Ακίνητα: Πως θα φορολογούνται με το νέο σύστημα – Αφορολόγητα τα χωράφια – Προτάσεις ιδιοκτητών

Την απαλλαγή της πρώτης κατοικίας, αλλά τη φορολογική επιβάρυνση όλων των υπολοίπων ακινήτων κάθε ιδιοκτήτη θα προβλέπει ο νέος φόρος ακινήτων που σχεδιάζει να καθιερώσει η κυβέρνηση καταργώντας τον ΕΝΦΙΑ.

Ο νέος φόρος θα… ονομάζεται «Φόρος Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας» (ΦΜΑΠ), και το αφορολόγητο όριο θα αφορά μόνο μία κατοικία, τη λεγόμενη «πρώτη».

Αν η αξία του ακινήτου είναι μικρότερη από το αφορολόγητο όριο, θα απαλλάσσεται πλήρως μόνο η κατοικία αυτή, ενώ τα υπόλοιπα ακίνητα που ανήκουν

στην περιουσία του φορολογούμενου θα υπόκεινται κανονικά σε φόρο.

Αν η αξία της πρώτης κατοικίας είναι μεγαλύτερη του αφορολόγητου ορίου, τότε θα φορολογείται και η κατοικία αυτή, αλλά μόνο για το τμήμα της αξίας της το οποίο υπερβαίνει το αφορολόγητο όριο, ενώ τα υπόλοιπα ακίνητα του φορολογούμενου θα υπόκεινται κι αυτά κανονικά σε φόρο.

Ακόμη δεν έχει ξεκαθαρίσει, ωστόσο εκτιμάται ότι αφορολόγητο όριο της πρώτης κατοικίας θα οριστεί στις 200.000 ευρώ.

Για παράδειγμα ένας φορολογούμενος που κατέχει ένα διαμέρισμα 80 τ.μ. αντικειμενικής αξίας 120.000 ευρώ και ένα εξοχικό αντικειμενικής αξίας 70.000 ευρώ θα απαλλάσσεται από το φόρο μόνο για το διαμέρισμα και θα πληρώνει το φόρο για το εξοχικό.

Φορολογούμενος που έχει ακίνητο αντικειμενικής αξίας 180.000 ευρώ και ταυτόχρονα κατέχει ένα δεύτερο ακίνητο αντικειμενικής αξίας 50.000 ευρώ δεν θα πληρώνει φόρο για το ακίνητο των 180.000 ευρώ, αλλά θα πληρώνει για το δεύτερο ακίνητο.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Επικρατείας κ.Φλαμπουράρη στο MEGA, δεν θα φορολογούνται τα χωράφια, καθώς είναι μέσο παραγωγής και αυτό που πρέπει να φορολογείται είναι το εισόδημα.

ΘΑ ΠΛΗΓΕΙ Η ΜΕΣΑΙΑ ΤΑΞΗ ΛΕΕΙ Η ΠΟΜΙΔΑ – ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ

Η επαναφορά ενός νέου ΦΜΑΠ ναι μεν θα φοροαπαλλάξει, προσωρινά εννοείται, αυτούς που πλήρωσαν «κατοστάρικα» για τον ΕΝΦΙΑ, που όμως θα μετατραπούν σε πρόσθετα «χιλιάρικα» και σε “χαριστική βολή” στη μεσαία τάξη των φορολογουμένων, οι οποίοι, αδυνατώντας να πληρώσουν, θα βρεθούν αντιμέτωποι με την πόρτα είτε των πλειστηριασμών των περιουσιακών τους στοιχείων, είτε της φυλακής, λόγω της ισχύουσας ποινικοποίησης της αντικειμενικής αδυναμίας πληρωμής κάθε χρόνο, του ετήσιου αυτού δημευτικού φόρου.

Ετσι αυτή η επιλογή, μοιραία θα αποτελέσει και τη χαριστική βολή και στα δημόσια έσοδα από την πηγή αυτή! Αντίθετα, χαμηλότερος φόρος κατοχής ανά ακίνητο, θα βοηθήσει την ανάκαμψη της οικοδομικής δραστηριότητας που θα φέρει μείωση της ανεργίας και περισσότερα έσοδα στο κράτος από ΦΠΑ και φόρο εισοδήματος των 100 επαγγελμάτων που ζούν ή εξαρτώνται από την οικοδομή. Και σε κάθε περίπτωση θα δώσει και πάλι αξία και ελπίδα στον κάθε Ελληνα, ότι η περιουσία του κάτι αξίζει, και γι΄αυτό αξίζει να πληρώνει φόρους γι΄αυτήν.

Πολύ γρήγορα ξεχάστηκε το μάθημα του 2009, όπου η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ είχε επαγγελεθί προεκλογικά την κατάργηση του ΕΤΑΚ (με συντελεστή 1 ο/οο, και αφορολόγητο 100.000 ευρώ), ενός τέλους που όλοι μπορούσαν να το πληρώσουν, και την επαναφορά του ΦΜΑΠ. Η χαρά κράτησε ένα μόλις έτος (2010), γιατί μετά, όπως όλοι γνωρίζουμε, επιβλήθηκε το γνωστό χαράτσι μέσω της ΔΕΗ
Οταν ισχυρίζεται κανείς ότι θα φορολογήσει τη μεγάλη ακίνητη περιουσία, στην ουσία πάντοτε στοχεύει στη μεσαία αστική, γιατί η πραγματικά μεγάλη περιουσία είτε είναι αφορολόγητη αγροτική, είτε ανήκει σε εταιρείες διαφόρων τύπων που φορολογούνται χωρίς κλίμακα.

Keywords
Τυχαία Θέματα