Αλέξης Τσίπρας: Στα χνάρια του Ανδρέα Παπανδρέου – Οι πρώτες κινήσεις, η “σύγκρουση” και το παζάρι

Ανδρέα Τσίπρα, ονομάζουν ορισμένοι τον Αλέξη, που ανέλαβε την Πρωθυπουργία της χώρας στην πιο κρίσιμη ίσως στιγμή της μεταπολιτευτικής Ελλάδας.

Έχει γίνει ο κακός χαμός, τόσο στο εξωτερικό, όσο και στο εσωτερικό, με τις πρώτες ατάκες των υπουργών του αλλά και του ιδίου, που «απειλούν να θέσουν την Ελλάδα εκτός ευρωζώνης». Ευρωπαίοι αξιωματούχοι και μεσολαβητές

έρχονται στη χώρα και ο Γάλλος Πρόεδρος Φ.Ολάντ προσκαλεί άμεσα τον Έλληνα Πρωθυπουργό στο Παρίσι. Όλοι, θέλουν για να δουν τι ακριβώς σχεδιάζει ο νέος Έλληνας Πρωθυπουργός, προκειμένου να μεταφέρουν τα μαντάτα στον Β.Σόιμπλε, το πραγματικό αφεντικό της ΕΕ και να καθορίσουν τη στάση τους απέναντι στην Ελλάδα στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής της 12ης Φεβρουαρίου.

Τι σχεδιάζει λοιπόν ο Α.Τσίπρας; Ποιά είναι η στρατηγική του; Θα έχουμε ή όχι συμφωνία με τους εταίρους – δανειστές; Θα μείνει για πολύ στην καρέκλα του Πρωθυπουργού ή μετά το…Ωσσανά θα ακολουθήσει, το αργότερο μέχρι το καλοκαίρι, η …Σταύρωση από αυτούς που τον ψήφισαν καθώς η χώρα θα βρει τοίχο και οι Ευρωπαίοι θα κλείσουν τη στρόφιγγα της χρηματοδότησης του ελληνικού κράτους και τη στρόφιγγα ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών;

Που θα βρει τα λεφτά να κάνει πράξη τις διακηρύξεις του;

Στα ερωτήματα αυτά, θα προσπαθήσουμε να δώσουμε κάποιες πρώτες απαντήσεις σήμερα, βασιζόμενοι όχι σε πληροφορίες ή εικασίες, αλλά …στην ιστορία. Την ιστορία των πρώτων χρόνων μετά το 1981, όταν και τότε, ένας «επικίνδυνος», «αντιευρωπαιστής», «ακραίος αριστερός» πολιτικός αναλάμβανε με το κόμμα του, το ΠΑΣΟΚ, τα ηνία της χώρας.

Σημειώνουμε πέντε μεγάλης σημασίας και ουσίας πράγματα: Το χρέος τότε, ως ποσοστό του ΑΕΠ, ήταν στο 25%, η χώρα δανειζόταν από όπου και όσο ήθελε, ο Χολαργός τύπωνε χρήμα όποτε έπαιρνε τη σχετική εντολή, οι αγορές, όπως και οι οίκοι αξιολόγησης, ελάχιστη επηρροή είχαν στις οικονομίες των χωρών και το χρηματιστήριο ήταν στα σπάργανα.

Αξίζει όμως από την άλλη πλευρά, να πούμε επίσης, ότι το 1981, μια απλή νύξη από χώρα σαν την Ελλάδα κατά της Δύσης και του ΝΑΤΟ ήταν …αμάρτημα καθώς η Σοβιετική Ένωση αποτελούσε κόκκινο πανί.

Καταγράφουμε κάποιες από τις πρώτες κινήσεις του Α.Παπανδρέου και τολμούμε, μία σύγκριση με τις σημερινές αντίστοιχες του Α.Τσίπρα.

