ΑΚΙΝΗΤΑ-ΦΟΡΟΙ- ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΕΣ ΑΞΙΕΣ: Τα τελευταία σενάρια

08:00 5/2/2013 - Πηγή: BankWars

Το βασικό σενάριο για τον νέο φόρο στα ακίνητα προβλέπει ατομικό αφορολόγητο 50.000 ευρώ, δηλαδή για ένα ζευγάρι έγγαμων φορολογούμενων το αφορολόγητο όριο ανέρχεται στις 100.000 ευρώ. Με τη θέσπιση ατομικού αφορολογήτου ορίου υπολογίζεται ότι περισσότεροι από 1 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων θα εξαιρεθούν από τον ενιαίο φόρο.
Ανοικτό παραμένει το θέμα της κλίμακας με βάση την οποία θα υπολογίζεται η φορολογική επιβάρυνση στα ακίνητα. Η νέα κλίμακα θα έχει 5 – 7 κλιμάκια με τον πρώτο συντελεστή να τοποθετείται στο 0,1%, ενώ

ο ανώτατος θα φτάσει στο 1,5% για ακίνητη περιουσία αξίας άνω των 3 εκατ. ευρώ, ενώ υπάρχουν εισηγήσεις για συντελεστή 2%, αλλά για ακίνητη περιουσία πάνω από 10 εκατ. ευρώ.
Σε μεγάλο αγκάθι εξελίσσεται η φορολογική μεταχείριση των αγροτεμαχίων και των εκτός σχεδίου ακινήτων, θέμα που προκαλεί έντονες αντιδράσεις και χαρακτηρίζεται κατ’ αρχήν πολιτικό. Στο τραπέζι των συζητήσεων εξετάζεται να υιοθετηθεί διαφορετική κλίμακα για τη φορολόγηση των αγροτεμαχίων και να εφαρμοστεί ειδικό αφορολόγητο για τους κατ’ επάγγελμα αγρότες.
Για την φορολόγηση των ακινήτων των νομικών προσώπων (επιχειρήσεις, ξενοδοχεία, ακίνητα που εκμεταλλεύεται η Εκκλησία κ.λπ.) το σχέδιο προβλέπει να φορολογούνται ανάλογα με τη χρήση με συντελεστές 0,1% -για ιδιόχρηση και ξενοδοχεία- 0,2%, 0,3% και 0,6%.
Πάντως σε κάθε περίπτωση, βαρόμετρο των φοροεπιβαρύνσεων θα είναι οι αντικειμενικές αξίες, η διαδικασία αναπροσαρμογής των οποίων στα επίπεδα των εμπορικών αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί εντός του έτους.
Σήμερα κάτω από τις αντικειμενικές τους τιμές βρίσκονται τα ακίνητα σε αρκετές περιοχές της χώρας, ιδιαίτερα στις ακριβότερες. Οι τιμές στην Αττική το 2010 υποχώρησαν κατά μέσο όρο 8%, ενώ το 2011 μειώθηκαν οι τιμές στα νεόδμητα κατά 7%, και στα μεταχειρισμένα, μειώθηκαν κατά 21%. Το 2012, σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος, επήλθε μία μέση μείωση κατά 10% στα παλιά διαμερίσματα και 15% στα καινούργια. Ο δείκτης τιμών της Τράπεζας της Ελλάδος για τα νεόδμητα διαμερίσματα, στην Αθήνα, δείχνει ότι οι τιμές τους έχουν μειωθεί από το 2008 (έτος έναρξης της κρίσης στην κτηματαγορά) ως το Φθινόπωρο πέρσι, κατά 25%.
Σε ακριβές περιοχές όπως είναι το Παλιό Ψυχικό, η Κηφισιά, ο Διόνυσος, η Εκάλη κ.ά. οι εμπορικές τιμές έχουν ήδη διολισθήσει κάτω από τις αντικειμενικές. Περιθώρια αύξησης των αντικειμενικών τιμών υπάρχουν κυρίως σε περιοχές όπως ο Γέρακας, το νέο Ψυχικό, τα Βριλήσσια, η Αγία Παρασκευή, ο Άγιος Στέφανος, το Κρυονέρι.
Ανάλογη εικόνα προκύπτει και στα νότια προάστια, όπου Βάρη και Βουλιαγμένη κινούνται σε επίπεδα που υπολείπονται των αντικειμενικών, ενώ στα δυτικά προάστια και σε περιοχές του Πειραιά, υπάρχουν περιθώρια αυξήσεων. Στην ανατολική Αττική (Πόρτο-Ράφτη, Ραφήνα, Νέα Μάκρη), οι τιμές φαίνεται πως έχουν υποχωρήσει σημαντικά.

Keywords
Αναζητήσεις
αντικειμενικες αξιες διονυσος, αντικειμενικες αξιες πορτο ραφτη
Τυχαία Θέματα