Ντράγκι: Η δίωξη Α. Γεωργίου πλήττει την αξιοπιστία – Απόφαση της Ελλάδας αν θα χρειαστεί 4ο μνημόνιο

(upd) Η ελληνική κυβέρνηση θα αποφασίσει εάν θα υπάρξει ανάγκη 4ου προγράμματος, δήλωσε ο διοικητής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, ενώ εξέφρασε τη δυσαρέσκεια της ΕΚΤ για τη δίωξη σε βάρος του πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ, Ανδρέα Γεωργίου.

«Η ελληνική κυβέρνηση θα αποφασίσει εάν θα υπάρξει ανάγκη 4ου προγράμματος», τόνισε ο κεντρικός τραπεζίτης.

Όσον αφορά τη δίωξη σε βάρος του Ανδρέα Γεωργίου, ο

Draghi σημείωσε πως «έχουμε τονίσει αρκετές φορές τις απόψεις μας για τη δίωξη του κ. Γεωργίου. Η ανεξαρτησία των στατιστικών υπηρεσιών και των ανθρώπων τους είναι μία βασική προϋπόθεση για να υπάρχει αξιοπιστία. Όλη αυτή η διαδικασία πλήττει την αξιοπιστία
Με όλον τον σεβασμό στην ανεξαρτησία των δικαστικών αρχών κάθε χώρας, διαφωνούμε και το έχουμε τονίσει με τις δικαστικές διώξεις στελεχών των στατιστικών αρχών».

Για την Ευρωζώνη

Ισχυρό χαρακτήρισε το momentum της ανάπτυξης στην Ευρωζώνης ο κεντρικός τραπεζίτης, Μάριο Ντράγκι, με τον πληθωρισμό να παραμένει υποτονικός.

Ο Ντράγκι κάλεσε για άλλη μια φορά τις κυβερνήσεις να εφαρμόσουν τις μεταρρυθμίσεις, καθώς όπως επανέλαβε, δεν αρκεί η νομισματική πολιτική.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε ο Ντράγκι, η ανάπτυξη του ΑΕΠ της Ευρωζώνης αναμένεται στο 2,4% το 2017, στο 2,3% 2018, στο 1,9% 2019, στο 1,7% το 2020. Πρόκειται για σημαντική αναβάθμιση των εκτιμήσεων των οικονομολόγων της ΕΚΤ.

Ο πληθωρισμός αναμένεται ότι θα ενισχυθεί σταδιακά σε μεσοπρόθεσμο διάστημα. Ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη θα φθάσει στο 1,5% το 2017, 1,4% το 2018, 1,5% το 2019 και 1,7% το 2020. Σε σύγκριση με τις προηγούμενες εκτιμήσεις το outlook έχει αναβαθμιστεί, εξαιτίας των υψηλότερων τιμών πετρελαίου και τροφίμων.

Αμετάβλητα επιτόκια από την ΕΚΤ – Επιβεβαιώνει τη μείωση του QE

Αμετάβλητα διατήρησε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα τα επιτόκια στα ιστορικά χαμηλά του 0%, όπως αναμενόταν. Αμετάβλητα παρέμειναν επίσης το επιτόκιο οριακής χρηματοδότησης στο 0,25% και το επιτόκιο καταθέσεων στην ΕΚΤ από άλλα τραπεζικά ιδρύματα στο -0,4%.

Οπως αναφέρει η ΕΚΤ, τα επιτόκια αναμένεται να παραμείνουν στα τρέχοντα επίπεδα για μεγάλη χρονική περίοδο, πολύ μεγαλύτερη του χρονικού ορίζοντα αγορών ομολόγων.

Επίσης, το συμβούλιο της ΕΚΤ επιβεβαίωσε ότι από τον Ιανουάριο του 2018 σχεδιάζει να προχωρά σε αγορές ομολόγων στο πλαίσιο του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης της τάξεως των 30 δισ. ευρώ μηνιαίως, έως το Σεπτέμβριο του 2018 ή και περισσότερο εάν χρειαστεί, και σε κάθε περίπτωση έως ότου παρατηρηθεί βιώσιμη προσαρμογή του πληθωρισμού προς τα επίπεδα που έχει θέσει στόχο η κεντρική τράπεζα (2%).

Παράλληλα, επαναλαμβάνει τη δέσμευση να προχωρήσει σε αύξηση της κλίμακας ή της διάρκειας των αγορών ομολόγων εάν το κλίμα επιδεινωθεί.

Η προσοχή επικεντρώνεται στην ομιλία του κεντρικού τραπεζίτη Μάριο Ντράγκι για ενδείξεις όσον αφορά στις κινήσεις της ΕΚΤ στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

Keywords
Τυχαία Θέματα