– Ο Α.Παπανδρέου, ο άπιστος και άθεος που θα έκοβε το δεσμό Κράτους και Εκκλησίας, ορκίστηκε από τον Αρχιεπίσκοπο και είχε μαζί του μια άριστη σχέση. Κανένας δεσμός δεν κόπηκε. Ο Α.Τσίπρας, ο άπιστος και άθεος, μπορεί να ορκίστηκε με πολιτικό όρκο, αλλά πριν το κάνει, πήγε στον Αρχιεπίσκοπο «για να πάρει την ευχή του», όπως ο ίδιος δήλωσε. Η σχέση Τσίπρα – Αρχιεπισκόπου είναι άριστη και αυτό θα φανεί σύντομα από τις κοινές δράσεις στο πλαίσιο της δράσης της «Αλληλεγγύης».

– Ο Α.Παπανδρέου, σε ένα από τα πρώτα νομοθετήματα, αναγνώρισε την Εθνική Αντίσταση και το ΕΑΜ-ΕΛΑΣ. Αργότερα, έκανε και βουλευτή τον Μάρκο Βαφειάδη, τον αρηγό του Δημοκρατικού Στρατού. Ο Α.Τσίπρας, σε μια πρώτη συμβολική κίνηση, πήγε με κόκκινα τριαντάφυλλα στην Καισαριανή για να τιμήσει τους αριστερούς (κομμουνιστές) που εκτελέστηκαν από τους Γερμανούς.

– Ο Α.Παπανδρέου, προχώρησε σε αύξηση μισθών και συντάξεων, πάνω και από τα επίπεδα που του ζητούσε τότε η ΓΣΣΕ. Ο Α.Τσίπρας, επαναφέρει τον κατώτατο μισθό στα 751 ευρώ, κίνηση καθαρά συμβολική (συμφωνεί σε αυτό μέχρι και ο ΣΕΒ), καθώς, αφορά μόλις 131.000 εργαζόμενους σε ολόκληρη την Ελλάδα που μέχρι τώρα αμοίβονται με κατώτερο τα 580 ευρώ (σιγά τα ωά δηλαδή, σιγά μην πέσει έξω η ανταγωνιστικότητα της χώρας….)

– Ο Α.Παπανδρέου με τον Γ.Γεννηματά έστησαν ένα ολόκληρο Εθνικό Σύστημα Υγείας (άσχετα το πως κατέληξε). Ο Α.Τσίπρας είπε πως θα καταργήσει το 5ευρο για την είσοδο στα νοσοκομεία (κόστος ετήσιο 20 εκατ.ευρώ) και το 1 ευρώ ανά φαρμακευτική συνταγή (κόστος ετήσιο 40 εκατ. ευρώ) και …άρχισαν οι φωνές από τους ανόητους, ότι…κινδυνεύει το μνημόνιο…

– Ο Α.Παπανδρέου καθιέρωσε τη δωρεάν μεταφορά με τις δημόσιες συγκοινωνίες των εργαζομένων το πρωί. Ο Α.Τσίπρας είπε πως θα καθιερώσει δωρεάν μεταφορά για τους άνεργους.

– Ο Α.Παπανδρέου έδωσε από την πρώτη ημέρα το στίγμα του για μια ανεξάρτητη εξωτερική πολιτική, βάζοντας σχεδόν πάντα, αστερίσκους στις σημαντικές αποφάσεις των εταίρων. Ο Α.Τσίπρας, διαμαρτυρήθηκε, γιατί βγήκε απόφαση της Ε.Ε υπέρ των κυρώσεων κατά της Ρωσίας για το θέμα της Ουκρανίας χωρίς να ερωτηθεί η ελληνική πλευρά.

– Ο Ανδρέας Παπανδρέου ως προεκλογικά συνθήματα χρησιμοποίησε το 1981 τα «έξω από το ΝΑΤΟ », «έξω από την ΕΟΚ των μονοπωλίων». Η Ελλάδα δεν αποχώρησε ούτε από την Ε.Ο.Κ. ούτε από το ΝΑΤΟ. Παρά τις επιφυλάξεις του, είπε ναι και ψήφισε τη συνθήκη του Μάαστριχτ το 1992.

