ΜΕΣΣΗΝΙΑ: Υπό μερικό έλεγχο τέθηκε η μεγάλη φωτιά

[UPD] Υπό μερικό έλεγχο έχει τεθεί η μεγάλη φωτιά που εκδηλώθηκε χθες το μεσημέρι στα Ζερμπίσια Μεσσηνίας κι έφτασε να απειλήσει οικισμούς και τον αρχαιολογικό χώρο της αρχαίας Μεσσήνης.

Υπεράνθρωπες προσπάθειες κατέβαλαν ισχυρές δυνάμεις κατάσβεσης, για να περιορίσουν και να ελέγξουν το πύρινο μέτωπο, που κατέστρεψε χιλιάδες στρέμματα δασικής έκτασης κι ελαιώνων στην περιοχή.

Στο σημείο βρίσκεται ακόμα μεγάλη δύναμη της Πυροσβεστικής κι επιχειρεί να κατασβέσει πλήρως τη φωτιά, αλλά και για τον φόβο αναζωπυρώσεων. Παράλληλα, στοχευμένες ρίψεις νερού κάνουν εναέρια μέσα.

Στο

μεταξύ, τις πληγείσες από τη φωτιά περιοχές επισκέφθηκε ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Γιάννης Λαμπρόπουλος, ο οποίος συνομίλησε με τους κατοίκους και σε δηλώσεις του στα τοπικά μέσα ενημέρωσης, σημείωσε ότι η κυβέρνηση θα σταθεί, ως οφείλει, στο πλευρό των πληγέντων και θα αποζημιωθούν για τις ζημιές που υπέστησαν από τη φωτιά.

ΝΩΡΙΤΕΡΑ ΜΕΤΑΔΙΔΑΜΕ

Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες – Ξεκίνησαν οι ρίψεις νερού – Επτά εναέρια μέσα

Συνεχίζει το καταστροφικό της έργο και σήμερα, η φωτιά που εκδηλώθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας στα Ζεμπίσια του Μελιγαλά, παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες των δυνάμεων κατάσβεσης.

Όλη τη νύχτα δεν σταμάτησαν να επιχειρούν ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής, του στρατού και εθελοντές πολίτες, για να περιορίσουν και να ελέγξουν το πύρινο μέτωπο που έχει πολύ μεγάλη έκταση.

Με το πρώτο φως της ημέρας ξεκίνησαν να επιχειρούν και εναέριες δυνάμεις. Δύο αεροσκάφη καναντέρ, δύο πεζετέλ και τρία ελικόπτερα, συνδράμοντας το έργο των επίγειων δυνάμεων, κάνουν συνεχείς ρίψεις νερού. [ΑΠΕ-ΜΠΕ]

ΤΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΤΗΣ ΔΕΥΤΕΡΑΣ (25.08)

Καλύτερη η εικόνα από το μέτωπο της φωτιάς – Κάηκαν περισσότερα από 2.000 στρέμματα

Μαίνεται μέχρι και αυτή την ώρα η μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε λίγο μετά τη 1 το μεσημέρι, στο χωριό Ζερμπίσια Μεσσηνίας, έξω από το Μελιγαλά στη Μεσσήνη. Χάρη στις υπεράνθρωπες προσπάθειες πάντως των πυροσβεστικών δυνάμεων η πυρκαγιά απομακρύνθηκε από τον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Μεσσήνης, καθώς και από τις κατοικημένες περιοχές. Ως σύμμαχο οι πυροσβέστες έχουν πλέον και τον άνεμο που κόπασε και διευκόλυνε το έργο τους.

Μέχρι στιγμής έχουν καταστραφεί περισσότερα από 2.000 στρέμματα δάσους και ελαιώνων, ενώ καλύτερη εικόνα θα έχει η Πυροσβεστική με το πρώτο φως της ημέρας, όταν θα ξεκινήσουν και πάλι οι εναέριες επιχειρήσεις.

Νωρίτερα, η πυρκαγιά έφτασε πολύ κοντά σε κατοικημένες περιοχές, με αποτέλεσμα να εκκενωθούν προληπτικά τέσσερις μικροί οικισμοί. Πρόκειται για τα χωριά Μαυρομάτι, Κροντήρες, Δανηλαίϊκα και Γκολέμη.

Επίσης απομακρύνθηκε ο κίνδυνος για το παλαιό μοναστήρι της Παναγίας της Βουλκανιώτισας.

ΝΩΡΙΤΕΡΑ ΓΡΑΦΑΜΕ

Ανεξέλεγκτη η φωτιά στη Μεσσηνία – Εκκενώθηκαν τέσσερις οικισμοί

Λίγο πριν από τη μία και μισή το μεσημέρι της Δευτέρας ξέσπασε μεγάλη πυρκαγιά νότια της περιοχής Ζερμπίσια, κοντά στο Μελιγαλά, η οποία μέχρι αυτή την ώρα καίει ανεξέλεγκτη.

Η φωτιά καίει αγροτοδασική έκταση, πουρνάρια και ελιές ενώ κινείται προς την Αρχαία Μεσσήνη και το παλιό μοναστήρι του Βουλκάνου. Πραγματοποιείται εκκένωση του χωριού Μαυρομάτι Ιθώμης, το οποίο βρίσκεται κοντά στην Αρχαία Μεσσήνη, καθώς πλησιάζουν οι φλόγες.

Επιπλέον, έχουν εκκενωθεί, εξαιτίας του καπνού, τρεις οικισμοί, το Κροντήρι, τα Δανηλέικα και το Γκολέμι.

Λόγω της πυρκαγιάς έχει διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων από την Αρκαδική Πύλη έως το Νεοχώρι Ιθώμης, ενώ ο ουρανός στα δυτικά της μεσσηνιακής πρωτεύουσας έχει σκεπαστεί από καπνούς.

Στην περιοχή, για την κατάσβεσης της φωτιάς επιχειρεί μεγάλη δύναμη της Πυροσβεστικής. Συγκεκριμένα τη μάχη με τις φλόγες δίνουν 64 πυροσβέστες με 28 οχήματα, τρία πυροσβεστικά αεροπλάνα, 2 ψεκαστικά PZL, δύο ελικόπτερα και 23 άτομα πεζοπόρο τμήμα.

Keywords
Τυχαία Θέματα