ΑΝΑΣΦΑΛΙΣΤΑ IX: Πως θα τα πιάσει το ΥΠΟΙΚ – Πόσα θα πληρώσουν οι ιδιοκτήτες

10:50 4/2/2013 - Πηγή: BankWars

Ειδοποιητικά σημειώματα σε όσους κυκλοφορούν με ανασφάλιστα αυτοκίνητα ετοιμάζεται να στείλει το υπουργείο Οικονομικών, που επιστρατεύει σαρωτικές διασταυρώσεις, προκειμένου να εντοπίζονται οι ιδιοκτήτες ανασφάλιστων οχημάτων. Πρόστιμα έως και 1.000 ευρώ στους ιδιοκτήτες.

Ο εντοπισμός των ανασφάλιστων μπορεί να φέρει έσοδα άνω των 250 εκατ. ευρώ στο Δημόσιο. Το υπουργείο θα στέλνει ραβασάκια με προθεσμία οκτώ ημερών για την ασφάλιση του οχήματος, η οποία όμως θα είναι εφικτή μόνο αφού ο ιδιοκτήτης καταβάλει παράβολο 250 ευρώ υπέρ του Δημοσίου.

Αν αγνοήσει τις προθεσμίες, η ΓΓΠΣ

θα στέλνει ηλεκτρονική επιστολή στην Αστυνομία για την κατ’ οίκον επίδοση βεβαίωσης προστίμου από 250 έως 1.000 ευρώ και την αφαίρεση άδειας κυκλοφορίας, πινακίδων και διπλώματος

Ειδικότερα, η τροπολογία προβλέπει ότι η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων θα προχωρά στη διασταύρωση των στοιχείων των οχημάτων και όταν εντοπίζει περίπτωση που δεν υπάρχει η υποχρεωτική ασφαλιστική κάλυψη, θα αποστέλλει στον ιδιοκτήτη ειδοποιητήριο, με το οποίο θα τον καλεί, εντός οκτώ ημερών, είτε στην παροχή εξηγήσεων είτε στην προσκόμιση του ασφαλιστηρίου. Σε αυτή την περίπτωση όμως, που προχωρά στην έκδοση του ασφαλιστηρίου, ο ιδιοκτήτης οφείλει να καταβάλει παράβολο υπέρ του Δημοσίου 250 ευρώ.

Η οικονομική κρίση έχει επιτείνει το πρόβλημα των ανασφάλιστων οχημάτων προκαλώντας πρόσθετο πλήγμα στο Επικουρικό Κεφάλαιο, το οποίο το 2012 κατέβαλε 9,4 εκατ. ευρώ αποζημιώσεις για ατυχήματα που προκάλεσαν ανασφάλιστα, ενώ είναι σημαντικές οι απώλειες για τις ασφαλιστικές εταιρείες και το Δημόσιο.

Επί προκλήσεως ατυχήματος από όχημα, αφαίρεση πινακίδων και άδειας κυκλοφορίας για δύο χρόνια και επί υποτροπής για τρία χρόνια. Επίσης, προβλέπεται η επιβολή χρηματικού προστίμου, το οποίο βεβαιώνεται με πράξη της Αστυνομικής Αρχής, υπέρ του Επικουρικού Κεφαλαίου ύψους 1.000 ευρώ για τα λεωφορεία και τα φορτηγά δημόσιας χρήσης, 500 ευρώ για τα επιβατηγά και άλλα οχήματα κάθε φύσης και 250 ευρώ για τα δίκυκλα.

Keywords
Τυχαία Θέματα