ΑΜΦΙΠΟΛΗ: Νέο ενδιαφέρον από τη γεωφυσική έρευνα – Ίχνη νέων τάφων – Στις 20 Γενάρη οι αποκαλύψεις για τον νεκρό

Νέο ενδιαφέρον (και ενδεχομένως και νέα …μυστικά) αποκτά η ανασκαφή στον λόφο Καστά της Αμφίπολης καθώς, όπως έδειξε η γεωφυσική έρευνα, σε τουλάχιστον τέσσερα σημεία θα πρέπει να διερευνηθεί η πιθανότητα ύπαρξης άλλων ταφικών μνημείων. Η διερεύνηση των 5 στρεμμάτων έδειξε ότι το χώμα που μεταφέρθηκε από ανθρωπογενείς δραστηριότητες είναι τελικά λίγο.

Σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα που ανακοίνωσε χθες το υπουργείο Πολιτισμού ο τάφος που έχει ανακαλυφθεί δεν συνεχίζεται και δεν έχει άλλο κτίσμα δίπλα του.

Οι

γεωλόγοι αναφέρουν πως ο λόφος Καστά είναι φυσικός και οι επιχωματώσεις αποτελούν μόνο μικρό τμήμα του.

Εξάλλου, στις 20 Ιανουαρίου θα γνωρίζουμε το φύλλο και την ηλικία του νεκρού της Αμφίπολης. Όπως αναφέρει η εφημερίδα «Έθνος» η μελέτη οστεολογικού υλικού ανατέθηκε την περασμένη εβδομάδα σε διεπιστημονική ομάδα, που συγκροτείται από ειδικούς επιστήμονες των Πανεπιστημίων Αριστοτελείου και Δημοκριτείου.

Αυτό, όμως θα είναι το πρώτο στάδιο της έρευνας. Το ερευνητικό πρόγραμμα αποσκοπεί συνολικά στη σύγχρονη προσέγγιση της αρχαιολογίας του θανάτου. Με αφετηρία το άτομο που εκπροσωπείται από τα σκελετικά κατάλοιπα του τύμβου Καστά θα διερευνηθεί το ανθρωπολογικό κοινωνικό και ιστορικό πλαίσιο του πληθυσμού της Αμφίπολης.

Keywords
Τυχαία Θέματα