Η πρώτη επίσημη «συνολική τοποθέτηση» της κυβέρνησης Παπανδρέου πάνω στη διαπραγμάτευση με την ΕΟΚ, έγινε μια εβδομάδα μετά τις εκλογές, στις 26 Οκτωβρίου 1981. Το κείμενο που κατατέθηκε έθεσε τα προβλήματα που αντιμετώπιζε η Ελληνική οικονομία, και προχωρούσε σε προτάσεις πολιτικής της Κοινότητας, «προκειμένου να γεφυρωθούν οι διαπεριφερειακές ανισότητες και να ενισχυθούν οι χώρες του Νότου της Ευρώπης».Αργότερα, κατέθεσε μνημόνιο στην Ε.Ο.Κ. με το οποίο ουσιαστικά ζήτησε την επαναδιαπραγμάτευση των όρων ένταξης της χώρας μας στην ΕΟΚ. Η πρότασή του απορρίφθηκε κατά το σκέλος των ειδικών προνομίων, όμως έγινε τελικά δεκτό το σκέλος της οικονομικής ενίσχυσης που οδήγησε στα Μεσογειακά Ολοκληρωμένα Προγράμματα. – Μ.Ο.Π.

Για να εξασφαλίσει τη βοήθεια στη χώρα, δεν δίστασε να απειλήσει ευθέως τον Ζακ Ντελόρ που είχε αναλάβει την Προεδρία της Επιτροπής ότι θα ασκούσε βέτο στην είσοδο Ισπανίας και Πορτογαλίας στην Κοινότητα.

- Η Μάργκαρετ Θάτσερ (η «σιδηρά κυρία», που μπροστά της η Α.Μέρκελ είναι …αγγελούδι), η συντηρητική πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας που ήταν πολέμιος του κράτους πρόνοιας και των παροχών στις χώρες του Νότου συγκρούστηκε πολλές φορές με τον Ανδρέα Παπανδρέου.

Δείτε όμως τι δήλωσε μετά από χρόνια για τον Ανδρέα: «Δεν τον συμπάθησα, αλλά ποτέ δεν έφυγε από Διάσκεψη Κορυφής της ΕΟΚ, χωρίς να πάρει κάτι για τη χώρα του».

Αυτά τα λέει, όπως είπαμε, η ιστορία. Και κανένας δεν εγγυάται, ότι η ιστορία επαναλαμβάνεται. Είναι όμως χρήσιμα να τα έχουμε στο μυαλό μας, όταν κρίνουμε τις πρώτες «επιθετικές» κινήσεις της νέας κυβέρνησης και να μην μας πιάνει πανικός πως έφθασε η …συντέλεια του κόσμου. Το έργο, το έχουμε ξαναδεί.

Η στρατηγική του Α.Τσίπρα, είναι εμφανής:

Δίνοντας …ψίχουλα, όπως σωστά λέει το ΚΚΕ, σε έναν λαό που μετράει συνεχείς μειώσεις στο εισόδημα, απαξίωση της ακίνητης περιουσίας, χρέη στο κράτος και στις τράπεζες και το σημαντικότερο 1.300.000 ανέργους, επιδιώκει να κερδίσει την εμπιστοσύνη και εκείνων που για διάφορους λόγους δεν τον ψήφισαν.Με την πρότασή του για την Προεδρία της Δημοκρατίας, καθησυχάζει όσους φοβούνται πως η …Αριστερά πήρε τα κλειδιά της χώρας και ισορροπεί το πολιτικό σύστημα.

Στόχος, ένας και μοναδικός: Στη «σύγκρουση» που ετοιμάζεται να έχει με τους εταίρους – δανειστές, για να πάρει όσο το δυνατόν περισσότερα, θέλει να έχει εσωτερικό μέτωπο αρραγές.

Απάντηση για το αν η νέα κυβέρνηση θα πετύχει ή όχι να τα βρει με τους ευρωπαίους εταίρους και να οδηγήσει σε πραγματική ελάφρυνση (διαγραφή δεν γίνεται) του χρέους που με τη σειρά του θα δώσει τη δυνατότητα για αναπτυξιακή πολιτική και καλύτερες μέρες, δεν μπορεί να δοθεί. Όλα θα εξαρτηθούν από το πόσο καλός παίκτης θα αποδειχθεί ο κ.Τσίπρας αλλά κυρίως, από το αν εκτιμήσει σωστά μέχρι που τον παίρνει να τραβήξει το σχοινί. Αν κάνει καλή εκτίμηση, θα πετύχει. Αν το …παρατραβήξει, το σχοινί θα σπάσει, ο ίδιος θα υποστεί Βατερλώ και τότε, σωτήρας θα εμφανιστεί εν δόξη και τιμή, ο Α. Σαμαράς…

