ΑΙΓΥΠΤΟΣ: Ο στρατός …προβάρει κυβερνητικά κουστούμια – Τεράστια συγκέντρωση στην Πλατεία Ταχρίρ

22:58 1/7/2013 - Πηγή: BankWars

Ιστορικές στιγμές ζει η Αίγυπτος. Στη διαδήλωση που πραγματοποιείται στην πλατεία Ταχρίρ, μία από τις πιο ογκώδεις των τελευταίων ημερών και η οποία μετατράπηκε και σε προσευχή με κύριο αίτημα την παραίτηση του Αιγύπτιου προέδρου, χιλιάδες διαδηλωτές ζητωκραύγασαν και τραγούδησαν τον εθνικό ύμνο, την ώρα που από

πάνω τους, σε χαμηλό ύψος, πετούσαν πέντε τουλάχιστον στρατιωτικά ελικόπτερα, ανεμίζοντας τη σημαία της χώρας.

Ο επικεφαλής των ένοπλων δυνάμεων της Αιγύπτου διεμήνυσε στους πολιτικούς ότι έχουν στη διάθεσή τους 48 ώρες για να επιλύσουν την πολιτική κρίση, προειδοποιώντας πως σε διαφορετική περίπτωση ο στρατός θα προσφέρει τον δικό του «οδικό χάρτη για το μέλλον» της χώρας.

Σε ανακοίνωση την οποία ανέγνωσε στην κρατική τηλεόραση, ο στρατηγός Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι χαρακτήρισε τις μαζικές διαδηλώσεις που σημειώθηκαν χθες Κυριακή, με κεντρικό αίτημα να παραιτηθεί ο ισλαμιστής πρόεδρος Μοχάμεντ Μόρσι, μια «χωρίς προηγούμενο» έκφραση της λαϊκής βούλησης.

ΟΙ ΔΙΑΔΗΛΩΤΕΣ ΜΕ ΤΟ ΣΤΡΑΤΟ;

Αμέσως μετά χιλιάδες διαδηλωτές ζητωκραύγασαν και τραγούδησαν τον εθνικό ύμνο της Αιγύπτου. Σύμφωνα με πολλούς από τους διαδηλωτές η ανακοίνωση του στρατού ουσιαστικά σηματοδοτεί την ανατροπή του ισλαμιστή προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι.

«Είναι μια σπουδαία δήλωση», είπε ο Σάγεντ, ένας 40χρονος επιχειρηματίας, μιλώντας στην πλατεία Ταχρίρ. «Ο Μόρσι θα έχει φύγει σε δυο ημέρες», πρόσθεσε.

«Ο Μόρσι δεν είναι πλέον ο πρόεδρός μας, ο Σίσι είναι μαζί μας», φώναζαν άλλοι διαδηλωτές.

Λίγο αργότερα σε ανακοίνωση που αναρτήθηκε στον επίσημη σελίδα της αιγυπτιακής προεδρίας στο Facebook αναφερόταν πως ο πρόεδρος της Αιγύπτου συναντήθηκε σήμερα με τον επικεφαλής των ένοπλων δυνάμεων μαζί με τον πρωθυπουργό Χισάμ Καντίλ.

Στη σελίδα της αιγυπτιακής προεδρίας αναρτήθηκε και φωτογραφία που απεικονίζει τον Μόρσι με τον Καντίλ και τον στρατηγό Σίσι να κάθονται σε πολυθρόνες χαμογελώντας, όμως δεν είναι σαφές το πότε ελήφθη η φωτογραφία.

Το βράδυ μαζική διαδήλωση ήταν σε εξέλιξη στην πλατεία Ταχρίρ, με αίτημα την παραίτηση του αιγύπτιου Προέδρου.

ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΥΠΟΥΡΓΩΝ

Ήδη τέσσερις υπουργοί του Μόρσι υπέβαλαν την παραίτησή τους, εκφράζοντας έτσι τη συμπαράστασή τους προς τους συγκεντρωμένους, που πλημμύρισαν την πλατεία Ταχρίρ.

