηρίου και θα κάνει ό,τι είναι απαραίτητο για να την εφαρμόσει», δήλωσε.

Η σημερινή δικαστική απόφαση δεν αλλάζει το χρονοδιάγραμμα του Brexit, λέει ο εκπρόσωπος της Τερέζα Μέι

Η Βρετανία θα εκκινήσει τη νόμιμη διαδικασία για την αποχώρησή της από την Ευρωπαϊκή Ένωση έως τα τέλη Μαρτίου παρά τη δικαστική απόφαση που προβλέπει ότι η κυβέρνηση χρειάζεται την έγκριση του κοινοβουλίου, δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι.

«Ο βρετανικός λαός ψήφισε υπέρ της αποχώρησης από την ΕΕ και η κυβέρνηση θα εφαρμόσει την ετυμηγορία τους ? ενεργοποιώντας το Άρθρο 50, σύμφωνα με το σχεδιασμό, έως τα τέλη Μαρτίου. Η σημερινή απόφαση δεν το αλλάζει αυτό», δήλωσε ο εκπρόσωπος.

«Σεβόμαστε την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου και σύντομα θα παρουσιάσουμε τα επόμενα βήματά μας στο κοινοβούλιο», πρόσθεσε.

Keywords
Τυχαία Θέματα