Ανησυχούν οι αγορές με την ακυβερνησία στην Ιταλία – Επηρεάζονται μετοχές και ομόλογα- Νίκη Δεξιάς και 5 Αστέρων

15:01 5/3/2018 - Πηγή: BankWars

Ρίχνοντας σκιά στην πολιτική κατεύθυνση που αναμένεται να λάβει η Ιταλία, τα αντισυστημικά κόμματα της χώρας επικράτησαν κάτι παραπάνω από άνετα στις εκλογές.

Και αυτό αφού ένας στους δύο ψηφοφόρους αποφάσισε να τιμωρήσει τα κυρίαρχα πολιτικά κόμματα για την οικονομική κατάσταση της χώρας, την αύξηση της φορολογίας και την αθρόα εισροή παράτυπων μεταναστών και προσφύγων.

Η Ευρώπη είχε αρκετούς λόγους να ανησυχεί για την Ιταλία ενόψει των βουλευτικών

εκλογών της 4ης Μαρτίου. Η καταμέτρηση του εκλογικού αποτελέσματος επιβεβαίωσε τους φόβους αυτούς με το παραπάνω.

Σε φυγή τρέπονται οι επενδυτές από τα ιταλικά ομόλογα και τις τραπεζικές μετοχές μετά τα αποτελέσματα της ιταλικής κάλπης, τα οποία οδηγούν σε hung parliament και πολιτική αστάθεια στην Ιταλία.

Η πιθανότητα ενός ευρωσκεπτικιστικού συνασπισμού, ο οποίος θα μπορούσε να πιέσει για υψηλότερες κοινωνικές δαπάνες και να αμφισβητήσει τους δημοσιονομικούς περιορισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τροφοδοτεί ανησυχίες σχετικά με το δημόσιο χρέος της Ιταλίας το οποίο ξεπερνά τα 2,3 τρισ. ευρώ και είναι από τα υψηλότερα στον κόσμο.

Ο τραπεζικός δείκτης της Ιταλίας σημειώνει βουτιά της τάξης του 3,4%, οδεύοντας προς τη μεγαλύτερη ημερήσια απώλεια σε πάνω από ένα χρόνο, με τις τραπεζικές μετοχές να σημειώνουν ισχυρό sell-off.

Οι αποδόσεις των 10ετών ομολόγων της Ιταλίας εκτοξεύονται στο 2,14% και στο υψηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο, ενώ σύμφωνα με τους αναλυτές οι αναταραχές στα ιταλικά assets αναμένεται να συνεχιστούν στο επόμενο διάστημα.

“Η Ιταλία απέχει πολύ από την επίλυση των μακροχρόνιων προβλημάτων της και τώρα θα έχει και νέα προβλήματα,” σημειώνει ο Lorenzo Codogno, επικεφαλής επενδύσεων της LC Macro Advisors. “Ετοιμαστείτε για μακρές και περίπλοκες διαπραγματεύσεις που θα διαρκέσουν μήνες”, όπως προειδοποιεί.

Ιταλία: Ανοιχτό σε συνομιλίες με όλους το Κίνημα Πέντε Αστέρων

Το Κίνημα 5 Αστέρων είναι ανοιχτό σε συνομιλίες με όλα τα πολιτικά κόμματα, δήλωσε ο επικεφαλής του Λουίτζι ντι Μάιο.

Το Κίνημα κατέκτησε το 31,8% στις ιταλικές βουλευτικές εκλογές, ξεπερνώντας κάθε πρόβλεψη, και αναδεικνύεται με διαφορά σε πρώτο μεμονωμένο κόμμα.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους, ο Λουίτζι ντι Μάιο είπε πως το κόμμα του είναι έτοιμο να αναλάβει τον ηγετικό του ρόλο υπεύθυνα.

Πρόσθεσε πως οι επενδυτές δεν έχουν κανέναν λόγο να ανησυχούν.