Παράλληλα, τελεσίγραφο 24 ωρών απέστειλαν στον Αιγύπτιο πρόεδρο τα μέλη του κινήματος Τάμαροντ, που διοργάνωσε τη χθεσινή μαζική διαδήλωση, ζητώντας του να παραιτηθεί από την εξουσία.

Μάλιστα, κάλεσαν τον στρατό, τις αστυνομικές αρχές και τη Δικαιοσύνη να λάβει θέση στο πλευρό του λαού, ενώ απέρριψαν έκκληση του Μόρσι σε διάλογο.

ΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ…ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΝ

Παράλληλα το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ απέφυγε σήμερα να κάνει οποιαδήποτε υπόθεση σχετικά με το τι μπορεί να συμβεί στην Αίγυπτο τις επόμενες 48 ώρες, και πρόσθεσε ότι ακόμη «μελετά» την ανακοίνωση του επιτελείου των ένοπλων δυνάμεων.

«Είμαστε στην διαδικασία της εξέτασης της ανακοίνωσης. Δεν είμαστε εντελώς βέβαιοι τι πρόκειται να συμβεί (. . .) τις επόμενες 48 ώρες, κι έτσι δεν θα ήθελα να κάνω καμιά υπόθεση», είπε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Τζορτζ Λιτλ.

«Θα έλεγα πάντως ότι υποστηρίζουμε –όπως έχει πει ο πρόεδρος (των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα)– την διαδικασία μετάβασης της Αιγύπτου στην δημοκρατία και αυτή η διαδικασία προϋποθέτει συμβιβασμούς από όλους. Ελπίζουμε ότι όλοι οι Αιγύπτιοι θα βρουν έναν τρόπο να εργαστούν ειρηνικά για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα»

Ο Αλαα αλ-Ασουάνι κατά Μόρσι

Ο διάσημος Αιγύπτιος συγγραφέας, Αλαα αλ-Ασουάνι, ο οποίος πριν έναν χρόνο συμμετείχε στις συγκεντρώσεις υπέρ του Μοχάμεντ Μόρσι, δήλωσε: «Αρκετά πια. Το έχουμε αποφασίσει για τον κ. Μόρσι. Τώρα απομένει να καταλάβει».

Μιλώντας στους New York Times ο ερευνητής, Σαντι Χαμίντ, δήλωσε ότι η Μουσουλμανική Αδελφότητα δεν πρέπει να υποτιμά την αντιπολίτευση, συμπληρώνοντας πως πρόκειται για τη στιγμή της αλήθειας για την Αδελφότητα.


Μουσουλμανική Αδελφότητα: Δεν θα εκδηλωθεί πραξικόπημα

Την εκτίμηση ότι ο στρατός δεν θα επιχειρήσει πραξικόπημα εναντίον του προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι, εξέφρασε ο Γιάσερ Χάμζα, ανώτερο στέλεχος της Μουσουλμανικής Αδελφότητας.

«Το να εκδηλώσει ένας κρατικός θεσμός πραξικόπημα εναντίον του προέδρου δεν θα συμβεί», δήλωσε χαρακτηριστικά. «Κάθε δύναμη που εναντιώνεται στο Σύνταγμα απευθύνει μια πρόσκληση να επικρατήσει η υπονόμευση και η αναρχία».

«Όλοι απορρίπτουν την τοποθέτηση των ένοπλων δυνάμεων», είπε ο Χάμζα στο τηλεοπτικό δίκτυο αλ Τζαζίρα. «Οι λύσεις (που θα δοθούν) πρέπει να συνάδουν με το συνταγματικό πλαίσιο. Η εποχή των στρατιωτικών πραξικοπημάτων έχει τελειώσει».

Keywords
Τυχαία Θέματα