Αλλαγές κορυφής σε SSM – Κομισιόν – ΕΚΤ – Τι σημαίνει για την Ελλάδα το “αντίο” Γιούνκερ, Μοσκοβισί, Ντράγκι, Νουί

07:58 2/1/2019 - Πηγή: BankWars

Χρονιά αλλαγών το 2019 και για τις ηγεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής – Κομισιόν, του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού Τραπεζών (SSM) και της ΕΚΤ.

Τη «σιδηρά κυρία» του SSM Ντανιέλ Νουί αναμένεται να διαδεχθεί στις αρχές του χρόνου ο Ιταλός επικεφαλής μέχρι σήμερα της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών (ΕΒΑ) Αντρέα Ενρία.

Ο ρόλος του SSM δεν περιορίζεται μόνο στους στόχους για την εκκαθάριση

«κόκκινων» δανείων αλλά επεκτείνεται και στην εταιρική διακυβέρνηση. Έχει δηλαδή λόγο -ίσως τον πρώτο- για το διορισμό και την παύση των μελών των Δ.Σ. αλλά και για τις πειθαρχικές ποινές σε περιπτώσεις παραβάσεων.

Στην ΕΚΤ, ο Μάριο Ντράγκι ολοκληρώνει τη θητεία του ως κεντρικός τραπεζίτης τον Οκτώβριο, δίνοντας πιθανότατα τη θέση του στο σημερινό πρόεδρο της Ομοσπονδιακής Κεντρικής Τράπεζας της Γερμανίας Γιενς Βάιντμαν.
Υποψήφιοι επίσης το σημερινό μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ και γνώστης της κατάστασης στην Ελλάδα Μπενουά Κερέ αλλά και ο τέως κεντρικός τραπεζίτης της Φινλανδίας Ερκι Λικάνεν.

Η αλλαγή ηγεσίας συμπίπτει σχεδόν με το σημείο καμπής όπου θα αρχίσει η αύξηση των επιτοκίων και για την ευρωζώνη. Ο Βάιντμαν ήταν από τους πολέμιους της συνέχισης του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης και είναι ζητούμενο η πολιτική που θα ακολουθήσει και στο θέμα της αύξησης των επιτοκίων. Ο Κερέ θεωρείται πιο «κεντρώος» στις απόψεις του, αλλά είναι βέβαιο ότι θα πιέσει για ταχεία εκκαθάριση των «κόκκινων» δανείων. Ο Λικάνεν θεωρείται πιο αυστηρός τεχνοκράτης, προσηλωμένος στη διαφάνεια στην τραπεζική διαχείριση.

Κρίσιμα για την Ελλάδα θα είναι ο χρόνος και η ταχύτητα αύξησης των επιτοκίων. Μια πολιτική αύξησης επιτοκίων, ώστε η ΕΚΤ να συμβαδίσει με τη FED, είναι προφανές ότι θα αυξήσει το ήδη υψηλό κόστος χρήματος και στην Ελλάδα.

Οι ευρωεκλογές και η αλλαγή προσώπων στην Κομισιόν συνιστά μια ακόμη αλλαγή σκηνικού για την Ελλάδα. Τον Ζ.Κ.Γιούνκερ διαδέχεται στην Κομισιόν ο υποψήφιος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Μάνφρεντ Βέμπερ, ο οποίος κάθε άλλο παρά φίλα προσκείμενος είναι στις μέχρι σήμερα πολιτικές της σημερινής ελληνικής κυβέρνησης. Αντίθετα, έχει ταχθεί φανερά και με στόμφο υπέρ της “πολιτικής αλλαγής” του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Μαζί με τον Γιούνκερ, φεύγει και ο Πιερ Μοσκοβισί, ο Γάλλος Επίτροπος Οικονομικών. Οι δυο τους, έπαιξαν σημαντικούς ρόλους στη διάρκεια της ελληνικής κρίσης και από πολλούς θεωρούνται “πρωτεργάτες” της στροφής του Α.Τσίπρα στη ρεάλ πολιτικίκ.

Την άνοιξη τελειώνει ο χρόνος και για τον επικεφαλής της ομάδας της Ε.Ε. για την Ελλάδα, Ντέκλαν Κοστέλο, ο οποίος έχει βγάλει πέρα το σύνολο του τρίτου Μνημονίου. Σύμφωνα με κοινοτικές πηγές, ο Κοστέλο θα είναι παρών στη δεύτερη αξιολόγηση της Ελλάδας για την ενισχυμένη εποπτεία, στις 21 Ιανουαρίου. Στην τρίτη αξιολόγηση όμως, που θα γίνει τέλος Απριλίου ή αρχές Μαΐου, θα εμφανιστεί με τον αντικαταστάτη του.

Keywords
Τυχαία Θέματα