Αναγνώριση παλαιστινιακού κράτους από Νορβηγία, Ιρλανδία, Ισπανία – Οργισμένη αντίδραση του Ισραήλ
Την οργισμένη αντίδραση του Ισραήλ προκάλεσε η απόφαση της Ιρλανδίας, της Ισπανίας και της Νορβηγίας να αναγνωρίσουν επίσημα την Παλαιστίνη ως ανεξάρτητο κράτος.
Οπως δήλωσε νωρίτερα σήμερα Τετάρτη ο Νορβηγός πρωθυπουργός Γιόνας Γκαρ Στέρε, η Νορβηγία αναγνωρίζει το κράτος της Παλαιστίνης και πρόκειται να προχωρήσει στις απαραίτητες νομικές και διπλωματικές διατυπώσεις για την πλήρη αναγνώριση του επίσημου κράτους των Παλαιστινίων, παρά τις έντονες αντιδράσεις από ισραηλινής πλευράς.
«Πρέπει να κρατήσουμε ζωντανή τη μοναδική εναλλακτική οδό που προσφέρει μια πολιτική λύση τόσο για τους Ισραηλινούς όσο και για τους Παλαιστινίους. Δηλαδή δύο κράτη, το ένα πλάι στο άλλο, σε ειρήνη και ασφάλεια» είπε ο Στέρε και πρόσθεσε: «Η αναγνώριση της Παλαιστίνης αποτελεί έναν τρόπο υποστήριξης των μετριοπαθών δυνάμεων, οι οποίες έχουν χάσει έδαφος σε αυτή τη μακροχρόνια και βάναυση διαμάχη. Στέλνει ακόμη ένα ισχυρό μήνυμα σε άλλες χώρες για να ακολουθήσουν το παράδειγμα της Νορβηγίας και άλλων ευρωπαϊκών χωρών ώστε να αναγνωρίσουν το κράτος της Παλαιστίνης».
O Ιρλανδός πρωθυπουργός Σάιμον Χάρις σε συνέντευξη Τύπου στο Δουβλίνο ανακοίνωσε: «Σήμερα, η Ιρλανδία, η Νορβηγία και η Ισπανία ανακοινώνουμε ότι αναγνωρίζουμε το κράτος της Παλαιστίνης».
Η αναγνώριση θα τεθεί σε ισχύ και στις τρεις χώρες στις 28 Μαΐου, όπως ανακοίνωσαν οι ηγέτες τους.
Από την πλευρά του, το Ισραήλ προχώρησε στην ανάκληση των πρεσβευτών του Ιρλανδία και Νορβηγία.
«Σήμερα στέλνω ένα ξεκάθαρο μήνυμα στην Ιρλανδία και τη Νορβηγία: το Ισραήλ δεν θα μείνει σιωπηλό αναφορικά με το θέμα» τόνισε ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Ίσραελ Κατς.
Την απόφαση ότι σκοπεύουν να αναγνωρίσουν το κράτος της Παλαιστίνης κοινοποίησαν τον Μάρτιο στις Βρυξέλλες οι επικεφαλής των κυβερνήσεων της Ιρλανδίας, της Σλοβενίας και της Μάλτας.
Από το 1988, 139 από τις 193 χώρες μέλη του ΟΗΕ έχουν αναγνωρίσει την κρατική υπόσταση της Παλαιστίνης.
Ποιοι άλλοι ακολουθούν
Υπέρ της αναγνώρισης του κράτους της Παλαιστίνης έχουν επίσης τεθεί μεταξύ άλλων η Σλοβενία και η Μάλτα, ενώ «παράθυρο» αναγνώρισης έχουν αφήσει επίσης Γαλλία και Αυστραλία.
Η Αυστραλία σε ανακοίνωσή της είχε επισημάνει ότι θα εξετάσει την πιθανότητα να αναγνωρίσει επίσημα ένα παλαιστινιακό κράτος, σε μια αλλαγή πολιτικής καθώς η διεθνής κοινότητα επιδιώκει μια λύση δύο κρατών προκειμένου να τεθεί τέλος στην ισραηλινοπαλαιστινιακή σύγκρουση.
