ΣΑΜΑΡΑΣ: Επιχείρηση “αλλαγή κλίματος” στις ΗΠΑ – Συνταντά επενδυτές, funds, media

00:49 6/8/2013 - Πηγή: BankWars

(UPD) Επικεφαλής μεγάλων ελληνομερικανικών επενδυτικών ομίλων συναντά σήμερα στη Νέα Υόρκη ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ένα 24ωρο πριν από τη συνάντησή του με τον Μπαράκ Ομπάμα. Ο κ. Σαμαράς θα συναντήσει υψηλού επιπέδου στελέχη και εκπροσώπους 18 επενδυτικών funds, στους οποίους θα παρουσιάσει την

κατάσταση της ελληνικής οικονομίας αναλύοντας τις ευκαιρίες για επενδύσεις που διανοίγονται στη χώρα μας.

Σήμερα, ο πρωθυπουργός θα έχει ακόμη, κλειστή συνάντηση με το εκδοτικό επιτελείο της αμερικανικής εφημερίδας Ουάσιγκτον Ποστ (η οποία, ως γνωστόν, άλλαξε αυτές τις μέρες ιδιοκτήτη, παιρνώντας στον έλεγχο του ιδρυτή του διαδικτυακού τόπου «Amazon» κ. Τζεφ Μπέζος).

Ακολούθως ο κ. Σαμαράς θα έχει μια ακόμη κλειστή συνάντηση με τα στελέχη μιας από τις πιο γνωστές δεξαμενές σκέψης (think tank), το Center for Strategic and International Studies (CSIS) που θεωρούται από τους πλέον σημαντικούς διαμορφωτές πολιτικής στις ΗΠΑ με ιδιαίτερη επιρροή στα κέντρα λήψης αποφάσεων.

Η Πέμπτη θα είναι αφιερωμένη στις διαδοχικές συναντήσεις με τον υπουργό Εξωτερικών και τον πρόεδρο Ομπάμα, μετά τις οποίες ο κ. Σαμαράς θα προβεί σε δηλώσεις.

Την Παρασκευή, ο πρωθυπουργός θα έχει διαδοχικές συναντήσεις με τον δήμαρχο της Νέας Υόρκης Μάικλ Μπλούμπεργκ, τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Κι-Μουν, με εκπροσώπους της ελληνικής ομογένειας καθώς και με τον επικεφαλής του αμερικανοεβραϊκού συμβουλίου Ντέιντ Χάρις.

Επίσης θα επισκεφτεί το Ground Zero, το σημείο όπου κατέπεσαν ο δίδυμοι πύργοι και θα δει τις εργασίες ανέγερσης του Ιερού Ναού του Αγίου Νικολάου.

Γιατί είναι σημαντικό το ταξίδι Σαμαρά στις ΗΠΑ

O Α.Σαμαράς πραγματοποιεί το πρώτο υπερατλαντικό του ταξίδι και συναντάται την Πέμπτη, με τον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών Μπαράκ Ομπάμα .

Ο πρωθυπουργός αναχωρεί για τις ΗΠΑ αφήνοντας πίσω αρκετά ανοικτά μέτωπα, καθώς η κυβέρνηση βρίσκεται στη μέγγενη αφενός των πιέσεων της τρόικας για εκπλήρωση των προαπαιτούμενων (κινητικότητα, απολύσεις, επίτευξη φορολογικών και δημοσιονομικών στόχων), αφετέρου δε της κοινωνικής και πολιτικής κόπωσης που προκαλεί η συνεχής λήψη μέτρων αλλά και η απειλή ανοίγματος νέων πληγών, όπως η άρση της απαγόρευσης πλειστηριασμών για την πρώτη κατοικία που συναντά την αντίδραση των βουλευτών.

Μακριά από τη λογική των δημοσίων σχέσεων, όπως γράφει η εφημερίδα «Η Καθημερινή της Κυριακής» στόχος του Ελληνα πρωθυπουργού είναι μία ειλικρινής συζήτηση με τον κ. Ομπάμα που θα έχει ως άξονες την πρόοδο της δημοσιονομικής προσαρμογής και την επιμονή στην προώθηση των μεταρρυθμίσεων και, κυρίως, τον σταθεροποιητικό ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η Αθήνα στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή.

Αν μετά τις γερμανικές εκλογές η Ευρωζώνη ξαναμπεί στο στόχαστρο των αγορών και οι χώρες του Νότου να πιέζονται ταυτόχρονα να λάβουν μέτρα που θα συμπιέζουν σε οριακό σημείο την κοινωνική και πολιτική σταθερότητα, η Ουάσιγκτον δεν πρόκειται να παρακολουθήσει τις εξελίξεις ως θεατής.

Εν μέσω εστιών έντασης (Τουρκία, Αίγυπτος, Λιβύη, Συρία), η Αθήνα προβάλλει για τον αμερικανικό παράγοντα ως σημείο σταθερότητας με ισχυρό γεωστρατηγικό ρόλο, ο οποίος ενισχύεται από την απόφαση για τη χάραξη του αγωγού ΤΑΡ και τις ενδείξεις ύπαρξης ικανών κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στη Δυτική Ελλάδα και τη Νότια Κρήτη.

Keywords
Τυχαία Θέματα