Εμπιστοσύνη της ΕΕ στον Ματαρέλα ότι θα διευκολύνει τον σχηματισμό “σταθερής” κυβέρνησης

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέφρασε σήμερα την εμπιστοσύνη της στον Πρόεδρο της Ιταλικής Δημοκρατίας, Σέρτζιο Ματαρέλα, να διευκολύνει τον σχηματισμό “σταθερής” κυβέρνησης στην Ιταλία.

Αυτό δήλωσε ο εκπρόσωπος της Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς, κληθείς να σχολιάσει τα πρώτα αποτελέσματα των ιταλικών βουλευτικών εκλογών. Ο κ. Σχοινάς τόνισε ότι έως ότου σχηματιστεί η νέα ιταλική κυβέρνηση, η χώρα έχει κυβέρνηση, υπό την ηγεσία του πρωθυπουργού, Πάολο Τζεντιλόνι, με την οποία η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συνεργάζεται στενά.

Επίσης, ο κ. Σχοινάς σημείωσε ότι τα επίσημα αποτελέσματα των ιταλικών εκλογών θα ανακοινωθούν αργά σήμερα το βράδυ και δεν θέλησε να κάνει κανένα σχόλιο σχετικά με την άνοδο των ευρωσκεπτικιστικών κομμάτων στην Ιταλία.

Καθοριστικός από εδώ και πέρα ο ρόλος του ιταλού προέδρου

Tα Πέντε Αστέρια από την πλευρά τους πετυχαίνουν ένα πολύ ικανοποιητικό αποτέλεσμα. Δεν έχουν μεν την πλειοψηφία αλλά δεν αποκλείεται να αρχίσουν διάλογο τόσο με την Λέγκα όσο και με την κεντροαριστερά. Bέβαια ο επικεφαλής της Λέγκας του Βορρά Ματέο Σαλβίνι απέκλεισε ήδη ένα τέτοιο σενάριο δηλώνοντας: «Η Λέγκα δεν θα κάνει περίεργες συμμαχίες. Θα κυβερνήσουμε με την κεντροδεξιά».

Mεγάλος ηττημένος ο πρώην πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι και η κεντροαριστερά

Γεγονός είναι πάντως ότι τα Πέντα Αστέρ κατάφεραννα κερδίσουν πολλούς πρώην ψηφοφόρους του Ματέο Ρέντσι, ιδίως στον ιταλικό Νότο. Στην Ιταλία λοιπόν υπερίσχυσε σαφώς η ψήφος διαμαρτυρίας. Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας θα πρέπει να διαπιστώσει τώρα αν υπάρχουν περιθώρια για τον σχηματισμό ισχυρής κυβέρνησης ή αν επιβάλλεται επιστροφή στις κάλπες.

Η πρώτη «γενική πρόβα» θα γίνει στις 23 Μαρτίου με τις συμμαχίες που θα δημιουργηθούν για την εκλογή των προέδρων της Βουλής και της Γερουσίας. Και αμέσως μετά (λίγο πριν ή λίγο μετά το καθολικό Πάσχα, που πέφτει την 1η Απριλίου) θα αρχίσουν οι διαβουλεύσεις του προέδρου της Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλα με τα διάφορα κόμματα στο μέγαρο Κυρηνάλιο.

Μέχρι τότε υπάρχει αρκετό χρονικό περιθώριο για να γίνουν και οι πρώτες επαφές και ζυμώσεις. Και για να εξακριβωθεί κυρίως τι θα θελήσει να κάνει ο μεγάλος χαμένος της εκλογικής αυτής αναμέτρησης, το Δημοκρατικό Κόμμα. Αρχίζοντας από τον γραμματέα του και πρώην πρωθυπουργό Ματέο Ρέντσι, ο οποίος θα πρέπει να αποφασίσει αν θα παραιτηθεί ή αν θα παραμείνει επικεφαλής του κόμματος παρά την βαριά ήττα.

ΙΤΑΛΙΑ – ΕΚΛΟΓΕΣ: Ακυβερνησία – Ταραχή στις Βρυξέλλες – Νίκη Δεξιάς και 5 Αστέρων

Keywords
Τυχαία Θέματα