Όπως είπαμε και προεκλογικά, την περασμένη εβδομάδα, στην Ευρωζώνη υπάρχουν αντικειμενικά συμφέροντα που θα μπορούσαν να επιδιώξουν μια αποπομπή της Ελλάδας, έστω και με προσωρινό χαρακτήρα, προκειμένου να συναιτιστούν οι απείθαρχοι ευρωσκεπτικιστές.

ΥΓ1: Το αναμμένο σπίρτο φωτίζει ένα σκοτεινό δωμάτιο, ανάβει το τσιγάρο του καπνιστή και του προσφέρει την απόλαυση, αλλά στα χέρια ενός παιδιού που το βάζει στο ρεζερβουάρ του αυτοκινήτου του πατέρα του, οδηγεί σε έκρηξη, πιθανόν θανατηφόρα.

ΥΓ2: Η Ε.Ε και η ευρωζώνη, ήταν και είναι ένα μεγάλο παζάρι. Σε αυτό, μετέχει και η Ελλάδα με τον μικρό της πάγκο. Έχει κάθε δικαίωμα να διαλαλεί το εμπόρευμά της, έχει κάθε δικαίωμα να επιδιώκει το κέρδος της, αλλά δεν της δίνεται κανένα δικαίωμα να οδηγεί με τη συμπεριφορά της σε ζημιές τους άλλους πάγκους, ούτε φυσικά να απειλεί αυτούς που έχουν στήσει το παζάρι.

ΥΓ3: Η αγορά, σε όλες της τις εκφράσεις, τράπεζες, χρηματιστήριο, επιχειρήσεις, το μόνο που έχουν να κάνουν είναι …υπομονή. Το τοπίο, θα παραμείνει θολό για αρκετές ακόμα εβδομάδες, ίσως δε, και για λίγους μήνες…

ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΑΛΑΜΒΑΝΟΣ, [email protected]

Keywords
αλέξης τσίπρας, τσιπρας, παπανδρεου, αλέξης τσίπρας, παζαρι, ελλαδα, σόιμπλε, καλοκαιρι, ΠΑΣΟΚ, ηνία, χρεος, αεπ, νύξη, νατο, γσσε, σεβ, συγκοινωνιες, εοκ, εκλογες, μνημονιο, μερκελ, ΚΚΕ, τραπεζες, νέα, βομβα mall, Αντωνης Σαμαρας, εθνικη τραπεζα, χρηματιστηριο, Πρώτη ημέρα του Καλοκαιριού, τελος ακινητης περιουσιας, σαμαρας, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, μειωση μισθων, μνημονιο 2, εκλογες 2012, μνημονιο 3, Ημέρα του παιδιού, νεος παπας, ηνία, χωρες, το θεμα, αεπ, γσσε, δωρεαν, εαμ, εθνικη, εοκ, θεμα, οικονομια, πλαισιο, αγορα, αθεος, αυξηση, ανδρεας παπανδρεου, εβδομαδες, βετο, βοηθεια, γινει, δυνατοτητα, δειτε, δοθει, δωσει, εγινε, ευρω, ειπε, εκρηξη, εκτιμηση, εκφρασεις, ελασ, εβδομαδα, ερχονται, εφυγε, θολο, κυβερνηση, κειμενο, κινηση, κομμα, λεφτα, μααστριχτ, μαντατα, μικρο, μυαλο, νατο, νύξη, νοσοκομεια, παντα, ουσιαστικα, παρισι, προβληματα, προγραμματα, πρωι, ρεζερβουαρ, συντομα, σειρα, συνταγη, σοβιετικη ενωση, σόιμπλε, στιγμα, συνθηματα, τιμη, τσιγαρο, εικασιες, φυσικα, χολαργος, χρημα, αφεντικο, αγορες, δικαιωμα, δωματιο, ειπαμε, ενωση, εθνικο, χωρα, κακος, μεινει, μπροστα, πληροφοριες, υγειας, χερια
Τυχαία Θέματα