«Η αναγνώριση ενός παλαιστινιακού κράτους – που θα μπορεί να υπάρχει μόνο δίπλα δίπλα σε ένα ισραηλινό κράτος που ζει σε ασφάλεια – δεν θα προσφέρει μόνο στους Παλαιστίνιους μια ευκαιρία για να υλοποιήσουν τις προσδοκίες τους» δήλωσε η υπουργός Εξωτερικών.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Οικονομία
- Κ. Μητσοτάκης στο «Power Summit 2024»: Ενεργειακός περιφερειακός παίκτης η ΔΕΗ
- Eurelectric: Χρειάζεται διπλασιασμός των επενδύσεων στη διανομή ηλεκτρικής ενέργειας
- Μια νεόδμητη βίλα προς πώληση στο Costa Navarino
- Μητσοτάκης στο «Power Summit 2024»: Ενεργειακός περιφερειακός «παίκτης» η ΔΕΗ
- Πρεμιέρα για τα νέα ηλεκτρικά λεωφορεία!
- Ποιες χώρες έχουν ήδη αναγνωρίσει το κράτος της Παλαιστίνης – Τι αλλάζει με την αναγνώριση από χώρες της Ε.Ε.
- BofA: Γιατί η συνέχιση του ράλι στις μετοχές δεν έχει καμία "τύχη"
- Πτωτικά κινείται το Χρηματιστήριο
- Λευκάδα: Αποκατάσταση και ανάδειξη του κάστρου Αγίας Μαύρας
- BYD: Διαγωνισμός για εισιτήρια στον τελικό του UEFA EURO 2024
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις BankWars
- Τελευταία Νέα BankWars
- «Πατούσες»: Το νέο έργο του Πάνου Ζυγούρου στο Θέατρο 104
- Πτωτικά κινείται το Χρηματιστήριο
- Αρνητικά πρόσημα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια
- Επιφυλακτικότητα στα ασιατικά χρηματιστήρια
- Κ. Μητσοτάκης στο «Power Summit 2024»: Ενεργειακός περιφερειακός παίκτης η ΔΕΗ
- Mytilineos: Απόλυτα επιτυχές το placement – Διατέθηκε το 5% του μετοχικού κεφαλαίου
- Κ. Μητσοτάκης: «Δεν αντέχουμε δημοσιονομικά μείωση του ΦΠΑ»
- Tα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων της Τετάρτης 22 Μαΐου 2024
- Στις αγορές η Ελλάδα- Τα 250 εκατ. ευρώ ο στόχος από την επανέκδοση του 10ετούς ομολόγου του ελληνικού Δημοσίου
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Οικονομία
- Γ. Στάσσης (ΔΕΗ): Οι νέες τεχνολογίες μπορούν να κάνουν τη διαφορά στην κούρσα της ενεργειακής μετάβασης
- "Η κλιματική αλλαγή πιθανόν πίσω από περισσότερες αναταράξεις, αόρατες στα ραντάρ", προειδοποιούν οι ειδικοί
- Επ. Ανταγωνισμού: Εξετάζει το deal Τρ. Πειραιώς-MIG για εκπρόθεσμη υποβολή γνωστοποίησης συγκέντρωσης
- Τιτάν: Ισχυρή αναβάθμιση της τιμής - στόχου στα 40,5 ευρώ από την Eurobank Equities λόγω ΗΠΑ
- ΟΠΑΠ: Από τις πρώτες εταιρείες παγκοσμίως που υιοθέτησε την τεχνητή νοημοσύνη για να βελτιώσει την καθημερινότητα των ανθρώπων του
- Ευρωεκλογές 2024: Κοντά στον στόχο η ΝΔ – Ο φόβος της αποχής, ντέρμπι για τη δεύτερη θέση
- Eurobank Equities για Titan: Ισχυρή αναβάθμιση, ανεβάζει τον πήχη στα 40,5 ευρώ – Σύσταση «αγορά»
- BHP: Αντίστροφη μέτρηση για την προσφορά των $43 δισ. για την Anglo American