Άνοδος την Τετάρτη στις διεθνείς τιμές του πετρελαίου

23:00 3/1/2024 - Πηγή: BankWars

Άνοδος την Τετάρτη στις διεθνείς τιμές του πετρελαίου. Το  μακελειό στο Ιράν κατά τη διάρκεια του ετήσιου μνημόσυνου για τον ανώτατο ηγέτη των Φρουρών της Επανάστασης και η χθεσινή επίθεση του Ισραήλ στον Λίβανο όπου σκοτώθηκε ο Νο2 της Χαμάς, έχουν πυροδοτήσει φόβους για κλιμάκωση της έντασης στη Μέση Ανατολή.

Από πυραύλους ισραηλινού αεροσκάφους σκοτώθηκαν τα στελέχη της Χαμάς στη Βηρυτό

Το Ιράν είναι πλέον πιο πιθανό να  εντείνει την υποστήριξή του προς τους Χούθι της Υεμένης,

που ήδη με τις αυξανόμενες επιθέσεις κατά πλοίων που διέρχονται από την Ερυθρά Θάλασσα έχουν αναγκάσει αρκετές ναυτιλιακές να επιλέξουν τον κοστοβόρο  διάπλου της Αφρικής, προκαλώντας μεγάλες καθυστερήσεις στις παραδόσεις των αγαθών.

Οι ΗΠΑ και έντεκα χώρες σύμμαχοί τους κάλεσαν σήμερα τους αντάρτες Χούθι της Υεμένης να σταματήσουν “αμέσως τις παράνομες επιθέσεις” τους σε πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα, προειδοποιώντας ότι σε αντίθετη περίπτωση θα υποστούν τις “συνέπειες”.

“Το μήνυμά μας πρέπει να είναι σαφές: ζητάμε τον άμεσο τερματισμό αυτών των παράνομων επιθέσεων και την απελευθέρωση των πλοίων και των πληρωμάτων που κρατούνται παράνομα” ανέφερε αυτός ο συνασπισμός των δώδεκα χωρών, σε μια ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα από τον Λευκό Οίκο.

“Οι Χούθι θα φέρουν την ευθύνη για τις συνέπειες εάν συνεχίσουν να απειλούν ζωές, την παγκόσμια οικονομία και το ελεύθερο εμπόριο σε βασικές πλωτές οδούς της περιοχής”, συνεχίζει το κείμενο.

Εκτός από τις ΗΠΑ, την ανακοίνωση υπογράφουν επίσης η Αυστραλία, το Μπαχρέιν, ο Καναδάς, το Βέλγιο, η Γερμανία, η Ιταλία, η Ιαπωνία, η Νέα Ζηλανδία, η Βρετανία, η Δανία και η Ολλανδία.

Ο αγιατολάχ Χαμενεΐ υπόσχεται “σκληρή απάντηση” στη διπλή έκρηξη με τους 103 νεκρούς

Ώθηση στις τιμές  έδωσαν όμως και οι διαδηλώσεις που ξέσπασαν έξω από τις εγκαταστάσεις εξόρυξης του κοιτάσματος πετρελαίου Sharara στη Λιβύη, το οποίο παράγει έως και 300.000 βαρέλια ημερησίως.

Το αμερικάνικο αργό παράδοσης Φεβρουαρίου κέρδισε 3,3% και έκλεισε στα 72,70 δολάρια το βαρέλι.

Το Brent παράδοσης Μαρτίου κέρδισε 3,1% και έκλεισε στα 78,25 δολάρια το βαρέλι.

Keywords
Αναζητήσεις
anodos-tin-tetarti-stis-diethneis-times-tou-petrelaiou.htm
Τυχαία Θέματα