Άνοδος στο πετρέλαιο και το φυσικό αέριο την Μ. Πέμπτη

Με άνοδο έκλεισαν την Πέμπτη οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου.

Το Brent παράδοσης Ιουνίου, κέρδισε 1,4%, στα 108,33 δολ. το βαρέλι.

Το αμερικανικό αργό παράδοσης Ιουνίου κέρδισε 1,6%, κλείνοντας στα 103,79 δολ. το βαρέλι.

Αξιοσημείωτη

για τις αγορές η δήλωση της υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ Τ.Γέλεν, σχετικά με πιθανές αποφάσεις για πλήρη διακοπή της προμήθειας από τις ευρωπαικές χώρες πετρελαίου από τη Ρωσία.

Η απαγόρευση εισαγωγής ρωσικού φυσικού αερίου και πετρελαίου στην Ευρώπη ενδέχεται να εκτινάξει τις τιμές της ενέργειας σε όλον τον κόσμο, προειδοποίησε η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν, ζητώντας να περιοριστεί μεν η ευρωπαϊκή εξάρτηση από τα ρωσικά ενεργειακά προϊόντα αλλά «χωρίς να τιμωρηθεί ολόκληρος ο πλανήτης».

«Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί με την πλήρη απαγόρευση εισαγωγής (ρωσικού) πετρελαίου στην Ευρώπη» ανέφερε η Γέλεν σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σήμερα. «Αν μπορούσαμε να βρούμε έναν τρόπο για να το κάνουμε, χωρίς να βλάψουμε όλον τον πλανήτη με την άνοδο των τιμών της ενέργειας, θα ήταν το ιδανικό και είναι ένα ερώτημα το οποίο προσπαθούμε να εξετάσουμε όλοι μαζί», πρόσθεσε.

ΤΟ ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ

Το ολλανδικό συμβόλαιο φυσικού αερίου, σημείο αναφοράς για την Ευρώπη, έκλεισε με άνοδο 6,2%, στα 100 ευρώ η μεγαβατώρα. Το αντίστοιχο βρετανικό συμβόλαιο ενισχύθηκε κατά 6,2%.   Η απαίτηση της Ρωσίας για πληρωμή σε ρούβλια από “μη φιλικές” χώρες κυριαρχεί στη σκέψη των παραγόντων της αγοράς, εν μέσω προειδοποιήσεων ότι η προσφορά μπορεί να μειωθεί απότομα εάν οι αγοραστές δεν προσαρμοστούν στο νέο σύστημα πληρωμών που ζητά ο Πούτιν.

Keywords
Αναζητήσεις
rss
Τυχαία Θέματα